Εν αναμονή των στοιχείων για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι θα σημειωθεί ένα ποσοστό κοντά στην περιοχή του 3%. Πάντως, αυτό μένει να φανεί καθότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 είχε σημειωθεί μεγάλη άνοδος του ΑΕΠ, κάτι που συνεπάγεται ότι η σύγκριση φέτος θα γίνει με υψηλή βάση.
Ένας σημαντικός παράγοντας που επέδρασε θετικά για φέτος είναι η πορεία μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου, η οποία συνεχίζεται, κάτι που «αφήνει» περισσότερους πόρους στον προϋπολογισμό και δίνει περισσότερους πόντους στην άνοδο του ελληνικού ΑΕΠ. Παράλληλα, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση των εξαγωγών, ενώ και ο τουρισμός εμφανίζει μεγάλη άνοδο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, κάτι που επηρεάζει την ελληνική οικονομία.
Επιπλέον, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου διαμορφώθηκε φέτος στα 6,36 δισ. ευρώ από 8,12 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η διαφορά του 1,8 δισ. ευρώ είναι σημαντική για την ενίσχυση του ΑΕΠ, αν και το μέγεθος του ελλείμματος παραμένει υψηλό και επικίνδυνο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
UBS: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα – Πώς έσβησε το χρέος της πανδημικής περιόδου [γραφήματα]
Ακόμη τα στοιχεία του τζίρου των επιχειρήσεων δείχνουν σημαντική άνοδο, της τάξεως του 8,3% σε σχέση με πέρυσι, με το ποσοστό να είναι σημαντικά μεγαλύτερο σε σχέση με τον πληθωρισμό της συγκεκριμένης περιόδου, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει την ανάπτυξη.
Θετικό σήμα δίνουν και οι προβλέψεις της Eurostat, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης κατέγραψε οριακή ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο.
Η εικόνα της ευρωζώνης
Ειδικότερα, στο πρώτο τρίμηνο του 2023 το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε οριακά κατά 0,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,3% σε σχέση με το περσινό πρώτο τρίμηνο, όπως είχε δείξει και η πρώτη μέτρηση.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Eurostat υποβάθμισε ελαφρώς την ανάπτυξη από το προηγούμενο τρίμηνο στο 0,2% από το 0,3% και στο 1,2% σε ετήσια βάση, από το 1,3% της προηγούμενης εκτίμησης.
Σημειώνεται πως στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 το ΑΕΠ είχε παραμείνει σταθερό στην Ευρωζώνη, ενώ είχε υποχωρήσει κατά 0,1% στην ΕΕ.
Η πρόβλεψη Μεγάλου
Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 3,5% για φέτος Δίνοντας συνέντευξη στο Bloomberg TV ανέφερε: «Η εκτίμησή μας είναι ότι το 2023 η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 3,5%, που υπολογίζουμε ότι είναι διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και βλέπουμε μια σταθερή ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια στο όριο του 3%. Αυτό θα υποστηριχθεί από περισσότερες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, περαιτέρω σχηματισμό παγίου κεφαλαίου και μεγάλη ώθηση στις εξαγωγές, η αύξηση των οποίων ήταν σημαντική τα τελευταία χρόνια».