Μία ημέρα μετά τη λαμπρή τελετή της ορκωμοσίας του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, στην Αγκυρα, για την τρίτη συνεχόμενη θητεία του στον προεδρικό θώκο της γειτονικής χώρας, όπου είχε έναν τυπικό εναγκαλισμό με τον Γενικό Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, οι δύο άνδες συναντήθηκαν εκ νέου την Κυριακή, με επίκεντρο των μεταξύ τους συζητήσεων το βέτο που προβάλλει η Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ λίγο μετά την ολοκλήρωση της δίωρης περίπου συζήτησης που είχε με τον τούρκο ηγέτη, σημείωσε ότι «η Σουηδία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της» έναντι της Τουρκίας.

Στοκχόλμη: Η θρησκεία δεν ήταν μέρος του μνημονίου με την Τουρκία

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία εμποδίζει εδώ και 13 μήνες την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προσάπτοντάς της ότι φιλοξενεί στο έδαφός της κούρδους μαχητές.

Επίκεται νέα τριμερής συνάντηση

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, αξιωματούχοι της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα συναντηθούν την εβδομάδα της 12ης Ιουνίου για περαιτέρω συνομιλίες αναφορικά με το αίτημα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ακόμη πως η Σουηδία έχει κάνει σημαντικά βήματα για να απαντήσει στις ανησυχίες της Τουρκίας και έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ενώ πρόσθεσε πως εξακολουθεί να υπάρχει χρόνος για την ένταξή της μέχρι τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου στο Βίλνιους.

Ο Στόλτενμπεργκ ευχαρίστησε επίσης την Τουρκία επειδή στέλνει ενισχύσεις στο Κόσοβο μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν πρόσφατα εκεί και υπογράμμισε πως το ΝΑΤΟ και η διεθνής ειρηνευτική δύναμη στο Κόσοβο KFOR λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την ασφάλεια του λαού του Κοσόβου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανισότητα: Οι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Επικαιρότητα |

Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος

Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