Με σημαντική υποχώρηση των spread των ελληνικών ομολόγων έχει μπει στο προεκλογικό μονοπάτι η Ελλάδα. Τα δημοσιονομικά αποτελέσματα (εξαφάνιση των ελλειμμάτων από το 2023), τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα (38 δισ. ευρώ) και η πορεία του ΑΕΠ (σε 2% εφέτος), έχουν δώσει μεγάλο πλεονέκτημα στην ελληνική οικονομία για να ξεπερασει – χωρίς κραδασμούς- την μακρά αυτή χρονική περίοδο της πολιτικής μετάβασης σε μία νέα κυβέρνηση.

Αποφεύχθηκε οριστικά ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού – Επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα

Κόστος δανεισμού

Η πτώση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας κατά περίπου 10 μονάδες βάσης μέσα σε δέκα ημέρες έχει αυξήσει τις φωνές ότι η έλευση της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να έρθει πιο σύντομα από τα τέλη του 2023. Το ελληνικό δημόσιο μπορεί να δανειστεί σε όρους φθηνότερους από την Ιταλία καθώς η απόδοση του 10ετους ομολόγου βρίσκεται στο 3,7%, κάτω από το αντίστοιχο ιταλικό (4,8%). Εν ολίγοις το επιτόκιο δανεισμού μειώθηκε περισσότερο από 100 μονάδες βάσης από το υψηλό του περασμένου έτους, μειώνοντας σημαντικά το spread (σε σχέση με το γερμανικό ομόλογο) στο 1,38.

Ακόμα και πριν από την κάλπη της 21ης Μαΐου η απόδοση των ελληνικών ομολόγων κατέγραφε σταθερή πορεία κάτω του 4% παρά τις διεθνείς “ανασφάλειες”, εξαιτίας των τριγμών στην αμερικανική οικονομία.

Διεθνείς αναλυτές

Οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι οι πληρωμές τόκων της Ελλάδας ως ποσοστό των κρατικών εσόδων θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της πανδημίας και η επιστροφή σε τακτικές εξόδους της Ελλάδας στις αγορές. Σε μία αναλογία περίπου 5,5%-6,1%, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα παραμείνει ισχυρότερη από αυτήν της Ιταλίας και σημαντικά χαμηλότερη από άλλες χώρες με αξιολόγηση Ba3.

Το φλερτ των αγορών

Βασικό κριτήριο για να διατηρηθεί “ζεστός” ο έρωτας των αγορών για την Ελλάδα αποτελεί το δημοσιονομικό πεδίο και η ασφάλεια που προσφέρουν τα ελληνικά ομόλογα λόγω της μακράς εξυπηρέτησης τους χρέους. Αυτό μπορεί να διαταραχθεί στην περίπτωση που οι στόχοι για περιορισμό των δαπανών του κράτους δεν επιτευχθούν. Δηλαδή, το καμπανάκι θα χτυπήσει στην περίπτωση που οι δαπάνες ξεπεράσουν το όριο του 2,6% το 2024. Παροχές και έκτακτα μέτρα μπαίνουν στο χρονοντούλαπο και βάζει ζωνάρι στην επόμενη κυβέρνηση, καθώς η Κομισιον έδωσε στην δημοσιότητα το όριο δαπανών για το 2024.

Εφόσον δεν υπάρχουν πολιτικές αναταραχές, στους διαδρόμους της αγοράς και των διεθνών αναλυτών ψιθυρίζεται η εκτίμηση ότι μπορεί η αναβάθμισή να έρθει πριν από τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με στελέχη διεθνών οίκων, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των εκλογών και η εικόνα της οικονομίας βάζει την Ελλάδα σε καλό δρόμο για να εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα, πιθανώς πριν από το τέλος του έτους. Όπως εξηγούν μια τέτοια αναβάθμιση προεξοφλείται σε μεγάλο βαθμό από τους επενδυτές και θα είναι μία σημαντική στιγμή καθώς θα εξαφανίσει το στίγμα που υπάρχει από τα τέλη του 2010.

Το χρέος

Το 2022, το χρέος της Ελλάδας προς το ΑΕΠ μειώθηκε ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Σύμφωνα με τον οίκοι Moodys η ελληνική οικονομία ανέκαμψε πολύ ισχυρά μετά την πανδημία, με αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 5,9% το 2022 και 8,4% το 2021, μετά από συρρίκνωση 9% το 2020. Με στήριξη από τις προοπτικές σταθερά υψηλότερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, ο οίκος προβλέπει ότι η χώρα θα σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως, με τον δείκτη χρέους της γενικής κυβέρνησης να υποχωρεί κάτω από 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από 171,3% στο τέλος του 2022.

Αν και ο δείκτης χρέους της χώρας θα παραμείνει πολύ υψηλός, το χρέος είναι πιο βιώσιμο εξαιτίας των ευνοϊκών όρων ολοκλήρωσης των δανείων της ευρωζώνης και την εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους από το 2017. Σχεδόν το 80% του χρέους- εξαιρουμένων των βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων και συναλλαγών repos- είναι σε ιδρύματα της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι οι πληρωμές τόκων της Ελλάδας ως ποσοστό των κρατικών εσόδων είναι χαμηλές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας