Στη λήξη τους φτάνουν σταδιακά τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών για την αντιμετώπισης των υψηλών τιμών στο ρεύμα που έχουν λάβει τα κράτη της Ευρώπης.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος σε αρκετές χώρες να ανέβουν, την ώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου και των χρηματιστηρίων ενέργειας υποχωρούν.
ΕΕ: Τέλος στα μέτρα στήριξης για την ηλεκτρική ενέργεια
Σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα, τα μέτρα στήριξης παραμένουν σε ισχύ με αποτέλεσμα να καταγράφονται και μεγάλες μειώσεις.
Τα παραπάνω αποτυπώνονται στη μηνιαία έρευνα HEPI για τον Μάιο, όπου καταγράφεται η πορεία των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος σε 33 πόλεις της Ευρώπης.
Η μεγάλη μείωση
Στην Αθήνα, σύμφωνα με τον HEPI, τον Μάιο καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών πόλεων.
Η μείωση σε σχέση με τον Απρίλιο ήταν 11%, ενώ οι επόμενες μειώσεις με μεγάλη διαφορά από την πρωτεύουσα της Ελλάδας ήταν στην Κοπεγχάγη και τη Στοκχόλμη (-3%) και ακολούθησαν το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και τον Απρίλιο (-2%).
Στη χώρα μας η μείωση αποδίδεται και στη συνεχιζόμενη στήριξη των οικιακών καταναλωτών με τη χορήγηση επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Μάλιστα η προηγούμενη κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση των έκτακτων μέτρων μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου.
Οι αυξήσεις
Πάντως, από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι σε πόλεις της Ευρώπης έχουν καταγραφεί και αυξήσεις τιμολογίων.
Κάποιες από αυτές όπως στη Ρίγα της Λετονίας σημειώθηκαν αυξήσεις 16%. Οφείλονται στο τέλος της κρατικής παρέμβασης για την αντιστάθμιση των τιμών.
Στο Ελσίνκι σημειώθηκε αύξηση 4% στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος επειδή ο ΦΠΑ επέστρεψε στην προηγούμενη αξία του στο 24%, έχοντας δηλαδή προηγηθεί κρατική παρέμβαση για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος. Στη Φιλανδία συνεχίζονται επίσης άλλα μέτρα στήριξης στα νοικοκυριά με επιστροφή χρηματικών ποσών.
Στο Βελιγράδι επίσης η τιμή ρεύματος για τα νοικοκυριά κατέγραψε αύξηση 7% λόγω της αναπροσαρμογής που έκανε η ο κύριος προμηθευτής Elektroprivreda Srbije (EPS), εν μέσω οργανωτικών αλλαγών. Η εταιρεία μετατράπηκε σε 100% κρατική.
Latest News
Συνεχίζεται η πτώση για τη Saudi Aramco - Στο -15% τα κέρδη του τρίτου τριμήνου
Ο πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco διατηρεί το μέρισμα μαμούθ - Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της για τα καθαρά κέρδη
Αντίστροφη μέτρηση για αιτήσεις και πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης
Ποιοι και πότε θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης – Ποια νοικοκυριά κερδίζουν μεγαλύτερη ενίσχυση - Τι αλλάζει σε ποσά και κριτήρια – Θέμα ημερών η ΚΥΑ με όλες τις λεπτομέρειες
«Πράσινη» απόβαση από τις ελληνικές επιχειρήσεις ενέργειας στο Μπακού – Ισχυρά ονόματα στην COP29
ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, AKTOR, Κοπελούζος, ΤΙΤΑΝ, Helleniq Energy, Motor Oil και άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις στην COP29
Ομολογιακό 800 εκατ. ευρώ για τον ΔΕΣΦΑ
Ισχυρή χρηματοδοτική στήριξη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου του ΔΕΣΦΑ
Αναβαθμίζονται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Λευκάδας
Το έργο του ΑΔΜΗΕ αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου υποβρύχιου και υπόγειου καλωδιακού συστήματος
ΔΕΗ: Ακύρωση buy back ιδίων μετοχών από τη ΓΣ – Συστήνεται η PPC INSPECTRA
Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ενέκρινε την ακύρωση 12,7 εκατ. μετοχών και τη σύσταση θυγατρικής
Φόβοι για νέα ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη - Πάνω από τα 43 ευρώ το TTF
Παρά τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης, οι ευρωπαϊκές τιμές στο φυσικό αέριο παραμένουν ευμετάβλητες λόγω των διαταραχών του εφοδιασμού
Αυξάνεται η δυναμικότητα της Mitsubishi σε LNG - Θα φτάσει τα 17 εκατ. τόνους το 2030
Η Mitsubishi συμμετέχει σε 12 έργα LNG στο Μπρουνέι, τη Μαλαισία, την Αυστραλία, το Ομάν, τη Ρωσία, την Ινδονησία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά
Πού κλείδωσαν τις τιμές ρεύματος για τον Νοέμβριο, ΔΕΗ και πάροχοι
Τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές κυμαίνονται τον Νοέμβριο από τα 0,116 μέχρι τα 0,1519 ευρώ ανά κιλοβατώρα
Σε υψηλό 4 ετών οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας - Καλύτεροι πελάτες ΗΠΑ και Ινδία
Στη Βενεζουέλα, η κρατική εταιρεία PDVSA και οι κοινοπραξίες της εξήγαγαν κατά μέσο όρο 947.387 βαρέλια ημερησίως αργού και καυσίμου