Αρνητική είναι η ανταπόκριση από την πλειονότητα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την έκκληση των μεγάλων ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών ομίλων, να αναγκάσουν οι Βρυξέλλες τους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της επέκτασης του δικτύου 5G και της ευρυζωνικότητας στη Γηραιά Ήπειρο. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές με γνώση επί του θέματος.
Η Amazon ετοιμάζεται να μπει… σφήνα στις εταιρείες τηλεπικοινωνίας
Στη συνάντηση με τον Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά της Ε.Ε. Τιερί Μπρετόν στο Λουξεμβούργο την περασμένη Πέμπτη, οι υπουργοί τηλεπικοινωνιών από 18 χώρες είτε απέρριψαν την προτεινόμενη επιβολή τελών δικτύου στις εταιρείες τεχνολογίας είτε ζήτησαν μελέτη για την ανάγκη αλλά και τον αντίκτυπο ενός τέτοιου μέτρου, σύμφωνα με τις πηγές.
Η Deutsche Telekom, η Orange, η Telefonica και η Telecom Italia θέλουν οι Big Tech να επωμιστούν μέρος του κόστους των δικτύων με το σκεπτικό ότι τα δεδομένα και το περιεχόμενό τους αποσπούν μεγάλο μέρος της κίνησης στα δίκτυα.
Στον Μπρετόν, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της France Telecom και της γαλλικής συμβουλευτικής εταιρείας πληροφορικής Atos, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες βρήκαν έναν σύμμαχο.
Από την πλευρά τους οι Alphabet, Apple, Meta, Netflix, Amazon.com και Microsoft απέρριψαν την ιδέα για την επιβολή εισφοράς, υποστηρίζοντας ότι ήδη επενδύουν στο ψηφιακό οικοσύστημα.
Οι ευρωπαίοι υπουργοί τηλεπικοινωνιών επισήμαναν την απουσία ανάλυσης σχετικά με τις επιπτώσεις από την εισφορά για τα δίκτυα, ότι δεν παρατηρείται επενδυτικό έλλειμμα και τον κίνδυνο μετακύλισης του πρόσθετου κόστους στις Big Tech στους καταναλωτές, όπως αναφέρουν οι πηγές.
Προειδοποίησαν επίσης για πιθανή παραβίαση των κανόνων της Ε.Ε. που αφορούν την «ουδετερότητα στο διαδίκτυο» και η οποία απαιτεί ίση μεταχείριση όλων των χρηστών, καθώς και για πιθανά εμπόδια στην καινοτομία και για χαμηλότερη ποιότητα προϊόντων.
Οι επικριτές της πρότασης είναι οι Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Μάλτα και Ολλανδία.
Από την άλλη, οι Ελλάδα, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ισπανία και Κύπρος ήταν μεταξύ των 10 χωρών που υποστήριξαν την ιδέα, σύμφωνα με τις πηγές.
Οι Πολωνία, Πορτογαλία και Ρουμανία είτε κράτησαν ουδέτερη στάση είτε δεν υιοθέτησαν κάποια, ωστόσο σύμφωνα με την μία πηγή κλείνουν προς την επιβολή του τέλους για τα δίκτυα..
Ο Μπρετόν αναμένεται να εκδώσει μια έκθεση έως τα τέλη Ιουνίου με μια περίληψη των σχολίων από τις τεχνολογικές εταιρείες του ευρωπαίους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, μια σύνοψη που βοηθήσει να αποφασίσει για τα επόμενα βήματά του.
Οποιαδήποτε νομοθετική πρόταση πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις χώρες της Ε.Ε. και τους ευρωβουλευτές προτού καταστεί νόμος.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...