Η Nvidia είναι μία από τις λίγες εταιρείες που θα διατηρήσουν τη φετινή ανάκαμψη των αμερικανικών μετοχών, ακόμη και όταν οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη «δημιουργούν περισσότερους χαμένους παρά νικητές», σύμφωνα με έναν από τους μεγαλύτερους πρόσφατους αγοραστές μετοχών στην αμερικανική εταιρεία παραγωγής τσιπ.
Η Nvidia, της οποίας οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης συμπεριλαμβανομένου του ChatGPT, έγινε την περασμένη εβδομάδα ο πρώτος κατασκευαστής τσιπ που σημείωσε αποτίμηση 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, καθώς οι επενδυτές εισέβαλαν σε εταιρείες που θεωρούνται οι μεγαλύτεροι ωφελούμενοι από τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη.
Nvidia: Η εταιρεία χωρίς όνομα που μπήκε στην ελίτ της Τεχνητής Νοημοσύνης
«Στο πλαίσιο της Nvidia, η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει μερικούς νικητές και ηττημένους. . . περισσότεροι χαμένοι παρά νικητές», καθώς διαταράσσει τα επιχειρηματικά μοντέλα σε όλες τις βιομηχανίες, δήλωσε στους Financial Times ο Ρατζίβ Τζάιν, ιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων της GQG Partners, η οποία αγόρασε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια μετοχών της Nvidia το πρώτο τρίμηνο και έκτοτε πρόσθεσε στο μερίδιό της. Ανάμεσα στους προφανείς νικητές, εκτός από τη Nvidia, ο Τζάιν συγκαταλέγει την Alphabet, την Meta και άλλα μεγάλα ονόματατου κλάδου.
Οι μετοχές της Nvidia έχουν εκτοξευθεί κατά 170 τοις εκατό φέτος, προσθέτοντας 575 δισεκατομμύρια δολάρια στην κεφαλαιοποίηση του ομίλου – ένα κέρδος που βρίσκεται μόνο πίσω μόνοαπό τα 721 δισεκατομμύρια δολάρια και τα 654 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν βάλει η Apple και η Microsoft αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον Τζάιν ενώ πολλές εταιρείες ημιαγωγών είναι πιθανό να επωφεληθούν από τα υψηλά εμπόδια στην είσοδο και την ισχυρή ζήτηση για τα τσιπ τους, ορισμένες εταιρείες λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής μπορεί να καταλήξουν «στην πλευρά των χαμένων», καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αυτοματοποιεί τμήματα των επιχειρήσεών τους και «πολλά τα βασικά πράγματα που γίνονται θα είναι περιττά».
Η GQG Partners βρέθηκε στο προσκήνιο φέτος, όταν χάρισε 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια στον ινδικό όμιλο Adani Group, μετά την επίθεση ενός αμερικανικού μικροπωλητή που εξαφάνισε έως και 145 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγοραία αξία της. Έκτοτε αύξησε το μερίδιό της στις εταιρείες του Ομίλου Adani.
Το «έναυσμα» για την ανοικοδόμηση του μερίδιού της στη Nvidia ήταν η άφιξη του chatbot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, το οποίο ο Τζάιν πιστεύει ότι θα προαναγγέλλει μια «κλιμακωτή συνάρτιση κερδών» για τη Nvidia. Η GQG αγόρασε για πρώτη φορά τη Nvidia το 2017, αλλά πούλησε το μερίδιο της πριν από 18 μήνες λόγω ανησυχιών για την υψηλή αποτίμησή της.
Η κυκλοφορία του ChatGPT τον περασμένο Νοέμβριο δημιούργησε άνοδο της ζήτησης για τα τσιπ H100 της Nvidia, τα οποία ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τζένσεν Χουάνγκ περιέγραψε ως το πρώτο τσιπ που έχει σχεδιαστεί για γενετική τεχνητή νοημοσύνη—συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να δημιουργήσουν γρήγορα κείμενο, εικόνες που μοιάζει με ανθρώπινο και περιεχόμενο.
Τον περασμένο μήνα η Nvidia παρουσίασε προβλέψεις πωλήσεων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street κατά περισσότερο από 50%.
Ο Τάιν επεσήμανε μια απόκλιση στον τομέα της τεχνολογίας, όπου μεγάλες κερδοφόρες εταιρείες τεχνολογίας – που αποτελούν τεράστια τμήματα χρηματιστηριακών δεικτών – αποσυνδέονται από τους ζημιογόνους και παρασύρθηκαν υψηλότερα κατά το τελευταίο σκέλος μιας ανοδικής αγοράς που τροφοδοτείται από κίνητρα πανδημίας.
Το κύριο εμπόδιο για τη Nvidia είναι αν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση. Ο Τζάιν επεσήμανε ότι οι εταιρείες χάνουν κέρδη συνεχώς επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση, και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Nvidia σε αυτό το σημείο.
Latest News
Πώς η Boeing έβαλε την αεροπορία των ΗΠΑ να πληρώσει με «καπέλο» 8.000% για σαπούνια
Πώς η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία πλήρωσε 8.000% παραπάνω την Boeing για διανομείς σαπουνιού μπάνιου αεροσκαφών C-17
Ο άνθρωπος πίσω από τον όρο «The Magnificent Seven» λύνει τη σιωπή του
Γνωρίστε τον αναλυτή που χρησιμοποίησε τον όρο Magnificent Seven για τις μετοχές τεχνολογίας που διαφεντεύουν τη Wall Street
Πώς η «οικονομική γρίπη» της Γερμανίας μεταδίδεται στην Ευρώπη – Οι συνέπειες για Ελλάδα
Η νέα κρίση που φέρνει το λουκέτο σε τουλάχιστον τρία εργοστάσια της Volkswagen δημιουργεί μεγάλη αναταραχή στη Γερμανία
Οι αποτυχημένες προσπάθειες «ανάστασης» της Intel και οι χειρισμοί Γκέλσινγκερ
O CEO της Intel, Πατ Γκέλσινγκερ, έθεσε υψηλές προσδοκίες για τις ικανότητες κατασκευής της εταιρείας αλλά και την ικανότητά της στον τομέα της AI, ωστόσο απέτυχε να ανταποκριθεί
Αγροτικές επιδοτήσεις: Δισεκατομμυριούχοι έλαβαν ενίσχυση 3,3 δισ. ευρώ από την ΕΕ
Τουλάχιστον 17 δισεκατομμυριούχοι συγκαταλέγονται στους «αγρότες» που έλαβαν γενναίες αγροτικές επιδοτήσεις την τετραετία 2019-2023.
Γιατί έπεσε η μετοχή της Uber
Η πρόβλεψη για μετακινήσεις πελατών της Uberς ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις της Wall Street
Γιατί η Κωνσταντινούπολη δοκιμάζει τη δωρεάν συγκοινωνία στους ανέργους
Η Κωνσταντινούπολη είναι η μεγαλύτερη πόλη που επενδύει στις μεταφορές με την ελπίδα να ενισχύσει την απασχόληση
Η επομένη των εκλογών στις ΗΠΑ και ο αλγόριθμος του Μασκ
Μια ιστορικά σφιχτή προεδρική κούρσα μπορεί να μην τελειώσει τη νύχτα - και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πολλαπλές κρίσεις
Γιατί λείπουν 350 αεροσκάφη από τον παγκόσμιο στόλο
Υπάρχει ένα κενό σε αεροσκαφή που χρειάζονται οι αεροπορικές εταιρείες για να λειτουργούν απρόσκοπτα οι αερομεταφορείς
Η VW και η κρίση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας
Δύσκολες εποχές για τον όμιλο VW: Μείωση κερδών, κλείσιμο εργοστασίων, κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα. Ποιον ρόλο διαδραματίζει η πολιτική;