![Ευρώπη: Οι πέντε απειλές για την ανταγωνιστικότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/02_06_ot_ee-Antagonistikothta.jpg)
Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη μείωση της ανταγωνιστικότητας και φυγή επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Πέντε σημαντικοί παράγοντες, οι προκλήσεις στην προμήθεια ενέργειας ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι πολύ υψηλές τιμές, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, η έλλειψη εξειδικευμένων επαγγελματιών αλλά και τα μεγάλα κίνητρα που δίνονται από την Ουάσιγκτον για την προσέλκυση επιχειρήσεων στο έδαφος των ΗΠΑ αποτελούν τις μεγαλύτερες απειλές.
Έρευνα
Ήδη επικεφαλής των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να εξετάζουν να μεταφέρουν επενδύσεις, παραγωγή, ή και τα δύο προς την αμερικανική ήπειρο –εις βάρος της Ευρώπης, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους. Έρευνα που διεξήχθη από το «European Round Table for Industry and the Conference Board» και παρουσιάστηκε από το Bloomberg δείχνει ότι το 57% των επικεφαλής ευρωπαϊκών πολυεθνικών εξετάζει τη μετατόπιση επενδύσεων ή δραστηριοτήτων προς στις ΗΠΑ τα επόμενα δύο χρόνια.
Βιομηχανία
Επιπλέον η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων αυτών —πάνω από το 80%— πιστεύει πως η Ευρώπη χάνει ανταγωνιστικότητα ως βάση για τη βιομηχανία, καθώς η ήπειρος πλήττεται από γεωπολιτικούς κινδύνους, υψηλό πληθωρισμό και κόστος ενέργειας, καθώς και ελλείψεις δεξιοτήτων και διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε ένα δύσκολο περιβάλλον για τις εταιρείες στην Ευρώπη, που χαρακτηρίστηκε από χαμηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας σημειώνεται.
Πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων χαρακτήρισαν επίσης ως αρνητικό ή κάπως αρνητικό τον αντίκτυπο των τρεχουσών γεωπολιτικών εντάσεων στις επιχειρηματικές προοπτικές της εταιρείας τους. «Οι προσπάθειες της Ευρώπης να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της αμφισβητούνται περισσότερο από ποτέ λόγω ασταθούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος, αυξημένων τιμών της ενέργειας σε σύγκριση με τα προ του 2019 επίπεδα, αυξανόμενου πληθωρισμού, αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης και υψηλού κόστους εισροών», αναφέρει η μελέτη.
Κίνηση ματ από τις ΗΠΑ με ειδική νομοθεσία
Ο αποκαλούμενος νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ (Inflation Reduction Act –IRA) έχει δημιουργήσει μεγάλες στρεβλώσεις στην ανταγωνιστικότητα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού παρά τις προσπάθειες της Κομισιόν να γεφυρώσει το χάσμα. Όπως αναφέρει το γερμανικό Ινστιτούτο Bruegel, ο IRA είναι σημαντικός νόμος για την περιβαλλοντική προστασία επειδή ευνοεί πι πράσινες επενδύσεις, αλλά περιλαμβάνει επίσης επιδοτήσεις που προκαλούν στρέβλωση του εμπορίου, «συμπεριλαμβανομένων απαιτήσεων τοπικού περιεχομένου που απαγορεύονται βάσει των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου – η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ το κάνουν αυτό αποτελώντας πλήγμα στο διεθνές εμπορικό σύστημα που θα μπορούσε να προκαλέσει προστατευτισμό σε άλλες χώρες».
Ως απαιτήσεις τοπικού περιεχομένου προσδιορίζει το Bruegel μαζικές επιδοτήσεις του IRA που κάνουν διακρίσεις σε βάρος ξένων –περιλαμβανομένων και Ευρωπαϊκών- βιομηχανιών. Οι επιδοτήσεις καθαρής τεχνολογίας του IRA είναι απλούστερες και λιγότερο κατακερματισμένες και επικεντρώνονται κυρίως στη μαζική ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών παρά στην καινοτομία, αναφέρεται. «Ο IRA πιθανότατα θα βλάψει την Ευρώπη μέσω της ανταγωνιστικότητάς του, ενώ πιθανότατα θα ωφελήσει την κλιματική μετάβαση στην Ευρώπη και στο μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου» επειδή θα αλλάξουν πολλοί κλάδοι, σημειώνεται.
Για παράδειγμα, ο νόμος IRA παρέχει μεγάλες επιδοτήσεις για αυτοκίνητα που παράγονται στις ΗΠΑ ακόμη και από ευρωπαϊκές εταιρείες. Για αυτό πολλοί ευρωπαίοι κατασκευαστές σκέφτονται να επενδύσουν στην Αμερική αντί για την Ευρώπη. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλους κλάδους, από τα χημικα μέχρι την τεχνολογία.
Ο παράγοντας Κίνα
Η κίνηση των ΗΠΑ με τον νόμο IRA έχει μεγάλη σχέση με την κόντρα της με την Κίνα. Ουσιαστικά, η απάντηση της Αμερικής στον κινεζικό ανταγωνισμό είναι να ακολουθήσει μια βιομηχανική πολιτική που θα αποβεί σε βάρος των Ευρωπαίων και Ιάπωνων κατασκευαστών. Επίσης η Ουάσιγκτον προστατεύει τους μεγάλους εγχώριους κατασκευαστές και παρέχοντάς τους κίνητρα για να συνεχίσουν την ανάπτυξη εκεί τεχνολογιών όπως τα ηλεκτρικά οχήματα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι αναδιοργάνωση παγκόσμιων κλάδων όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, με την Ευρώπη -και κυρίως τη Γερμανία που είναι ηγέτης σε τέτοια παραγωγή- να χάνουν ανταγωνιστικότητα και μερίδιο αγοράς.
Την ίδια στιγμή η Ευρώπη πρέπει επίσης να διαχειριστεί το υψηλό ενεργειακό κόστος, το αυξανόμενο χάσμα ψηφιακής τεχνολογίας έναντι των δύο υπερδυνάμεων και την επείγουσα ανάγκη για αυξημένες αμυντικές δαπάνες για την αντιμετώπιση της νέας απειλής από τη Ρωσία.


