
Μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας του νέου (και παλαιού) Προέδρου στη Βουλή, ο Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στις 3:00 μ.μ. στο μαυσωλείο του Κεμάλ ενώ στις 5:00 το απόγευμα θα πάει με μεγαλοπρεπέστατη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στο δείπνο που θα παραθέσει το βράδυ εκτός από τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κι άλλους 12 ηγέτες, θα παραστεί και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ για Γενς Στόλντεμπεργκ, ο οποίος έρχεται στην Τουρκία για να συνεχίσει το παζάρι με στόχο την ένταξη της Σουηδίας.
Μετά το δείπνο και γύρω στις 10:00 το βράδυ θα γνωρίζουμε το νέο υπουργικό συμβούλιο του Ταγίπ Ερντογάν. Κεντρικό πρόσωπο σίγουρα θα είναι ο Μεχμέτ Σιμσέκ και το επιτελείο που ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες για να βάλει μία τάξη στην οικονομία.
Μεχμέτ Σιμσέκ, ο «σωτήρας» της οικονομίας της Τουρκίας;
Η οικονομία θα παίξει καθοριστικό ρόλο
Η οικονομία θα είναι το μεγάλο στοίχημα του Ταγίπ Ερντογάν. Οι πρώτες του θητείες είχαν ξεκινήσει με οικονομικές επιτυχίες που τον έκαναν αγαπητό τουλάχιστον σε έναν από τους δύο Τούρκους πολίτες που τον ψήφισαν και αυτή τη φορά.
Οι φήμες για το ποιος θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών παίρνουν και δίνουν. Θέλουν τον Τσαβούσογλου να μένει εκτός για να αναλάβει αργότερα δήμαρχος στην Αττάλεια. Δύο ονόματα που είχαν συζητηθεί και πέντε χρόνια πριν για το υπουργείο Εξωτερικών, ο Χακάν Φιντάν και ο Ιμπραήμ Καλίν βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο.
Ο Χουλουσί Ακάρ φαίνεται να παραμένει στα καθήκοντά του. Όπως όμως και να αποφασίσει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο εκάστοτε υπουργός Εξωτερικών είναι πάντοτε η φωνή του Προέδρου. Έτσι τα ελληνοτουρκικά δεν θα εξαρτηθούν τόσο από το ποιος θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών αλλά από την πορεία που θα πάρουν οι σχέσεις του Ταγίπ Ερντογάν με την Δύση και πολύ περισσότερο την πρόθεση που θα έχει για μία ειλικρινή προσέγγιση.
Εξάλλου ίσως είναι μία ιστορική ευκαιρία για τον Ταγίπ Ερντογάν, αν επιθυμεί όπως έδειχνε και στις πρώτες θητείες του μία λύση στα ελληνοτουρκικά. Στο πλευρό του έχει το μεγαλύτερο ποσοστό των εθνικιστών που βρίσκονται εντός Βουλής. Έτσι είναι δύσκολο κανείς να μπορεί να τον κατηγορήσει για συνθηκολόγηση αν προωθήσει λύσεις στις σχέσεις με την Ελλάδα.
Πηγή: Deutsche Welle


Latest News

Οι γυναίκες έχουν το λόγο - Καμπάνια του ΣΕΛΠΕ
Οι γυναίκες δεν περιμένουν να πάρουν θέση-την διεκδικούν-την δημιουργούν-την κατακτούν -Tο μήνυμα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας(ΣΕΛΠΕ)

Ποια ξένα πανεπιστήμια κατέθεσαν αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα
Τα 12 φαίνεται ότι έχουν φτάσει τα ξένα πανεπιστήμια που έχουν καταθέσει αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα – Πώς γίνεται η αξιολόγηση

MEGA: Στην κορυφή της τηλεθέασης και τον Μάρτιο
To MEGA αναδείχτηκε κορυφαίος σταθμός στην ελληνική τηλεόραση για το σύνολο του Α’ τριμήνου του 2025.

Διπλή αναβάθμιση της Πειραιώς από την DBRS - Σε BBB, σταθερό το outlook
Η αναβάθμιση 2 βαθμίδων και η σταθερή τάση αντικατοπτρίζουν τις ισχυρές και συνεχείς βελτιώσεις στην κερδοφορία και το προφίλ κινδύνου του Ομίλου

Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός θα είναι στα 950 ευρώ το 2027
«Στηρίζουμε σταθερά και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας

Ζημιές από τις πλημμύρες σε Πάρο και Μύκονο
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Μύκονο και την Πάρο, με τις πλημμύρες να αφήνουν πίσω τους σοβαρές ζημιές

«Δεν αστειεύομαι» – Ο Ντόναλντ Τραμπ, το Σύνταγμα και τα σχέδια για μια τρίτη προεδρική θητεία
Παρά το συνταγματικό όριο, ο Ντόναλντ Τραμπ και υποστηρικτές του μιλούν ήδη όλο και πιο συχνά για το πώς ο Αμερικανός νυν θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μετά το 2028

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στη σκιά της φυλάκισης Ιμάμογλου
Στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ ο Γεραπετρίτης θα δει το Φιντάν με ατζέντα και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Τραμπ: Η καταδίκη της Λεπέν θυμίζει τη χώρα μας
«Πολύ μεγάλη υπόθεση» χαρακτήρισε ο Τραμπ την καταδίκη της Μαρίν Λεπέν, για την οποία όπως είπε «Ξέρω πολύ καλά πώς είναι» καθώς «θυμίζει τη χώρα μας».

«Έξυπνο» φανάρι καταγράφει όσους περνούν με κόκκινο
Η πρώτη ψηφιακή κάμερα εγκαταστάθηκε και λειτουργεί πιλοτικά στον Άλιμο – Προς το παρόν οι παραβάσεις όσων περνούν το κόκκινο φανάρι καταγράφονται χωρίς την επιβολή προστίμων