Η όψη ενός βρώμικου παρμπρίζ, από διάφορα ζωύφια που έχουν καταλήξει σε αυτό λόγω της οδήγησής μας σε υψηλές ταχύτητες σε έναν αυτοκινητόδρομο, είναι σίγουρα γνώριμη σε κάθε οδηγό.
Ωστόσο, οι επιστήμονες το τελευταίο διάστημα κρούουν τον κώδωνα κινδύνου αναφορικά με την εξάλειψη του παραπάνω φαινομένου, το οποίο αποκαλούν «φαινόμενο του παρμπρίζ» (windshield phenomenon).
Καναδάς: Πώς η κλιματική αλλαγή φέρνει περισσότερες πυρκαγιές στις ανατολικές επαρχίες
Πρόκειται για τον πιο εύκολο τρόπο να αντιληφθεί κανείς τη μείωση του πληθυσμού των εντόμων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αρκεί να παρατηρήσει τον αριθμό εκείνων που σκοτώνονται στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου εξαιτίας της πρόσκρουσης.
Οι πιτσιλιές στο παρμπρίζ αποτελούν έγκυρα οικολογικά δεδομένα και τα νέα δυστυχώς δεν είναι καλά.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι οδηγοί είχαν αρχίσει να παρατηρούν πως το παρμπρίζ τους όλο και λιγότερο λερωνόταν.
Μερικά από τα πρώτα δεδομένα σχετικά με το θέμα προέρχονται από την Εντομολογική Εταιρεία Krefeld, η οποία αποτελείται κυρίως από ερασιτέχνες εντομολόγους.
Η μείωση του πληθυσμού των εντόμων έχει σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα καθώς τα έντομα συμμετέχουν στην επικονίαση, στην ανακύκλωση των θρεπτικών συστατικών και στον τροφικό κύκλο, αποτελώντας τη βασική πηγή τροφής πολλών πτηνών.
Έρευνα της οργάνωσης Kent Wildlife Trust απέδειξε πως τα σύγχρονα αυτοκίνητα, παρά του αεροδυναμικού σχεδιασμού τους, σκοτώνουν περισσότερα έντομα από τα παλαιότερα αμάξια.
Οι λόγοι του φαινομένου
Οι επιστήμονες έχουν δώσει ορισμένες εκτιμήσεις για τη μείωση του φαινομένου του παρμπρίζ.
Οι αλλαγές στις γεωργικές πρακτικές και τα αυξανόμενα επίπεδα γεωργικής παραγωγής σημαίνουν ότι οι βιότοποι των εντόμων καταστρέφονται και ως εκ τούτου τα είδη μειώνονται σε αριθμό.
Η κλιματική αλλαγή παίζει επίσης ρόλο. Καθώς το περιβάλλον μας αλλάζει σταδιακά, τα έντομα εκτοπίζονται. Είτε πρόκειται για φυτά και καλλιέργειες που θερίζονται, είτε για τις εναλλαγές του κλίματος είτε για τη χρήση φυτοφαρμάκων που σκοτώνουν τα έντομα, υπάρχουν απειλές για τον πληθυσμό των εντόμων από όλες τις πλευρές.
Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μόνον στην Ολλανδία κάθε μήνα σκοτώνονται 133 δισεκατομμύρια έντομα από την κίνηση των οχημάτων στους δρόμους της χώρας, χωρίς να μπορεί κανείς να ανατρέψει την κατάσταση αυτή.
Υπάρχουν και εκείνοι, βέβαια, που υποστηρίζουν ότι η μείωση των ορίων ταχύτητας θα μπορούσε να μετριάσει το πρόβλημα.
Ειδικότερα, όσο μικρότερη είναι ταχύτητα κίνησης τόσο μικρότερη είναι και η πιθανότητα ένα έντομο να βρεθεί στον δρόμο μας. Αν μάλιστα μιλάμε για ταχύτητες μικρότερες των 55 χλμ./ώρα, τότε ο αριθμός των εντόμων που θα χανόταν θα μειωνόταν και μάλιστα σημαντικά.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων