O πρόεδρος της ιταλικής ένωσης καταναλωτών Codacons, Κάρλο Ριέντσι, αναφέρθηκε στην αύξηση των τιμών στην χώρα και τόνισε ότι «η ακρίβεια αποτελεί καρκίνο για εκατομμύρια οικογένειες, ο οποίος είναι τόσο επιθετικότερος, όσο χαμηλότερο είναι το εισόδημα των νοικοκυριών».

Η ιταλική ένωση καταναλωτών πρόσθεσε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς της Τράπεζας της Ιταλίας, για τα φτωχότερα νοικοκυριά ο πληθωρισμός άγγιξε τον περασμένο Δεκέμβριο στην πραγματικότητα το 17%, έναντι 9,9% για τις οικογένειες με υψηλότερο εισόδημα.

Η Codacons αναφέρει, παράλληλα, ότι τον Μάιο φέτος οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 11,9% και κατά 11,3% σε ό,τι αφορά συνολικά το «καλάθι του νοικοκυριού». Για τον λόγο αυτόν, ο πρόεδρος της μεγαλύτερης ένωσης καταναλωτών της χώρας ζητά από την κυβέρνηση Μελόνι «παρεμβάσεις για την συγκράτηση των τιμών λιανικής πώλησης και να μετατραπεί το θέμα της ακρίβειας σε μόνιμη προτεραιότητα της κυβερνητικής ατζέντας».

Ο δείκτης της Πίτσας Μαργαρίτα

Την εκτίναξη της ακρίβειας στην Ιταλία καταγράφει ο Δείκτης Πίτσας Μαργαρίτα του Bloomberg, που εξετάζει την πορεία της τιμής των υλικών που απαιτούνται για την παρασκευή του αγαπημένου λαϊκού γεύματος των Ιταλών.

Στα τέλη Απριλίου του 2022, οι τιμές στο ελαιόλαδο έχουν αυξηθεί κατά 27% σε σύγκριση με πέρσι. Η μοτσαρέλλα έχει γίνει πιο ακριβή κατά επίσης 27% το ίδιο διάστημα. Πάνω από 17,5% είναι οι ανατιμήσεις που καταγράφονται στο αλεύρι και 13% είναι οι αυξήσεις στις τιμές της ντομάτας.

Όσον αφορά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, αν και οι τιμές έχουν πέσει σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες οι αυξήσεις σε ετήσια βάση κυμαίνονται στο 28% όπως δείχνει η εξέλιξη τιμών του Δείκτη Πίτσας Μαργαρίτα. Οι ανατιμήσεις αυτές καταγράφονται ειδικά στην Ιταλία, αλλά φαίνεται ότι δεν διαφέρουν πολύ από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή