Με υψηλές ταχύτητες κινείται η εγχώρια αγορά των κέντρων επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων (data centers), με τεχνολογικούς γίγαντες, όπως η Google, η Microsoft, η Amazon και η Digital Realty, αλλά και η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Lancom, να έχουν ανακοινώσει επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, ενώ την ίδια ώρα έντονη κινητικότητα καταγράφεται τόσο στα υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών όσο και στην επέκταση των υποδομών οπτικών ινών στο εσωτερικό της χώρας.
Το μέγεθος της εγχώριας αγοράς των data centers αποτιμήθηκε σε 735 εκατ. δολάρια το 2022, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της εταιρείας ερευνών Arizton, ενώ αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί μέχρι το 2028, καθώς προβλέπεται ότι θα αυξάνεται με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 8,78%, φθάνοντας σε 1,21 δισ. δολάρια.
Η μεγάλη μετακόμιση των big4 της ελληνικής βιομηχανίας
Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 18 data centers, σύμφωνα με την datacentermap.com, εκ των οποίων τα 10 βρίσκονται στην Αθήνα, τα 5 στη Θεσσαλονίκη, και από ένα σε Κορωπί, Βόλο και Χανιά.
Όσον αφορά τη χωρητικότητα, το 2022 στη χώρα μας αυξήθηκε περίπου κατά 13 MW, ενώ η Digital Realty και η Microsoft θα προσθέσουν πάνω από 25 MW ισχύος. Αθροιστικά στην Ελλάδα την περίοδο 2023 -2028 η χωρητικότητα θα ανέλθει σε 139 MW.
Για να αντιληφθούμε την πραγματική διάσταση των μεγεθών, σύμφωνα με την έρευνα της Savilis «European Data Centres, Deep dive in the data sphere», η χωρητικότητα ισχύος των υφιστάμενων κέντρων δεδομένων στην Ευρώπη θα φτάσει συνολικά τα 9.000 MW έως το 2025.
Με βάση τις εκτιμήσεις της εταιρείας, ο αριθμός των data centers θα πρέπει να αυξηθεί σχεδόν κατά 2,5 φορές έως τότε, φθάνοντας τα 3.000 πανευρωπαϊκά από 1.200 σήμερα, ενώ για να καλυφθεί η ζήτηση, η χωρητικότητα θα πρέπει να διαμορφωθεί στα 20.750 MW.
Κορυφαία επενδυτική επιλογή
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή τα data centers συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων επενδυτικών επιλογών στην παγκόσμια αγορά του real estate, αναφορικά με τις προοπτικές τους, καθώς προσφέρουν μακροπρόθεσμη ροή εισοδήματος και ασφάλεια.
Μάλιστα η αυξημένη ζήτηση για επενδύσεις έχει οδηγήσει και τους μεγάλους Έλληνες θεσμικούς επενδυτές, όπως οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, να βάλουν στο ραντάρ τους ακίνητα που μπορούν να φιλοξενήσουν τέτοιου είδους επενδύσεις.
Τα κριτήρια
Συνήθως οι περιοχές που βρίσκονται στο στόχαστρο των τεχνολογικών εταιρειών προκειμένου να αναπτύξουν κέντρα δεδομένων είναι μακριά από τον κύριο αστικό ιστό της πόλης, αφενός για να είναι περιορισμένη η όχληση και αφετέρου για να είναι χαμηλό το κόστος γης.
Παράλληλα, με δεδομένο ότι τα κέντρα δεδομένων καταναλώνουν πολύ σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, η περιοχή που θα επιλεγεί θα πρέπει να προσφέρει εύκολη διασύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο.
Τα κριτήρια που βαρύνουν ιδιαίτερα στην αξιολόγηση είναι το μέγεθος της αγοράς, η πρόσβαση σε δίκτυα οπτικών ινών και η διαθεσιμότητα του cloud.
Πέραν της διαθεσιμότητας ακινήτων, άλλα κριτήρια, που επίσης βοηθούν μια αγορά να εξελιχθεί σε πόλο έλξης για data centers, είναι τα κίνητρα που δίνονται στους επενδυτές, το φορολογικό πλαίσιο, η πολιτική σταθερότητα και το επενδυτικό ρίσκο της περιοχής.
Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών μεγάλων τεχνολογικών ομίλων, η στρατηγική γεωγραφική θέση της Ελλάδος που αποτελεί κόμβο διασύνδεσης της Ευρώπης με την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και κατ’ επέκταση την Ασία, καθώς και η οικονομική σταθερότητα που εμφανίζει μετά την δεκαετή οικονομική κρίση αποτελούν ένα καθοριστικό στοιχείο που έχει οδηγήσει τη χώρα μας να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων.
«Συνολικά, επενδύσεις ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ στις τηλεπικοινωνίες και τις υποδομές βρίσκονται σε εξέλιξη για την αναβάθμιση της χωρητικότητας και συνδεσιμότητας στην Ελλάδα. Ένα έργο ορόσημο είναι μια επένδυση 800 εκατ. ευρώ για έναν νέο υπερυψηλής ταχύτητας διάδρομο δεδομένων από την Ασία – το East to Med Data Corridor, που θα καταστήσει την Ελλάδα πύλη δεδομένων προς στην Ευρώπη», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece Μαρίνος Γιαννόπουλος στο «Eban Annual Congress» στη Θεσσαλονίκη.
Latest News
Νέο πόλο στη μικρή λιανική από τη Motor Oil - Η Core Innovations και οι εξαγορές
Οι κινήσεις της Motor Oil στη λεγόμενη «μικρή λιανική» - Ο κλάδος αθροίζει πωλήσεις πάνω από 5 δισ. ευρώ
Οι τράπεζες που συνεργάζονται με την Αναπτυξιακή για το «Σπίτι μου ΙΙ»
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά 50% από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και κατά 50% από τα τραπεζικά ιδρύματα
Syndea: Αναπροσαρμόζει τα ασφάλιστρα των Ισόβιων Συμβολαίων Υγείας
Η Syndea ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να απορροφήσει σημαντικό μέρος των αυξήσεων, μειώνοντας τον αντίκτυπο στους ασφαλισμένους
Από σήμερα εισιτήριο στο... κινητό - Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλάζει τα δεδομένα στις αθηναϊκές συγκοινωνίες
Με το έργο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το tap2ride μετατρέπει το κινητό τηλέφωνο σε εισιτήριο και εισάγει τις συγκοινωνίες της Αθήνας στο μέλλον
Toyota Ελλάς: Αύξηση 39% στις πωλήσεις το 2024
Η Toyota Ελλάς ανακοίνωσε ότι ταξινομήθηκαν 25.626 οχήματα, σημειώνοντας 17,4% μερίδιο αγοράς, το υψηλότερο στην ιστορία της στην Ελλάδα
Νέα συνεργασία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ με σούπερ μάρκετ Θανόπουλος
ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ: Από τις 9 Ιανουαρίου μέχρι και τις 7 Φεβρουαρίου 2025 το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερώνεται με κεντρικό μήνυμα το «Το ‘ψαξες;»
Eurobank για «Σπίτι μου ΙΙ»: Νέο μοντέλο εξυπηρέτησης στεγαστικών δανείων
Με το νέο μοντέλο εξυπηρέτησης της Eurobank, ο πελάτης υποβάλει την αίτησή του στο κατάστημα ή μέσω video κλήσης
Alter Ego Media: Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το ενημερωτικό δελτίο
Η Alter Ego Media προχωρά σε δημόσια προσφορά έως 14.249.000 νέων μετοχών - Ποιο είναι το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα
Ασφάλεια Hellas Direct: Περισσότερη διαφάνεια με την υπηρεσία gov.gr
Η εταιρία δημιουργεί νέο πρότυπο στην ασφάλεια αυτοκινήτου
Allianz: Απορροφά το 50% των αυξήσεων στα ισόβια συμβόλαια υγείας
Η Allianz αναφέρει ότι περιορίζει τη μέση αύξηση για το 2025, μεσοσταθμικά στο 7% και είναι έτοιμη για διάλογο με τους φορείς