Στάση αναμονής για την εξέλιξη της παραγωγής πυρηνόκαρπων τηρούν οι αγρότες των παραγωγικών περιοχών της χώρας, οι οποίοι μετά τις σοβαρές καταστροφές από τους ανοιξιάτικους παγετούς μέχρι και τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις, εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στις επόμενες ποσότητες των μεσοπρώιμων και όψιμων ποικιλιών.
Μεγάλες παραγωγικές περιοχές όπως η Πέλλα, η Νάουσα και η Βέροια μετρούν απώλειες σε ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα, ενώ χάθηκε σχεδόν όλη η συγκομιδή των πρώιμων κερασιών.
Ροδάκινα – Νεκταρίνια: Αυξημένη αναμένεται η ευρωπαϊκή παραγωγή
Έτσι, η μέχρι τώρα παραγωγή πρώιμων ποικιλιών, που έχει συγκομιστεί είναι μικρή καθώς ο ανοιξιάτικος παγετός, οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις και το χαλάζι έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τα προϊόντα, που θα κατευθυνθούν στο εμπόριο.
Ούτε ένα κιλό κεράσια
Ήδη, οι παραγωγοί κερασιών των πρώιμων ποικιλιών μετρούν μόνο ζημιές και απώλειες, αφού οι ποσότητες που κατάφεραν να συγκομίσουν ήταν ελάχιστες. Οι ελπίδες τους έχουν στραφεί προς τις μεσοπρώιμες και τις όψιμες ποικιλίες, τις οποίες και θα συγκομίσουν το επόμενο διάστημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι Αγροτικός Συνεταιρισμός στην Ημαθία, που πέρσι την αντίστοιχη περίοδο είχε παραλάβει σχεδόν 250 τόνους κεράσια φέτος δεν παρέλαβε ούτε ένα κιλό.
Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, οι παραγωγοί δεν μπαίνουν καν στους οπωρώνες για συλλογή, καθώς η μικρή σοδειά, που ίσως καταφέρουν να συγκομίσουν δεν θα καλύψει ούτε το κόστος των εργατών γης, οι οποίοι και φέτος είναι λιγοστοί.
Πλημμυρισμένα 15.000 στρέμματα στη Πέλλα
Στην Πέλλα, η σφοδρή χαλαζόπτωση της περασμένης εβδομάδας έφησε πίσω της ολοκληρωτική καταστροφή σε φρούτα σε μία έκταση περίπου 15.000 στρέμματα, όπου σε αυτή καλλιεργούνται κυρίως οπωροφόρα δένδρα.
Οι ζημιές είναι καθολικές ενώ τα περισσότερα από αυτά είναι στο στάδιο της συγκομιδής ή πριν από αυτή.
Προβλήματα δημιούργησαν ακόμη, οι ανοιξιάτικοι παγετοί, οι οποίοι επηρέασαν κατά τόπους τα πυρηνόκαρπα σε διάφορα βλαστικά στάδια, από την έναρξη της άνθησης μέχρι την καρπόδεση.
Καιρού επιτρέποντος
Πάντως όπως όλα δείχνουν, θα αναθεωρηθεί η αρχική πρόβλεψη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία έδινε για την Ελλάδα μικρή μείωση της παραγωγής των επιτραπέζιων ροδάκινων στους 334.340 τόνους έναντι 353.300 τόνων το 2022 σημειώνοντας μείωση κατά 5%.
Αντίστοιχα, η πρόβλεψη για τα συμπύρηνα ροδάκινα ήταν ότι θα ήταν μειωμένα κατά 4% σε σχέση με το 2022, φτάνοντας τους 331.500 τόνους.
Έτσι, καιρού επιτρέποντος, οι αγρότες ευελπιστούν ότι όταν θα έρθει η ώρα για την συγκομιδή μεσοπρώιμων και όψιμων ποικιλιών των πυρηνόκαρπων (ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα), η οποία αναμένεται από τα μέσα έως τα τέλη του Ιουνίου, θα καταφέρουν να σώσουν την χρονιά.
Θα αναθεωρηθούν οι προβλέψεις
Την άποψη ότι είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις καθώς μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα από τις αρχικές εκτιμήσεις του Μαΐου έως τις συγκομιδές του Ιουνίου, εξέφρασε στον ΟΤ ο υπεύθυνος πωλήσεων στον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Γιώργος Κάντζιος.
«Δε γνωρίζουμε πώς θα συμπεριφερθούν οι καρποί και αν αυτούς που βλέπουμε πάνω στα δέντρα θα προχωρήσουν και θα μεγαλώσουν ή θα μείνουν μικροί και ατροφικοί. Η εικόνα θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει για την περιοχή μας στα μέσα του Ιουνίου», υπογράμμισε.
Συγχρόνως, επισήμανε ότι η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα. «Αν δεν μαζευτούν οι καρποί από τα δέντρα κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, μέχρι τις 5 Ιουνίου η αστάθεια στον καιρό τελείωνε και από κει και πέρα είχαμε ένα ήπιο καλοκαίρι. Αυτό πλέον δεν ισχύει. Μπορεί να έχουμε έντονα φαινόμενα ακόμα και τον Αύγουστο», είπε ο κ. Κάντζιος.
Η περιοχή του Βελβεντού είναι όψιμη και οι συγκομιδές ξεκινούν στα μέσα Ιουνίου, οπότε και η κατάσταση θα εκτιμηθεί εκείνη την περίοδο.
Να σημειωθεί ότι η καλλιέργεια ροδάκινου και νεκταρινιού στην περιοχή εκτείνεται σε 8.000 στρέμματα και η παραγωγή φτάνει περίπου τους 17.000 με 18.000.
Άσχημο ξεκίνημα για τη Νάουσα
Με πολλά προβλήματα ξεκινά η συγκομιδή των πρώιμων ροδάκινων στη Νάουσα. Όπως εξηγεί στον ΟΤ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας κ. Κώστας Ταμπακιάρης, από τον ανοιξιάτικο παγετό, η παραγωγή στα πρώιμα αναμένεται έως και 40% μειωμένη, ενώ οι ζημιές που υπάρχουν εντοπίζονται κατά τόπους.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τα νεκταρίνια, τα οποία «έχουν έρθει λίγο πίσω, αλλά ήδη υπάρχουν προβλήματα μειωμένης παραγωγής λόγω παγετού. Ταυτόχρονα, από τις έντονες βροχοπτώσεις έχουμε πολλές ποικιλίες οι οποίες έχουν σκίσει. Το ίδιο συμβαίνει με τα βερίκοκα. Το 50% των καρπών των πρώιμων ποικιλιών είναι σκισμένα».
Μεγαλύτερη όμως αναμένεται η ζημιά στα κεράσια. «Γενικότερα τα κεράσια είναι ελάχιστα αυτή την εποχή, ενώ σε διάφορες περιοχές χάθηκαν κατά 100% οι πρώιμες ποικιλίες», επισημαίνει ο κ. Ταμπακιάρης, τονίζοντας ότι τώρα ευελπιστούν ότι «αν στρώσει ο καιρός ίσως καταφέρουμε να σώσουμε τις μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες, στις οποίες εναποθέτουμε τις ελπίδες μας».
Σε ό,τι αφορά τις τιμές παραγωγού για το κεράσι, όπως μας είπε ο κ. Ταμπακιάρης, στις λιγοστές πρώτες ποσότητες της περασμένης βδομάδας, η τιμή ξεκίνησε τα 4 ευρώ/κιλό, ενώ τις τελευταίες ημέρες η τιμή έφτασε στα 2 με 2,5 ευρώ/κιλό. «Στην πορεία όταν θα έχουμε την παραγωγή αναμένεται η τιμή να πέσει και άλλο», εκτιμά. Οι πρώτες παρτίδες με τα πρώιμα ροδάκινα έπιασαν το 1,20 με 1,30 ευρώ/κιλό.
Μεταφέροντας μας το κλίμα από τους παραγωγούς, μας είπε ότι επικρατεί απογοήτευση καθώς «η ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Κάθε μέρα χάνονται χρήματα, καθώς προϊόντα πετάχτηκαν ή δεν συγκομίστηκαν. Όταν η τιμή είναι χαμηλή η τιμή λες “ίσα βάρκα ίσα νερά θα βγάλω τα έξοδα”. Τώρα που δεν συγκομίστηκαν, η ζημιά είναι τεράστια και τα κοστολόγια υπάρχουν. Είμαστε σε αναμονή, ελπίζουμε να φτιάξει ο καιρός και στην πορεία να διορθωθεί η κατάσταση», τόνισε ο πρόεδρος του ΑΣ Νάουσας.
