Ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία έχουν κλείσει «τελείως» την πόρτα στις συνομιλίες, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν για να γίνουν τώρα διαπραγματεύσεις, ήταν η πεποίθηση που εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις Λι Χουί.

Ουκρανία: Παρέμβαση της Κίνας για ειρηνευτικές συνομιλίες

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για να ενημερώσει για την ευρωπαϊκή του περιοδεία τον περασμένο μήνα, ο Λι πρόσθεσε ότι η ρωσική πλευρά εκτιμά την πρόθεση της Κίνας και τις προσπάθειές της για την προώθηση ειρηνικής ρύθμισης της ουκρανικής κρίσης.

Τον Μάιο ο Λι ολοκλήρωσε 12ήμερη περιοδεία του στο Κίεβο, τη Βαρσοβία, το Παρίσι, το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τη Μόσχα σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινού εδάφους για ενδεχόμενη πολιτική διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία.

Κίνδυνος κλιμάκωσης

«Ο κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας εξακολουθεί να είναι υψηλός», σημείωσε ο Λι, προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να «ηρεμήσει η κατάσταση» και να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

«Όλες οι πλευρές υποστηρίζουν μια πολιτική διευθέτηση» της σύγκρουσης, διαβεβαίωσε παράλληλα ο Κινέζος αξιωματούχος.

«Οι διάφορες πλευρές αντιμετωπίζουν επί του παρόντος πολλές δυσκολίες για να καθίσουν (στο ίδιο τραπέζι) και να αρχίσουν συνομιλίες», συμπλήρωσε, χωρις να διευκρινίσει περαιτέρω.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «υπάρχουν σημεία συναίνεσης» μεταξύ των εμπολέμων και σημείωσε: «Οι δύο πλευρές δεν έχουν κλείσει τελείως την πόρτα σε ειρηνευτικές συνομιλίες».

«Όχι άλλα όπλα στο πεδίο της μάχης»

Ο Λι επισήμανε εξάλλου τον αρνητικό, κατά τον ίδιο, ρόλο της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. «Αν θέλουμε πραγματικά να σταματήσει ο πόλεμος, να σωθούν ζωές και να εξασφαλιστεί η ειρήνη, δεν θα πρέπει να αποστέλλουμε όπλα στο πεδίο της μάχης», είπε.

«Τα οδυνηρά διδάγματα για τον τρόπο με τον οποίο η κρίση στην Ουκρανία έφτασε στην σημερινή κατάσταση χρήζουν βαθιάς περίσκεψης από όλες τις πλευρές», συνέχισε.

«Εφόσον είναι ευνοϊκό για την εκτόνωση της κατάστασης, η Κίνα είναι πρόθυμη να κάνει τα πάντα», σημείωσε.

Ο Κινέζος απεσταλμένος άφησε επίσης να εννοηθεί ότι μπορεί νέα κινεζική αποστολή να μεταβεί στην Ευρώπη, αλλά δεν διευκρίνισε σχετικά με ενδεχόμενη ημερομηνία ή τη σύνθεσή της.

«Ήταν μια πρώτη φορά, αλλά δεν ήταν η τελευταία», είπε.

Τι λένε Λαβρόφ και Κουλέμπα

Στα τέλη Μαΐου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε σε «σοβαρά εμπόδια» στην αναζήτηση ειρηνικής λύσης στην σύγκρουση, κατά την συνάντησή του με τον Λι στη Μόσχα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα είχε δηλώσει στον Κινέζο απεσταλμένο λίγες μέρες νωρίτερα ότι το Κίεβο δεν θα αποδεχθεί «καμία πρόταση που θα ενέπλεκε την απώλεια των εδαφών του ή το πάγωμα της σύγκρουσης».

Ο Λι, πρεσβευτής της Κίνας στη Ρωσία από το 2009 ως το 2019, είναι ο πιο υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.

Η περιοδεία του έγινε ενόψει αναμενόμενης αντεπίθεσης της Ουκρανίας για την ανακατάληψη εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία.

Το ταξίδι του δεν έδειξε ωστόσο να οδηγεί σε κάποιο διπλωματικό επίτευγμα.

Η Κίνα διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει δημοσίως την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία ούτε την έχει χαρακτηρίσει ποτέ έτσι.

Η Κίνα δηλώνει ότι τηρεί ουδέτερη στάση στον πόλεμο και το Πεκίνο πρότεινε τον Φεβρουάριο σχέδιο 12 σημείων για να τερματιστεί ο πόλεμος, το οποίο αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό οι Δυτικοί. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μετέβη στη Μόσχα τον Μάρτιο, προσφέροντας συμβολική υποστήριξη στον Βλαντίμιρ Πούτιν απέναντι στη Δύση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα