Νέο deal μεταξύ της Corio Generation και ισχυρού εγχώριου ενεργειακού ομίλου για από κοινού ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού πάρκου «ψήνεται» το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, όπως επισημαίνει παράγοντας της αγοράς, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και, εκτός απροόπτου, σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις. Η Corio, θυγατρική του αυστραλιανού fund Macquarie’s Green Investment Group, διαθέτει ένα pipeline θαλάσσιων αιολικών πάρκων ανά τον πλανήτη μεγαλύτερο των 30 GW (γιγαβάτ).
ΕΔΕΥΕΠ: Το roadmap για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα
Η δέσμευση της κυβέρνησης για ανάπτυξη offshore αιολικών πάρκων 2,7 GW στην Ελλάδα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πληθώρας ξένων εταιρειών, οι οποίες βρίσκονται stand-by αναμένοντας το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης υπεράκτιων έργων ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) καθώς και την οριοθέτηση των θαλάσσιων οικοπέδων. Ηδη διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί έχουν συμπράξει, εντός της τελευταίας διετίας, με τις περισσότερες ελληνικές εταιρείες και περιμένουν το πράσινο φως από τη νέα κυβέρνηση, όπως η Ocean Winds (κοινοπραξία των EDP Renewables και Engie) με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η δανέζικη Copenhagen Offshore Partners με τη Mytilineos, η αραβική Masdar με τη MORE (ο πράσινος βραχίονας της Motor Oil), η γερμανική RWE με τα ΕΛΠΕ, η βελγική Parkwind με την Intrakat.
Σχετικά με την κατασκευή του πρώτου πιλοτικού offshore αιολικού πάρκου που θα αναπτυχθεί στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος Κοπελούζου που διαθέτει τη σχετική άδεια βρίσκεται σε συζητήσεις με εγχώριους ενεργειακούς παίκτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο επενδυτικό σχήμα. Το έργο των 216 MW (μεγαβάτ) χωροθετείται εντός της πρώτης «go-to area» στην Ελλάδα, δηλαδή εντός οριοθετημένης περιοχής, όπως προβλέπει η εργαλειοθήκη REPowerEU της Κομισιόν, στην οποία όσα έργα χωροθετούνται χαίρουν ταχείας αδειοδότησης.
«Πυρετός» για υπεράκτια και στην Ευρώπη
Κινητικότητα διαπιστώνεται και στην Ευρώπη. Η περασμένη εβδομάδα ήταν περίοδος ανακοινώσεων για ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών σε Πολωνία, Λιθουανία, Δανία, Βέλγιο και Πορτογαλία με τις εταιρείες του Δημοσίου να παίρνουν το προβάδισμα. Όπως στην Πολωνία όπου οι πολωνικές PKN και PGE «κέρδισαν» έξι οικόπεδα για ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Βαλτική Θάλασσα. Στη Λιθουανία ανακοινώθηκε ότι υποβλήθηκαν δύο προσφορές κατά την πρώτη δημοπρασία για θαλάσσια οικόπεδα, εκ των οποίων η μία ήταν από την κρατική εταιρεία Ignitis.
Παράλληλα, η Δανία ανακοίνωσε ότι θα δημοπρατήσει έως και 14 GW για υπεράκτια αιολικά για την επόμενη δεκαετία, με το Δημόσιο της χώρας να διατηρεί μερίδιο 20% σε ορισμένα από τα έργα. Όσο για το βελγικό κράτος όπως ανακοινώθηκε έχει λαμβάνειν 190 εκατομμύρια ευρώ σε πληρωμές από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα του λόγω του νέου μοντέλου συμβάσεων επί διαφορών (Contracts for Differences «CFD»). Επίσης, και στην Πορτογαλία το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα δημοπρατηθεί ισχύς 1,5 έως 2 GW για υπεράκτια αιολική ενέργεια.
Τα δύο μεγάλα deals
Στην Ελλάδα, οι διεργασίες στον ενεργειακό κλάδο βρίσκονται στο …φόρτε τους. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να «ξεκλειδώσουν» δύο μεγάλες εξαγορές. Το επόμενο σημαντικό deal που κυοφορείται στην ενέργεια – το μεγαλύτερο από όσα έχουν γίνει ποτέ στην ελληνική ενεργειακή αγορά – θα είναι η εξαγορά, μέσω δημόσιας πρότασης, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από το αυστραλιανό επενδυτικό fund First Sentier, ένα ντιλ που αποτιμάται πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Ο ισχυρότερος παίκτης στις ελληνικές ΑΠΕ διαθέτει ήδη χαρτοφυλάκιο έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή πάνω από 2 GW, με στόχο έως το 2025 να φτάσει στα 3,3 GW, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι κατασκευαστικές εργασίες για το έργο μεγάλης κλίμακας και διάρκειας αποθήκευσης ενέργειας με αντλησιοταμίευση στην Αμφιλοχία (680 MW).
Οσο για την εξαγορά της Enel Green Power Hellas από την επίσης αυστραλιανή Macquarie, η ανακοίνωση της συμφωνίας, η οποία φαίνεται ότι είχε κλείσει στις αρχές της άνοιξης, αναβάλλεται από μήνα σε μήνα, με το «αγκάθι», όπως τονίζουν πηγές της αγοράς, να εντοπίζεται στην πώληση μόνο 50% του χαρτοφυλακίου της.
Σε κάθε περίπτωση, η εξαγορά σκανάρεται το τελευταίο διάστημα από τη νέα διοίκηση του ιταλικού ομίλου, οπότε πιθανώς θα υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις και εκπλήξεις σε ένα από τα μεγαλύτερα deal στον χώρο τον ΑΠΕ στην Ελλάδα έπειτα από εκείνο των Ελλάκτωρ και Motor Oil. Προσφάτως η Motor Oil εξαγόρασε και το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών τριών εταιρειών με χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών άνω του 1,9 GW που θα αναπτύξει μαζί με τη ΔΕΗ.
Σε προχωρημένες συνομιλίες βρίσκεται και η HELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛΠΕ) με τη Lightsource BP (θυγατρική του βρετανικού ομίλου) για την εξαγορά χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών που αναπτύσσει στην Ελλάδα. Προ ημερών έγινε γνωστή η εξαγορά φωτοβολταϊκού πάρκου 15 MW στην Κύπρο από τη HELLENiQ RENEWABLES, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται ανακοινώσεις για δεύτερη εξαγορά μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στη Δυτική Μακεδονία, όπου η εταιρεία ήδη λειτουργεί το μεγαλύτερο, έως σήμερα, φωτοβολταϊκό πάρκο της χώρας.
Οι ξένες αγορές
Στο ραντάρ των ελλήνων επενδυτών βρίσκονται και οι ξένες αγορές. Η ΔΕΗ, μετά την εξαγορά της Enel Ρουμανίας, βρίσκεται σε ώριμες συζητήσεις για εξαγορά έργων ΑΠΕ σε Βουλγαρία, Αλβανία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία. Επίσης, στη Βόρεια Μακεδονία η Mytilineos αξιολογεί σχέδιο για την κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής ρεύματος, ενώ προσφάτως εξαγόρασε χαρτοφυλάκιο πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 1,4 GW στον Καναδά.
Ακόμη, ο όμιλος Κοπελούζου συνομιλεί με την Infinity Power (κοινοπραξία της Masdar και της Egypt’s Infinity), με την οποία έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας, για την από κοινού ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, τα οποία θα τροφοδοτήσουν με πράσινη ενέργεια το νέο ηλεκτρικό καλώδιο GREGY που θα συνδέσει την Ελλάδα με την Αίγυπτο.
Προμήθεια και κατασκευές
Ανακατατάξεις αναμένονται και στην αγορά της προμήθειας ρεύματος, η οποία βρίσκεται και πάλι υπό το φάσμα συγχωνεύσεων και εξαγορών. Σύμφωνα με στέλεχος της αγοράς σε τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του εμπορικού βραχίονα της Volterra (το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ είχε πουληθεί στη ΔΕΗ), της οποίας η λογιστική αξία έχει αποτιμηθεί στα 25 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της AVAX φαίνεται ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τη «Μυτιληναίος» για την πώληση του πελατολογίου που εκτιμάται περίπου στους 26.000 πελάτες. Η Mytilineos έχει αποκτήσει και τη Watt & Volt και στοχεύει σε διπλασιασμό του μεριδίου της στην αγορά.
Αλλαγές δρομολογούνται και στον κατασκευαστικό τομέα των ΑΠΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, γερμανικός όμιλος έχει ενδιαφερθεί για ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην κατασκευή αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Παράλληλα, η κινεζική Jinko solar, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής φωτοβολταϊκών πλαισίων στον κόσμο η οποία εξοπλίζει πάνω από το 50% των έργων στην Ελλάδα, επεκτείνεται και στην αγορά μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας και inventers ξεκινώντας πρώτα από τις αγορές της Γερμανίας και της χώρας μας, με τις σχετικές επίσημες ανακοινώσεις να αναμένεται να γίνουν στα μέσα Ιουνίου στη διεθνή έκθεση Intersolar στο Μόναχο.
Latest News
Πού είναι φθηνότερο να οδηγείς ηλεκτρικό όχημα - Η θέση της Ελλάδας [πίνακας]
Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι πιο ελκυστικά στους αγοραστές λόγω του χαμηλού λειτουργικού κόστους και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων
Η ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι γεμάτη εμπόδια
Ένα γαλλικό σχέδιο δείχνει ζήτηση στη σωστή τιμή, αλλά τα προβλήματα αντίληψης και οι υποδομές εμποδίζουν την υιοθέτηση
COP29: «Πληρώστε ή βγάλτε τον σκασμό» λένε ακτιβιστές
Διαδηλωτές σε αίθουσα συνεδρίασης της COP29 ζητούν από τις πλουσιότερες χώρες να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί.
Ποιος θα πληρώσει για την κλιματική αλλαγή; Σκληρές κόντρες στην COP29
Σκληρό πόκερ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών στη σύνοδο για το κλίμα
Η Coca-Cola αγοράζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα - Σε ποια χώρα παρήγγειλε EV
Η Coca-Cola έχει θέσει ως στόχο το Net Zero με ορόσημο το 2040
Εκατομμύρια περιβαλλοντικοί πρόσφυγες το 2023 - Οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή
Η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει στην αύξηση κατά 51% τα τελευταία πέντε χρόνια στον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων
Το πιο μεγάλο, καυτό καλοκαίρι στην Ελλάδα - Τι συνέβη στις θάλασσες το 2024
Αρνητικά νέα φέρνει έρευνα τριών ελληνικών πανεπιστημίων για τις θερμοκρασίες που «έπιασαν» οι θάλασσες το 2024 στην Ελλάδα
Aπειλούνται εκατομμύρια ζωές από την κλιματική αλλαγή
Έρευνα κάνει μακάβριες προβλέψεις για το πώς η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να προκαλέσει τον θάνατο εκατομμυρίων ατόμων
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex