
Άλλαξε το κλίμα στην αγορά πετρελαίου με τις τιμές του να φθάσουν να καταγράψουν πτώση κατά 3 δολάρια το βαρέλι, καθώς μια είδηση ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν μπορεί να πλησιάζουν σε συμφωνία για τις εξαγωγές πετρελαίου σε συνδυασμό με την αδυναμία στη ζήτηση υπερίσχυσαν των προσδοκιών για μειωμένη προσφορά της Σαουδικής Αραβίας και μια πιθανή παύση στις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων.
Το πετρέλαιο υποχώρησε στην είδηση που ανέφερε, επικαλούμενη πηγές, ότι το Ιράν και οι ΗΠΑ πλησιάζουν σε μια προσωρινή συμφωνία που θα ανταλλάσσει κάποια ελάφρυνση των κυρώσεων με αντάλλαγμα τη μείωση του εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν.
Πετρέλαιο: Σταθεροποιούνται οι τιμές του στις διεθνείς αγορές
Το αργό Brent σημείωνε πτώση 2,20 δολάρια ή 2,86% στα 74,64 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως και 3 δολάρια. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 2,40 δολάρια ή 3,3% στα 70,12 δολάρια.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα θα επιτραπεί στην Τεχεράνη να εξάγει έως και ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και να αποκτήσει πρόσβαση στα έσοδά της και σε άλλα δεσμευμένα κεφάλαια στο εξωτερικό με αντάλλαγμα την παύση ορισμένων δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου. Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό εκτελεστικό διάταγμα του 2018 αποκατέστησε τις κυρώσεις που στόχευαν τους τομείς του πετρελαίου, των τραπεζών και των μεταφορών του Ιράν, αφού η κυβέρνηση Τραμπ εγκατέλειψε την πυρηνική συμφωνία του 2015.

«Η πιθανότητα να επιτευχθεί μια συμφωνία μοιάζει πιο πιθανή από ό,τι όχι”, εξηγεί στο Reuters ο Bob Yawger, διευθυντής ενεργειακών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στη Mizuho.
Μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων βενζίνης προκάλεσε επίσης ανησυχίες για τη ζήτηση, ενώ τα αμερικανικά αποθέματα αργού κατέγραψαν μικρή μείωση κατά 451.000 βαρέλια.
Στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή αργού κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο, επιπλέον της αιφνιδιαστικής συμφωνίας που ανακοίνωσα τα μέλη του μεγαλύτερου πετρελαίκού καρτέλ τον Απρίλιο.
«Με τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ να έχει τελειώσει, η προσοχή μετατοπίζεται τώρα προς την επόμενη κίνηση που θα κάνει η Fed όταν συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα» σημειώνει ο Tamas Varga του χρηματιστή πετρελαίου PVM.


Latest News

Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ+ επεκτείνει τις απώλειες που έφεραν οι δασμοί Τραμπ
Το Brent καταγράφει μείωση πάνω από 5%

Μεγαλώνει η φρενίτιδα για τον χρυσό - Φλερτάρει με νέα υψηλά στα 3.300 δολάρια
Μια επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, η πιθανή αύξηση του πληθωρισμού και οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε ο χρυσός να φτάσει τα 3.300 δολάρια

Επιμένει ανοδικά και με νέο ρεκόρ ο χρυσός
Οι επενδυτές στρέφονται στο χρυσό αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο εν μέσω αβεβαιότητας για τους δασμούς Τραμπ

Νέο ρεκόρ για τον χρυσό λόγω δασμών και αβεβαιότητας
Οι αναλυτές προσδοκούν άνοδο στα 3.300 - 3.400 δολάρια φέτος - Οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια

Ξέφρενο ράλι στον χρυσό - Ξεπέρασε τα 3.100 δολάρια λόγω δασμών και αβεβαιότητας
Ο χρυσός ξεκίνησε την εβδομάδα με νέο ιστορικό ρεκόρ - Οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου παρά τις απειλές Τραμπ για επιβολή δασμών στη Ρωσία
Επιφυλακτικοί είναι οι επενδυτές για το πετρέλαιο - Δεν τους κινητοποιούν αρκετά οι νέες απειλές Τραμπ

Commodities: Ιστορικά υψηλά κερδών για τους μεγαλύτερους traders ενέργειας
Τα κέρδη για το 2024 και το πρώτο τρίμηνο του 2025 θα είναι χαμηλότερα από τα έτη έκρηξης 2022-2023 παραμένουν υψηλότερα από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία

Τρίτη εβδομάδα κερδών για το μαύρο χρυσό
Οι δασμοί σε αγοραστές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα ήταν ο σημαντικότερος καταλύτης για την αγορά πετρελαίου

Πώς να επενδύσετε σε χρυσό - Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την αγορά
Για να επενδύσει κανείς σε χρυσό δεν είναι απαραίτητο να έχει μεγάλα κεφάλαια, ούτε να είναι ρέκτης των αγορών

Τρίτη σερί εβδομαδιαία άνοδο για το πετρέλαιο παρά τη σημερινή πτώση
Οι ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο και η αυξημένη αβεβαιότητα της πολιτικής των ΗΠΑ, επιβαρύνουν πολύ το κλίμα στην αγορά πετρελαίου