Με ρυθμό 2,1% έτρεξε η ελληνική οικονομία το α΄ τρίμηνο του 2023 εν συγκρίσει με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή, (ΕΛΣΤΑΤ).
Προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ 2% το 2023 και το 2024
Παράλληλα, συγκρινόμενο το ελληνικό ΑΕΠ με το δ΄ τρίμηνο του 2022, παρουσίασε οριακή συρρίκνωση 0,1%. Να σημειωθεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το τελευταίο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς αναθεωρήθηκε πτωτικά, από το 5,2% στο 4,8%.
Η ελληνική οικονομία ναι μεν κατέβασε ταχύτητα στην έναρξη του 2023, κάτι όμως που ήταν αναμενόμενο καθώς το α΄ τρίμηνο κάθε έτους συνηθίζεται να καταγράφει χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τα υπόλοιπα τρίμηνα. Πάντως, το 2,1% ετήσιας ανάπτυξης ήταν σύμφωνο με τις προβλέψεις των αναλυτών και των διεθνών οίκων, οι οποίες κινούνταν μεταξύ 2% και 3%.
Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ σε όρους όγκου, παρουσίασε αύξηση κατά 2,3% το α΄ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με τους τρεις πρώτους μήνες του 2022.
Ένας σημαντικός παράγοντας που επέδρασε θετικά για φέτος είναι η πορεία μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου, η οποία συνεχίζεται, κάτι που «αφήνει» περισσότερους πόρους στον προϋπολογισμό και δίνει περισσότερους πόντους στην άνοδο του ελληνικού ΑΕΠ.
Παράλληλα, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση των εξαγωγών, ενώ και ο τουρισμός εμφανίζει μεγάλη άνοδο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, κάτι που επηρεάζει την ελληνική οικονομία.
Επιπλέον, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου διαμορφώθηκε φέτος στα 6,36 δισ. ευρώ από 8,12 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η διαφορά του 1,8 δισ. ευρώ είναι σημαντική για την ενίσχυση του ΑΕΠ, αν και το μέγεθος του ελλείμματος παραμένει υψηλό και επικίνδυνο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ακόμη τα στοιχεία του τζίρου των επιχειρήσεων δείχνουν σημαντική άνοδο, της τάξεως του 8,3% σε σχέση με πέρυσι, με το ποσοστό να είναι σημαντικά μεγαλύτερο σε σχέση με τον πληθωρισμό της συγκεκριμένης περιόδου, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει την ανάπτυξη.
Θετικό σήμα δίνουν και οι προβλέψεις της Eurostat, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης κατέγραψε οριακή ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο.
Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών
Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:
Ετήσιες μεταβολές
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 2,3% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2022.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,2% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2022.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 8,9% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,2%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,6% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,7%.
Τριμηνιαίες μεταβολές
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,4% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2022.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2022.
- Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,7% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,5%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,1% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 5,0%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,5%.
Latest News
Ποια ασφάλιστρα (δεν) μειώνουν οι ασφαλιστικές – Η τροπολογία ΠΑΣΟΚ και η πίεση Θεοδωρικάκου
Ποια ασφάλιστρα υγείας μειώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες – Το μήνυμα Θεοδωρικάκου – Το ραντεβού με ΠΑΣΟΚ
Το «δώρο» των 2,2 δισ. του πληθωρισμού στα σούπερ μάρκετ
Πάνω από 2,2 δισ. οι επιπλέον εισπράξεις των σούπερ μάρκετ την τελευταία πληθωριστική τριετία – Προσφορές και ιδιωτική ετικέτα τροφοδοτούν την κατανάλωση
Ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης σε τρία χρόνια - Τι δείχνει έρευνα
Το κόστος στέγασης πρόκειται για μείζον κοινωνικό πρόβλημα, σημειώνει η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ
Βαμβακίδης (BofA): Οι 2 προϋποθέσεις για να έχει η Ελλάδα μια μακρά θετική πορεία
Ο κ. Βαμβακίδης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ότι περιμέναν οι αγορές μετά την πανδημία
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου
Η αντεπίθεση των... PIIGS στην Ευρώπη - Γύρισμα της τύχης ή πραγματικότητα;
Με τη γερμανική οικονομία σε τέλμα, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία αναδεικνύονται σε πυλώνες σταθερότητας στην ευρωζώνη
Έρχονται δάνεια έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις - Οι εταιρείες μικροπιστώσεων
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσα από το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα χρηματοδοτεί άτοκα μικρές επιχειρήσεις μέσω των εταιρειών μικροπιστώσεων
Πράσινο φως από επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα Airbnb
Στη «σωστή κατεύθυνση» κινείται το νομοσχέδιο για τη θέσπιση προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb
Στη «γυάλινη σφαίρα» της Moody's - Πού θα κάτσει η μπίλια για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην Ελλάδα
Η χώρα γνώρισε ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο λέει η Moody's, αλλά το εξωτερικό εμπόριο συνεχίζει να επιβαρύνει την ανάπτυξη
Πόσο μειώθηκαν οι τιμές στα τρόφιμα - Τι λέει το υπουργείο Ανάπτυξης για τους ελέγχους
Εντός του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου εκατοντάδες έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας