Ο γερμανός υπουργός Άμυνας ζήτησε σήμερα από το Πεκίνο να πάψει να προσλαμβάνει πρώην πιλότους της Λουφτβάφε για να εκπαιδεύουν στην Κίνα τους κινέζους πιλότους, καθώς το Βερολίνο εκφράζει φόβους ότι μπορεί έτσι να αποκαλυφθούν απόρρητα του ΝΑΤΟ.
«Ανέφερα το ζήτημα των γερμανών πιλότων της Bundeswehr (σ.σ.: οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις), οι οποίοι έχουν προφανώς προσληφθεί για να εξασφαλίσουν την εκπαίδευση (κινέζων) πιλότων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπόρις Πιστόριους, έπειτα από συνομιλία του με τον κινέζο ομόλογό του Λι Σανγκφού Λι, στο περιθώριο μιας διάσκεψης για την άμυνα και την ασφάλεια στη Σιγκαπούρη.
Γερμανία: Χρηματοδότηση σε startup για επαναστατική μηχανή πυρηνικής σύντηξης
«Ανέφερα ξεκάθαρα ότι περιμένω να σταματήσει αμέσως αυτή η πρακτική και του είπα ότι και ο ίδιος πιθανόν δεν θα ήταν πολύ χαρούμενος, αν προσπαθούσα εγώ να κάνω το ίδιο πράγμα», πρόσθεσε, σύμφωνα με δηλώσεις που δόθηκαν στον Τύπο από το υπουργείο του.
Ο κινέζος υπουργός «δεν αρνήθηκε, αλλά σχετικοποίησε από την πλευρά του την έκταση» αυτής της υπόθεσης, είπε ακόμη. Δύο γερμανικά μέσα ενημέρωσης, το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel και ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός ZDF, αποκάλυψαν χθες, Παρασκευή, πως πρώην πιλότοι της γερμανικής Πολεμικής Αεροπροίας προσλαμβάνονται εδώ και χρόνια από τη Κίνα για να εκπαιδεύσουν τους κινέζους πιλότους.
Μισθοδοτούνται μέσω εταιρειών-βιτρίνα με έδρα της Σεϋχέλλες. Μερικοί απ’ αυτούς φέρεται ότι έχουν προσληφθεί από την επιχείρηση ενός μέλους των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών. Η υπόθεση, σύμφωνα με τα εν λόγω μέσα ενημέρωσης, απασχολεί εδώ και εβδομάδες την επιτροπή ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών της γερμανικής βουλής.
«Ανησυχούμε επειδή στρατιωτικοί, αφού εργάσθηκαν για το γερμανικό κράτος, μπορεί να έχουν θέσεις εργασίας που να τους οδηγούν στο να προδώσουν κρατικά απόρρητα», δήλωσε στο ZDF ο πρόεδρος της επιτροπής Κονσταντίν φον Νοτζ. Οι εν λόγω γερμανοί στρατιωτικοί ήταν πιλότοι καταδιωκτικών Eurofighter και συμμετείχαν στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Το Βερολίνο εκφράζει γι’ αυτό φόβους ότι απόρρητα για τις τακτικές της Ατλαντικής συμμαχίας μπορεί να αποκαλυφθούν στην Κίνα.
Το υπουργείο Άμυνας προγραμματίζει να αρχίσει έρευνα, σύμφωνα με το ZDF, ενώ παρόμοιες περιπτώσεις έχουν επισημανθεί τα τελευταία χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Κινηματογραφική σύλληψη του προέδρου της Νότιας Κορέας - Τι θα ακολουθήσει
Ο Γιουν είπε ότι ότι συμφώνησε να πάει για ανάκριση προκειμένου να αποφευχθεί η «αιματοχυσία» στη Νότια Κορέα
Βαλτική Θάλασσα: Φρεγάτες και περιπολίες του ΝΑΤΟ
To NATO ξεκινά μια νέα αποστολή για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