Κλείνει ένα – ένα τα μέτωπα και σβήνει τις «αμαρτίες» του παρελθόντος στην Attica Bank, η διευθύνουσα σύμβουλος, κ. Ελένη Βρεττού. Πρόσφατα υπέγραψε την τριετή συλλογική σύμβαση εργασίας με τους εργαζόμενους στην τράπεζα, η υπόθεση των «κόκκινων» δανείων προχωρά κανονικά με τη διοίκηση να έχει φτιάξει ένα σταθερό πλάνο μείωσής τους.
Παράλληλα, αυξάνονται σταδιακά τόσο οι χρηματοδοτήσεις και αναχρηματοδοτήσεις όσο και οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου.
Αυτό σημαίνει ότι κυρίως οι επιχειρήσεις, αλλά και μεμονωμένοι πελάτες δείχνουν εμπιστοσύνη στο πλάνο εξυγίανσης που έχει θέσει σε εφαρμογή η διοίκηση της τράπεζας.
Και την ίδια στιγμή, προχωρά με ταχύτατες διαδικασίες ο εκσυγχρονισμός της τράπεζας που θα καταλήξει σε μερικούς μήνες στη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα.
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 473,3 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2023 με την είσοδο στην τράπεζα των επιχειρηματιών Μπάκου – Καϋμενάκη και Εξάρχου, και η σημαντική βελτίωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας ανοίγουν το δρόμο για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλο που μπορεί να στηρίζεται σε ένα σύγχρονο management το οποίο ήδη αποδίδει καρπούς.
Εχτισε εμπιστοσύνη
Το μεγάλο στοίχημα ασφαλώς είναι η συγχώνευση με την Παγκρήτια που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και ισορροπίες που δεν μπορούν όλοι να κρατήσουν.
Αλλωστε, το να φτιάξεις μια πέμπτη, ισχυρή τράπεζα, δεν είναι εύκολο και όπως λένε γνώστες του τραπεζικού κλάδου, δεν μπορούν να υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο και όλοι.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, χαίρει της εμπιστοσύνης τόσο των νέων μετόχων, όσο –ιδιαίτερα- του επόπτη, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.
Και γι’ αυτό το λόγο προχωρά στη μετατροπή του άλλοτε «μεγάλου ασθενή» σε μια σύγχρονη τράπεζα πανελλαδικής δυναμικής.
Αδυναμία ανάπτυξης
Από την άλλη, η Παγκρήτια Τράπεζα μπορεί να έχει προοπτικές αλλά έχει και άλλο ειδικό βάρος στην τραπεζική αγορά.
Αλλωστε, ουδέποτε κατάφερε η διοίκησή της να βρει νέους τρόπους ανάπτυξης και να δείξει ένα δικό της, ξεχωριστό στίγμα στον κλάδο. Ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Αντώνης Βαρθολομαίος, όπως είχε γράψει πρόσφατα ο ΟΤ, δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος του ολοκληρωτικού μετασχηματισμού στον οποίο βρίσκεται το σύνολο της τραπεζικής αγοράς στην Ελλάδα.
Το γεγονός και μόνο ότι μια μικρή τράπεζα όπως αυτή έχει «καταφέρει» να καταγράφει στο χαρτοφυλάκιό της «κόκκινα» δάνεια ύψους άνω του ενός δις ευρώ, δείχνει την διοικητική αδυναμία που υπάρχει.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, τον περιορισμό δηλαδή της ανάπτυξης της Παγκρήτιας σε ήσσονος σημασίας συμφωνίες με μικρές συνεταιριστικές τράπεζες στις Σέρρες ή την Κατερίνη, θεωρείται δεδομένο ότι στο νέο μεγάλο όμιλο που θα δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση, η σημερινή διοίκηση της Παγκρήτιας δεν μπορεί να έχει ουσιαστικό ρόλο.
Πολλοί αναρωτιούνται: Οταν το τωρινό management δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μια περιορισμένη αγορά, πως θα μπορεί να έχει λόγο όταν ο πέμπτος τραπεζικός πόλος θα έρθει για να ανταγωνιστεί στα ίσια τις τέσσερις συστημικές τράπεζες;
Τους επόμενους μήνες αναμένεται να δρομολογηθούν σημαντικές εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο και όπως είπε πρόσφατα σε ομιλία της η κ. Βρεττού: «Είναι η πρώτη φορά στα 100 χρόνια ιστορίας της τράπεζας, που υπάρχει ένα όραμα αρκετά μεγαλόπνοο και φιλόδοξο, αλλά την ίδια στιγμή ρεαλιστικό».
Σ’ αυτή τη νέα εποχή, λοιπόν, απαιτούνται νέα πρόσωπα, φρέσκιες ιδέες, σύγχρονο management κι όχι παρωχημένα πλάνα και διαγκωνισμοί για τη διατήρηση στην πρώτη γραμμή ενός παλαιού και ξεπερασμένου τραπεζικού στελεχιακού δυναμικού.