Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων οκτώ ετών κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Απρίλιο, καθώς οι εισαγωγές αγαθών ανέκαμψαν ενώ οι εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων μειώθηκαν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 23,0% στα 74,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από τον Μάρτιο του 2015 ανέβασε το έλλειμμα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών.

Τα στοιχεία για τον Μάρτιο αναθεωρήθηκαν πτωτικά στα 60,6 δισεκατομμύρια δολάρια, από 64,2 δισ. δολ. που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

«Οι όροι του εμπορίου επιδεινώνονται και αυτό θα μειώσει τις εκτιμήσεις για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο πιο κοντά στο 1%, εκεί όπου μπορεί να συμβούν άσχημα πράγματα και η οικονομία μπορεί να σκοντάψει και να πάει στον γκρεμό», σχολίασε ο Κρίστοφερ Ράπκι, επικεφαλής οικονομολόγος στο FWDBONDS στη Νέα Υόρκη.

Η πτώση των τιμών ενέργειας… μηδένισε το εμπορικό έλλειμμα στην ΕΕ

Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 2,0% στα 263,2 δισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο, λαμβάνοντας ώθηση από τα μηχανοκίνητα οχήματα, τα ανταλλακτικά και τους κινητήρες. Υπήρξαν επίσης αυξήσεις στις εισαγωγές βιομηχανικών προμηθειών και υλικών, αν και οι εισαγωγές πετρελαίου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021.

Τα καταναλωτικά αγαθά αυξήθηκαν κατά 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, λόγω των κινητών τηλεφώνων και άλλων οικιακών αγαθών. Οι εισαγωγές τροφίμων ήταν οι χαμηλότερες από τον Δεκέμβριο του 2021. Οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 0,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε 60,4 δισεκατομμύρια δολάρια, λόγω της μείωσης των μεταφορών και των ταξιδιών. Οι συνολικές εισαγωγές αυξήθηκαν 1,5% στα 323,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Βουτιά στις εξαγωγές

Οι εξαγωγές αγαθών σημείωσαν βουτιά 5,3%, τη μεγαλύτερη σε τρία χρόνια, στα 167,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι εξαγωγές περιορίζονται λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης. Αν και το δολάριο έχει περιορίσει τα κέρδη του φέτος μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα από τον Μάρτιο του 2022, παραμένει ισχυρό, καθιστώντας τα προϊόντα παραγωγής των ΗΠΑ λιγότερο ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά.

Η πτώση των εξαγωγών αγαθών τον Απρίλιο οφείλεται σε απότομη μείωση των εξαγωγών βιομηχανικών προμηθειών και υλικών, κυρίως αργού πετρελαίου και μαζούτ. Οι εξαγωγές βιομηχανικών προμηθειών και υλικών, μεταξύ των οποίων και το πετρέλαιο, ήταν οι χαμηλότερες από τον Νοέμβριο του 2021.

Μεγάλη πτώση σημειώθηκε και στις εξαγωγές καταναλωτικών αγαθών. Οι εξαγωγές υπηρεσιών, ωστόσο, αυξήθηκαν κατά 0,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα ρεκόρ 81,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένες από τις ταξιδιωτικές και άλλες επιχειρηματικές υπηρεσίες.

Όμως οι εξαγωγές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και κρατικών αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν. Οι συνολικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3,6%, τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών ετών, στα 249,0 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022. Το πλεόνασμα των υπηρεσιών ήταν το υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2021. Προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, το έλλειμμα του εμπορίου αγαθών αυξήθηκε κατά 16,5% στα 95,8 δισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Πώς και γιατί το υπουργείο Ενέργειας θέλει τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών της χώρας
Διεθνή |

Ποιοι θέλουν τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών στη Ρωσία - Το σχέδιο και οι αντιδράσεις

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον τομέα ενέργειας στη Ρωσία έχουν εκφράσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο έλεγχο του υπουργείου στις εταιρείες πετρελαίου