Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται ακόμη σε συνομιλίες με χώρες για μια συμφωνία για την κλιμάκωση της ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2030, η οποία έχει παγώσει εν μέσω αντιρρήσεων της τελευταίας στιγμής από τη Γαλλία για τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας.
«Εξακολουθούμε να διαπραγματευόμαστε με τα κράτη μέλη», δήλωσε χαρακτηριστικά η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάντρι Σίμσον σε συνέντευξή της στο Bloomberg.
Και παράλληλα, προσπάθησε να αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο στις βιομηχανίες των αυστηρών στόχων απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, λέγοντας ότι το μπλοκ θα εξασφαλίσει ότι όλοι θα υποστηριχθούν.
Η Γαλλία ασκεί πιέσεις στην Κομισιόν να διασφαλίσει μεγαλύτερο ρόλο για την πυρηνική ενέργεια —η οποία κυριαρχεί στο ενεργειακό της μείγμα— στην επίτευξη των κλιματικών στόχων. Και η απόφασή της να ανοίξει εκ νέου το σχέδιο νόμου έχει προκαλέσει την οργή άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, η οποία είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν μια «πολύ επικίνδυνη άσκηση».
Πόσο… «οικολογική» μπορεί να «βαφτιστεί» η πυρηνική ενέργεια;
Στο αέρα η συμφωνία
Η Σίμσον πάντως, αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν η Επιτροπή θα ήταν αντίθετη στην επανέναρξη των συζητήσεων αναφορικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Μάρτιο.
«Υπήρξε κάποια ανησυχία εάν το χρονοδιάγραμμα για τη βιομηχανία είναι πολύ φιλόδοξο – θα βλάψει την ανταγωνιστικότητά μας» είπε την Τετάρτη. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η επιτροπή δεν θέλει να πετύχει κάτι τέτοιο».
Η πίεση από τη Γαλλία είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη πισωγυρίσματος στα φιλόδοξα σχέδια του μπλοκ για μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα μέχρι τα μέσα του αιώνα. Νωρίτερα φέτος, η Γερμανία έκανε μια παρόμοια προσφορά της τελευταίας στιγμής για να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις για την αυτοκινητοβιομηχανία της στη νομοθεσία για τη σταδιακή κατάργηση των νέων αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης έως το 2035.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε τον περασμένο μήνα να σταματήσει η ρύθμιση της ΕΕ για το κλίμα, λέγοντας ότι η αλλαγή των κανόνων και πάλι θα αποθάρρυνε τους επενδυτές. Δέκα έθνη κάλεσαν τη Σουηδία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του μπλοκ, να βρει μια λύση το συντομότερο δυνατό.
Οι υπουργοί Ενέργειας πρόκειται να συναντηθούν στο Λουξεμβούργο στις 19 Ιουνίου, όπου το θέμα θα συζητηθεί, εάν δεν επιλυθεί εκ των προτέρων.
Latest News
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων
Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ελλάδας
Η προοπτική της Ελλάδας στο πλαίσιο της φετινής Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29 - Το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η δημιουργική ασάφεια της COP29 - Τι είναι το... NCQG και τι προσδοκούν οι φτωχές χώρες
Το πιο δύσκολο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP29 είναι ο «νέος συλλογικός ποσοτικός στόχος»