![ΟΠΕΚ: Ζυμώσεις για νέα μείωση της παραγωγής πετρελαίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/04/opec-scaled.jpg)
Εν μέσω έντονων ζυμώσεων, συνεχίζονται και σήμερα Κυριακή οι συνομιλίες των μελών του ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη. Πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters, ότι ο πετρελαϊκό καρτέλ συζητά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής πετρελαίου, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπο με την πτώση των τιμών και τη διαφαινόμενη υπερπαραγωγή.
Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος συγκεντρώνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία, αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολιτικές του αποφάσεις μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου.
Τρεις πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν στο Reuters, ότι οι περικοπή στις ποσοστώσεις παραγωγής είναι μεταξύ των επιλογών που έχουν τεθεί στο τραπέζι για τη συνεδρίαση της Κυριακής.
Ο ΟΠΕΚ πραγματοποίησε μια ξεχωριστή σύντομη συνάντηση το Σάββατο, αλλά οι υπουργοί δεν έκαναν κανένα σχόλιο για πιθανές πολιτικές αποφάσεις στη συνέχεια.
Πετρέλαιο: Συνάντηση του ΟΠΕΚ+ το Σαββατοκύριακο με «φόντο» την παραγωγή
Σημαντικές περικοπές
Οι τρεις πηγές ανέφεραν ότι οι περικοπές θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 1 εκατομμύριο bpd επιπλέον των υφιστάμενων περικοπών κατά 2 εκατομμύρια bpd και των εθελοντικών περικοπών 1,6 εκατομμυρίων bpd, που ανακοινώθηκαν σε μια αιφνιδιαστική κίνηση τον Απρίλιο και η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο.
Εάν εγκριθεί, αυτό θα οδηγήσει τον συνολικό όγκο των μειώσεων στα 4,66 εκατομμύρια bpd, ή περίπου στο 4,5% της παγκόσμιας ζήτησης.
«Αυτός ο αριθμός είναι πρόωρος, δεν ασχοληθήκαμε με αυτά τα πράγματα (ακόμα)», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Χάγιαν Αμπντέλ-Γκάνι πριν από τις συναντήσεις, όταν ρωτήθηκε για πιθανή περικοπή κατά 1 εκατομμύριο bpd.
Συνήθως οι περικοπές παραγωγής τίθενται σε ισχύ τον μήνα μετά τη συμφωνία τους, αλλά οι υπουργοί θα μπορούσαν επίσης να συμφωνήσουν για μεταγενέστερη εφαρμογή. Θα μπορούσαν επίσης να αποφασίσουν να διατηρήσουν την παραγωγή σταθερή.
Χειραγώγηση τιμών
Οι δυτικές χώρες έχουν κατηγορήσει τον ΟΠΕΚ ότι χειραγωγεί τις τιμές του πετρελαίου και υπονομεύει την παγκόσμια οικονομία μέσω του υψηλού ενεργειακού κόστους. Η Δύση έχει επίσης κατηγορήσει τον ΟΠΕΚ ότι συντάσσεται υπερβολικά με τη Ρωσία παρά τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
«Αναμένουμε με ανυπομονησία ένα ψήφισμα που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ Σουχάιλ Αλ Μαζρούι πριν από τις συναντήσεις.
Οι υπουργοί μίλησαν σε δημοσιογράφους στα ξενοδοχεία τους στη Βιέννη. Ο ΟΠΕΚ αρνήθηκε την πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης στα κεντρικά του γραφεία σε δημοσιογράφους από το Reuters και άλλα μέσα ενημέρωσης.
Στις 23 Μαΐου, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν προειδοποίησε τους κερδοσκόπους της αγοράς πετρελαίου ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν περαιτέρω «πόνο» στο μέλλον, κάτι που οι αγορές «διάβασαν» ως υπαινιγμό για περαιτέρω περικοπές της προσφοράς.
«Συνεχίζω να συμβουλεύω [τους κερδοσκόπους] ότι θα μπλέξουν. Έκαναν ωχ τον Απρίλιο. Δεν χρειάζεται να δείξω τα χαρτιά μου, δεν είμαι [ένας] παίκτης πόκερ… αλλά απλά θα τους έλεγα, προσέξτε», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ηλεκτρική ενέργεια: Αυξήσεις στα τιμολόγια Μαρτίου δείχνει το ράλι του φυσικού αερίου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_679399249-600x400.jpg)
Χωρίς φρένα οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια-Τι έρχεται στους λογαριασμούς ρεύματος [γράφημα]
Ράλι τιμών 61% τις τελευταίες 4 ημέρες στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Φωτιά 45% στο φυσικό αέριο TTF
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/total-600x342.png)
TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ
Ο CEO της TotalEnergies λέει πως μια μακρά συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ενεργειακή σταθερότητα
![Φυσικό αέριο: Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές λόγω ανησυχίας για επάρκεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_gas3-1-768x606-1-600x473.png)
Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές του φυσικού αερίου - Χαμηλό τριετίας για τα αποθέματα
Τα αποθέματα για το φυσικό αέριο βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του χρόνου, από την ενεργειακή κρίση το 2022
![ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mail-600x401.jpeg)
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά
Η ΕΛΕΤΑΕΝ έκοψε την Πρωτοχρονίατικη πίτα της την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου
![Χώρες της Βαλτικής: «Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία – Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/Baltica-2-600x337.jpg)
«Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία οι Βαλτικές χώρες - Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν σημερα ότι συγχρόνισαν επιτυχώς τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στο ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκτυο
![Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/skylakakis1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών
Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως αυτό που προσπαθεί να κάνει το υπουργείο είναι να μεταφέρει τη ζήτηση τις ώρες που έχουμε ήλιο
![Λογαριασμοί ρεύματος: Φθηνότερα τα μπλε και από τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/07_02_ot_reyma_epid_ΕΧΟ-600x352.png)
Μπλε ή πράσινα τιμολόγια ρεύματος; - Η ανατροπή κόντρα στις επιδοτήσεις [γραφήματα]
Οι λογαριασμοί ρεύματος για τον Φεβρουάριο μετά το crash test ανάμεσα στα μπλε και τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια