Η έλλειψη οργάνωσης και προσωπικού στο σύστημα υγείας είναι οι δύο κύριοι λόγοι δυσαρέσκειας του πληθυσμού με ποσοστά 74% και 52,4%, αντίστοιχα, ενώ οι ασθενείς αναγνωρίζουν σε πολλές περιπτώσεις προβλήματα με τους εξοπλισμούς των νοσοκομείων, τα παλιά κτίρια.
Ικανοποιημένοι από το σύστημα υγείας είναι μόνο το 41,5% των πολιτών, ενώ οι γιατροί αξιολογούν το σύστημα υγείας αρνητικά σε ποσοστό 49,7% και ικανοποιημένοι είναι μόνο το 25,7% αυτών.
Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από έρευνα της GPO για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, σε 700 γιατρούς και στο κοινό (1198 πολίτες), για την αξιολόγηση του συστήματος υγείας της χώρας.
Δημόσια συστήματα υγείας: Γιατί καταρρέουν – Τι μας περιμένει το 2023
Οι πολίτες στην περιφέρεια είναι ικανοποιημένοι από το σύστημα υγείας σε ποσοστό 48,2%, όμως στην Κεντρική Μακεδονία και στην Αττική κυριαρχεί η δυσαρέσκεια με ποσοστά 43% και 41,1%, αντίστοιχα. Εστιάζοντας στο δημόσιο σύστημα υγείας, στην περιφέρεια οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι κατά 47,3%, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία το ποσοστό δυσαρέσκειας αυξάνεται στο 47,2% και στην Αττική στο 44,7%.
Κατά την παρουσίαση της έρευνας, ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ερμήνευσε τα ποσοστά λέγοντας πως στις τοπικές κοινωνίες, οι άνθρωποι είναι «δεμένοι» με το νοσοκομείο τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι πολίτες βλέπουν το κόστος των υπηρεσιών υγείας να αυξάνεται σε ποσοστό 65,1%. Στη διαδρομή τους στο σύστημα υγείας, κατ΄ αρχήν επιλέγουν για την περίθαλψή τους τα ιδιωτικά ιατρεία σε ποσοστό 40,6% και τα νοσοκομεία στη συνέχεια σε ποσοστό 31,6%, ενώ ακολουθούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, τα κέντρα υγείας, επιλέγοντας τις ιδιωτικές κλινικές σε ποσοστό μόλις 3,4%.
Όσοι επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα είναι ικανοποιημένοι κατά 84,3% και από τους ιδιώτες γιατρούς και τις ιδιωτικές κλινικές.
Το 66,2% των ερωτηθέντων έχει εγγραφεί για προσωπικό γιατρό, αν και το 43% περίπου αντιμετωπίζει αρνητικά τη σχετική ρύθμιση.
Οι γιατροί
Αντίστοιχα οι γιατροί, αξιολογούν αρνητικά τις συνθήκες εργασίας τους σε αυτό, με τη δυσαρέσκεια να φτάνει το 75% για τους γιατρούς του δημοσίου τομέα υγείας και το 52,2% για τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα. Η μέγιστη δυσαρέσκεια καταγράφεται στους νέους γιατρούς, οι οποίοι αξιολογούν αρνητικά, ολόκληρο το σύστημα υγείας, σε ποσοστό 85,7%.
Ταυτόχρονα οι γιατροί αντιμετωπίζουν τις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο σύστημα υγείας με σκεπτικισμό, αφού το 37,7% τις αντιμετωπίζει θετικά και το 34,9% αρνητικά και οι υπόλοιποι δεν παίρνουν θέση.
Και εδώ όμως τουλάχιστον οι μισοί νέοι γιατροί και οι γιατροί του δημοσίου τομέα είναι δυσαρεστημένοι.
Οι γιατροί βλέπουν τους ασθενείς τους να αυξάνονται την τελευταία τριετία σε ποσοστό 58,9%, και την ίδια στιγμή διαπιστώνουν προσπάθειες απαξίωσης του ιατρικού επαγγέλματος, ελλείψεις στο δημόσιο τομέα υγείας, ελάχιστο χρόνο για επιστημονική ενημέρωση κλπ. Μάλιστα οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, τους οδηγούν να επιδιώκουν να δουλεύουν και μετά τα 67 τους, σε ποσοστό 56%.
Η διοίκηση του ΠΙΣ με αφορμή τα ευρήματα της έρευνας δήλωσε πως θα ακολουθήσουν διαρκείς δράσεις για θέματα δημόσιας υγείας, με καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού σε σοβαρά ζητήματα, ενώ πρόσθεσε ότι θα καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για καλύτερες συνθήκες εργασίας των γιατρών που υπηρετούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τη συνακόλουθη βελτίωση των ιατρικών υπηρεσιών στην ελληνική κοινωνία.
Latest News
Στο γυναικείο μπάσκετ η νέα μεγάλη επένδυση του Αντετοκούνμπο
Ο Αντετοκούνμπο έχει υιοθετήσει τη φιλοσοφία του «money never sleeps» ενώ παράλληλα έχει έντονη φιλανθρωπική δράση
Οταν η μπανάνα είναι... έργο τέχνης πωλείται 6,2 εκατ. ευρώ
Στη δημοπρασία... κονταροχτυπήθηκαν επτά ενδιαφερόμενοι αγοραστές
Η «χρυσή» αποχώρηση του Ναδάλ - Πόσα κέρδισε από το τένις
Από το επαγγελματικό του ντεμπούτο ως 14χρονος το 2001, ο Ναδάλ έχει συγκεντρώσει νίκες και τεράστια ποσά
Σπάει ρεκόρ η αξία της μουσικής βιομηχανίας της Βρετανίας
Οι περιοδείες των σούπερ σταρ βοήθησαν την βρετανική μουσική βιομηχανία να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ
Economist: Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον Economist τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και η βρετανική κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Sotheby’s: 65,5 εκατ. δολ. για τα «Νούφαρα» του Μονέ
Η πώληση του έργου του Κλοντ Μονέ σε τιμή μεγαλύτερη από την αρχική ισοδυναμεί με μια σημαντική νίκη για τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's
Με... ρυθμούς Snoop Dogg οι επιχειρηματικές συμβουλές στη Μάρθα Στιούαρτ
Ο διάσημος ράπερ έγινε επιχειρηματικός σύμβουλος της Μάρθα Στιούαρτ και της άλλαξε τη ζωή
Έσπασε τα κοντέρ: 60 εκατ. νοικοκυριά καθηλώθηκαν στο Netflix για τον αγώνα Πολ-Τάισον
Οι τρεις κριτές βαθμολόγησαν τον αγώνα υπέρ του Πολ με σκορ 80-72, 79-73 και 79-73 - Όλα τα ρεκόρ του Netflix
Ο Τζέικ νίκησε τον Μάικ Τάισον στο event της χρονιάς και πήρε 40 εκατομμύρια [εικόνες]
Οι τρεις κριτές βαθμολόγησαν τον αγώνα υπέρ του Πολ με σκορ 80-72, 79-73 και 79-73.
Βόπκε Χούκστρα: Δύσκολο εγχείρημα η επιτυχία της COP29
Βασική προϋπόθεση η σημαντική αλλαγή στη χρηματοδότηση, δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα αναφερόμενος στην COP29