
Ένα μεγάλο εξαήμερο ταξίδι στη Λατινική Αμερική, με πρώτο σταθμό τη Βραζιλία και ενδιαμέσες στάσεις σε Κολομβία και Παναμά, ξεκινάει σήμερα η υπ. Εξωτερικών από τους Πρασίνους Αναλένα Μπέρμποκ μαζί με τον Σοσιαλδημοκράτη υπ. Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ. Δεν είναι όμως ένα επίσημο ταξίδι σαν όλα τα άλλα.
Οι δύο Γερμανοί υπουργοί αναζητούν εναγωνίως εργατικά χέρια, διαφημίζοντας τα προνόμια που προσφέρει η γερμανική αγορά εργασίας. Απώτερος στόχος βέβαια είναι η επιτακτική κάλυψη των σημαντικών κενών που καταγράφονται εδώ και καιρό στη γερμανική αγορά.
«Νοσοκόμες από τη Βραζιλία και ηλεκτρολόγοι από την Κολομβία ήδη έχουν βρει στη Γερμανία μια μεγάλη αγκαλιά. Θέλουμε να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία» ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών λίγο πριν την αναχώρηση για τη Λατινική Αμερική.
Το Βερολίνο ζητάει από το Πεκίνο να σταματήσει να προσλαμβάνει πρώην πιλότους της Λουφτβάφε
Στο επίκεντρο κυρίως η Βραζιλία και η νοσηλευτική
Στον πρώτο σταθμό του ταξιδιού τους, τη Βραζιλία, με την οποία η Γερμανία έχει υπογράψει συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας και αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας στη Λατινική Αμερική, οι δύο υπουργοί εστιάζουν κυρίως στην προσέλκυση εξειδικευμένου δυναμικού για τον τομέα της υγείας και της περίθαλψης. Δεν πρόκειται για μια παλιά «ιστορία» στη Γερμανία, γεγονός είναι όμως ότι τα προβλήματα και τα κενά συνεχίζουν να υπάρχουν.
«Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια κατάσταση win-win, από την οποία όλοι μπορούν να επωφεληθούν όλοι» ανέφερε ο Χουμπέρτους Χάιλ. Η Γερμανία κατ’ αυτόν τον τρόπο θα καλύψει τα κενά στον κρίσιμο τομέα της υγείας και η Βραζιλία θα επωφεληθεί από τα γερμανικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Γεγονός είναι επίσης ότι το ποσοστό των ανέργων νοσηλευτών στη Βραζιλία αγγίζει το 10%.
Σύμφνα με πληφορορίες από το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, από τον Ιούνιο του 2022 η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης έχει υπογράψει επιμέρους συμφωνία με το Νοσηλευτικό Επιμελητήριο Cofen της Βραζιλίας, το οποίο απαριθμεί περίπου 2,5 εκατομμύρια μέλη. Η συμφωνία συμπεριλαμβάνει κανόνες για την επιλογή των υποψηφίων, τη διαδικασία τοποθέτησής του σε γερμανικά νοσοκομεία, την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων και τις γλωσσικές δεξιότητες.
Πέραν αυτού, από το 2018 η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης προχωρά σε προσλήψεις για ένα ευρύτερο φάσμα εξειδικευμένων εργαζομένων από τη Βραζιλία. Πέραν των νοσηλευτών -ο αριθμός των οποίων, σύμφωνα με τον Χάιλ, φτάνει ακόμη και τους 700 ετησίως- αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας αιτήσεων υποψηφίων για θέσεις στη γερμανική βιομηχανία, τη μηχανολογία ή τον τομέα της πληροφορικής.
«Δεν αρκεί η προσφορά εργασίας, απαιτείται στήριξη»
Από την πλευρά της, η Γιασμίν Φαχίμι, επικεφαλής της ισχυρής Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων DGB, καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να προχωρήσει στη δημιουργία νέων «γραφείων μετανάστευσης» σε όλη τη Γερμανία. Η ίδια εκτιμά, μιλώντας στο Γερμανικό Δίκτυο Συντακτών RND, ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο στη Γερμανία για προσλήψεις εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, «δεν είναι όμως επαρκές για την προσέλκυση ανθρώπων από το εξωτερικό στη Γερμανία».
Για την Γιασμίν Φαχίμι οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι από εξωτερικό χρειάζονται βαθύτερη στήριξη από το γερμανικό κράτος πχ. στην εκμάθηση της γλώσσας, στην αναζήτηση κατοικίας, σε θέματα οικογενειακού προγραμματισμού ή ακόμη και στην αναζήτηση παιδικών σταθμών για τα παιδιά τους. Πρόκειται με άλλα λόγια για μια σύνθετη και απαιτητική διαδικασία που απαιτεί συγκεκριμένη στοχοθεσία αλλά και καλό προγραμματισμό για την επιτυχή υλοποίησή της.
Πηγή: Deutsche Welle


Latest News

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες
Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς

Η «βαριοπούλα» των δασμών συντρίβει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Τι λέει η ING
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος βιώνει μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου, σημειώνουν οι αναλυτές της ING

Οργισμένοι επενδυτές της Stellantis για πληρωμή μαμούθ στον πρώην CEO
Ο πρώην CEO της Stellantis θα λάβει υπέρογκη αμοιβή την στιγμή που οι επενδυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για σειρά αποτυχιών και μείωση κερδοφορίας

Το Netflix στοχεύει σε κεφαλαιοποίηση $1 τρισεκατομμυρίου
Το Netflix μοιράζεται στόχους οικονομικών επιδόσεων με το προσωπικό τονίζοντας την κυριαρχία της

Γιατί συρρικνώνονται τα σπίτια των Αμερικανών
Το αμερικανικό όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού μειώνεται λόγω κρίσης οικονομικής προσιτότητας στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση Ντίμον για τον εμπορικό πόλεμο - «Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την ηγετική τους θέση»
Ο Ντίμον εκτίμησε ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να βλάψει την φερεγγυότητα των ΗΠΑ και κάλεσε σε προσέγγιση ΗΠΑ-Πεκίνου

Οι δασμοί θα φέρουν χάος στις παραδόσεις αεροσκαφών λέει ο CEO της Ryanair
Αεροπορικές εταιρείες και κατασκευαστές αεροπλάνων ετοιμάζονται να παλέψουν για το ποιος πληρώνει για τους δασμούς