Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται ακόμη σε συνομιλίες με χώρες για μια συμφωνία για την κλιμάκωση της ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2030, η οποία έχει παγώσει εν μέσω αντιρρήσεων της τελευταίας στιγμής από τη Γαλλία για τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας.

«Εξακολουθούμε να διαπραγματευόμαστε με τα κράτη μέλη», δήλωσε χαρακτηριστικά η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάντρι Σίμσον σε συνέντευξή της στο Bloomberg.

Και παράλληλα, προσπάθησε να αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο στις βιομηχανίες των αυστηρών στόχων απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, λέγοντας ότι το μπλοκ θα εξασφαλίσει ότι όλοι θα υποστηριχθούν.

Η Γαλλία ασκεί πιέσεις στην Κομισιόν να διασφαλίσει μεγαλύτερο ρόλο για την πυρηνική ενέργεια —η οποία κυριαρχεί στο ενεργειακό της μείγμα— στην επίτευξη των κλιματικών στόχων. Και η απόφασή της να ανοίξει εκ νέου το σχέδιο νόμου έχει προκαλέσει την οργή άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, η οποία είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν μια «πολύ επικίνδυνη άσκηση».

Πόσο… «οικολογική» μπορεί να «βαφτιστεί» η πυρηνική ενέργεια;

Στο αέρα η συμφωνία

Η Σίμσον πάντως, αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν η Επιτροπή θα ήταν αντίθετη στην επανέναρξη των συζητήσεων αναφορικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον  περασμένο Μάρτιο.

«Υπήρξε κάποια ανησυχία εάν το χρονοδιάγραμμα για τη βιομηχανία είναι πολύ φιλόδοξο – θα βλάψει την ανταγωνιστικότητά μας» είπε την Τετάρτη. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η επιτροπή δεν θέλει να πετύχει κάτι τέτοιο».

Η πίεση από τη Γαλλία είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη πισωγυρίσματος στα φιλόδοξα σχέδια του μπλοκ για μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα μέχρι τα μέσα του αιώνα. Νωρίτερα φέτος, η Γερμανία έκανε μια παρόμοια προσφορά της τελευταίας στιγμής για να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις για την αυτοκινητοβιομηχανία της στη νομοθεσία για τη σταδιακή κατάργηση των νέων αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης έως το 2035.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε τον περασμένο μήνα να σταματήσει η ρύθμιση της ΕΕ για το κλίμα, λέγοντας ότι η αλλαγή των κανόνων και πάλι θα αποθάρρυνε τους επενδυτές. Δέκα έθνη κάλεσαν τη Σουηδία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του μπλοκ, να βρει μια λύση το συντομότερο δυνατό.

Οι υπουργοί Ενέργειας πρόκειται να συναντηθούν στο Λουξεμβούργο στις 19 Ιουνίου, όπου το θέμα θα συζητηθεί, εάν δεν επιλυθεί εκ των προτέρων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Green |

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Green |

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X