Latest News

Νέα θέση στην παγκόσμια αγορά όπλων αναζητά η Ινδία
Η Ινδία, μέσω της Τράπεζας Εξαγωγών, προσφέρει χαμηλού κόστους δάνεια για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού σε πελάτες με χαμηλό πιστωτικό προφίλ

Η Κίνα θέτει όρους για συνομιλίες με τις ΗΠΑ στους δασμούς - Ζητά «σεβασμό» και ορισμό αντιπροσώπων
Δύσκολες διαπραγματεύσεις διαφαίνονται για ΗΠΑ και Κίνα όσον αφορά τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις - Τα αγκάθια στις δύο πλευρές

Η αγορά αεροσκαφών Boeing στις συνομιλίες Ρωσίας - ΗΠΑ
Επίσης, η Ρωσία έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις στην κορυφαία ρωσική εταιρεία, την Aeroflot, και να επιτρέψουν την επανέναρξη των απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών

Πέθανε η βασίλισσα των καζίνο Ελέιν Γουίν
Η Ελέιν Γουίν συνιδρυτής της Wynn Resorts ήταν παγκόσμιας κλάσης συλλέκτης και υπέρμαχος της τέχνης

Mega deal στις μετακινήσεις - Η Lyft μπαίνει στην Ευρώπη μέσω Free Now
Η αμερικανική πλατφόρμα θα εξαγοράσει την Free Now από τη BMW και τη Mercedes-Benz Mobility έναντι 175 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά

Η στιγμή της Μελόνι - Θα μπορέσει να «καλοπιάσει» τον Τραμπ για λογαριασμό της ΕΕ;
Η επίσκεψη της Μελόνι την Πέμπτη μπορεί να αποτελέσει ένα μήνυμα ότι Ευρωπαίοι έχουν ακόμα την πρόθεση να συναλλάσσονται με τον Τραμπ.

Μειωμένος στο 2,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην ευρωζώνη - Στο 3,1% στην Ελλάδα
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης

Αντιμέτωπη με νέα αγωγή στη Βρετανία η Google - Πιθανές αποζημιώσεις 5 δισ. λιρών
Η μήνυση ασκείται για λογαριασμό όλων των οργανισμών που εδρεύουν στη Βρετανία και που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες διαφήμισης αναζήτησης της Google από την 1η Ιανουαρίου 2011
![ΔΝΤ: Ηχηρό καμπανάκι για γήρανση πληθυσμού – Πλήγμα σε ανάπτυξη και συντάξεις [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_demographic22-600x352.png)
Καμπανάκι ΔΝΤ για τη γήρανση του πληθυσμού - «Πλήγμα» σε ανάπτυξη και... συντάξεις
Το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη και αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία

Η ΕΕ απλοποιεί τη διαδικασία για την εφαρμογή του νόμου περί αποψίλωσης των δασών
Τα μέτρα θα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 30% στο διοικητικό κόστος, ανέφερε η Κομισιόν