Δεν μετριούνται οι ζημιές
Την εικόνα για το νομό Ημαθίας μεταφέρει στον ΟΤ ο διευθυντής της Κοινοπραξιας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών νομού Ημαθίας, Στέφανος Νταούκας: «Ο ανοιξιάτικος παγετός, δημιούργησε ζημιές σε πρώιμα ροδάκινα, βερίκοκα και κεράσια. Μετά κατά την περίοδο της ανθοφορίας είχαμε άκαιρες βροχοπτώσεις, οι οποίες δημιούργησαν ατελή γονιμοποίηση σε όλα τα πυρηνόκαρπα, το οποίο σημαίνει στη συνέχεια καρπόπτωση».
Μετά τις βροχές στην καρπόδεση, ότι έχει απομείνει από παραγωγή είναι προβληματική καθώς οι καρποί δεν θα έχουν κανονική ανάπτυξη. Έτσι, δημιουργούνται προβλήματα, τα οποία σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες βροχές, «έχουν πρόσθετες συνέπειες στην ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του καρπού, τα οποία σε συνδυασμό με τις συνεχείς χαλαζοπτώσεις δημιουργούν σαπίσματα, μολύνσεις οι οποίες στην πορεία και στην εξέλιξη του χρόνου θα δημιουργήσουν τεράστιο σκηνικό ζημίας», μας εξηγεί ο κ. Νταούκας.
«Οι ζημιές είναι μεγάλες στα πυρηνόκαρπα και μάλιστα είναι διαρκώς εξελισσόμενες. Τα αποτελέσματα και τις συνέπειες θα τις βλέπουμε σταδιακά την επόμενη χρονική περίοδο. Ευελπιστούμε στις μεσοπρώιμες και τις όψιμες ποικιλίες, οι οποίες εφόσον καλυτερεύσουν οι καιρικές συνθήκες, τότε θα είναι ποιοτικές και εμπορικές», σημειώνει.
Latest News
ΣΕΒΙΤΕΛ: Τάσσεται ανοικτά κατά της εμπορίας του χύμα ελαιόλαδου
Σύμφωνα με τον ΣΕΒΙΤΕΛ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε. έχει από το Νοέμβριο 2003 θεσπίσει την πλήρη απαγόρευση της διακίνησης συσκευασιών άνω των 5 λίτρων
Τσιάρας: Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου λύνονται μόνο με διάλογο
«Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή. Έχουμε τη γνώση και την πρόθεση να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν», είπε από την Κρήτη ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας
Σε ποια προϊόντα καταβάλλονται de minimis 11,165 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
Οι ενισχύσεις αφορούν την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως 31 Αυγούστου 2024 και έρχονται να καλύψουν μέρος των απωλειών
Παγκρήτια αγροτική διαμαρτυρία στο Ηράκλειο
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης διαδηλώνουν την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου ενάντια στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται
Ανδρουλάκης: Σε συνεχή απαξίωση ο πρωτογενής τομέας
Σοβαρά προβλήματα στον πρωτογενή τομέα παραμένουν δισεπίλυτα, επισημαίνει σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης
Σε αδιέξοδο οι πληττόμενοι κτηνοτρόφοι από τις ζωονόσους
Σειρά προτάσεων, ώστε να στηριχθεί η οικονομικοί βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων καταθέτουν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜ-Θ
Ποια μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής στην Κρήτη ανακοίνωσε ο Τσιάρας
«Βρίσκομαι εδώ για να συζητήσω με τους αγρότες και να αναζητήσουμε λύσεις», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κώστας Τσιάρας
Ανάδειξη της ταυτότητας των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ της θεσσαλικής γης
Έκθεση με τα ΠΟΠ - ΠΓΕ προϊόντα από τη Θεσσαλία διοργανώνει η Περιφέρεια στην Αθήνα - Ποιοι συμμετέχουν
Οφέλη για την υγεία από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ – Τι επιβεβαιώνει έκθεση
Η έκθεση που ανατέθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξέτασε τον αντίκτυπο, θετικό, αρνητικό ή ουδέτερο της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ
Ρεκόρ στις εξαγωγές και εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το 2024 [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές και εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά – Πώς θα αντιμετωπιστούν οι διαταραχές στην αγορά