
Δώστε πίσω τις συμβάσεις μας. Αυτό είναι το κεντρικό αίτημα της ΓΣΕΕ απαντώντας στην εξαγγελία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκη για αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ την επόμενη τετραετία.
Το αίτημα αυτό απευθύνεται τόσο στους εργοδότες όσο και στην νέα κυβέρνηση, απαιτώντας να επιστρέψει το καθεστώς διαμόρφωσης των μισθών μέσω των διαπραγματεύσεων, κάτι που ίσχυε πριν το Φεβρουάριο του 2012.
Κομισιόν: Πότε μπορούν να διαπραγματεύονται συλλογικές συμβάσεις οι αυτοαπασχολούμενοι
Ο κ. Γ. Παναγόπουλος
«Η ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η επαναφορά του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού με Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ιδίως η ενσωμάτωση πληθωριστικών προσδοκιών στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν είναι θετική μόνο για την εισοδηματική στήριξη και την προστασία των χαμηλόμισθων. Συμβάλλει στη διασφάλιση ενός επαρκώς υψηλού διάμεσου μισθού, ο οποίος με τη σειρά του χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού».
Στην θέση αυτή, που διατύπωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος σε άρθρο στο Βήμα της Κυριακής, αποτυπώνεται η προτεραιότητα που θέτει η κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η ΓΣΕΒΕΕ
Στο αίτημα αυτό, η ΓΣΕΕ έχει ως «σύμμαχο» τους μικρομεσαίους, δηλαδή τη ΓΣΕΒΕΕ, η οποία – κατά την τελευταία διαβούλευση για το νέο κατώτατο μισθό – υπερθεματίζει σε ο, τι αφορά την επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ως μέσο διαμόρφωσης των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα.
Η θέση της ΓΣΕΒΕΕ για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι ξεκάθαρη εδώ και πολύ καιρό. Αδιευκρίνιστο παραμένει κατά πόσο συμφωνεί και στο άλλο – κεντρικό – αίτημα της ΓΣΕΕ για συνολική επαναφορά των συμβάσεων. Δηλαδή επιστροφή του καθεστώτος προ του 2012, με την μετενέργεια μεταξύ των συμβάσεων.
Το αίτημα της ΓΣΕΕ περιλαμβάνει πρώτον, την επιστροφή της ευθύνης διαμόρφωσης των αμοιβών μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις. Και δεύτερον, την επαναφορά της ισχύος της μετενέργειας μεταξύ των συμβάσεων.
Μετενέργεια
Τι είναι όμως η μετενέργεια που επιδιώκει να επαναφέρει η ΓΣΕΕ;
Η κατάρρευση των μισθών συντελέστηκε το 2012, με το δεύτερο μνημόνιο των δανειστών, το οποίο επέβαλε μειώσεις στον κατώτατο μισθό, ύψους 22% (από 751 σε 583 ευρώ) και κατά 32% του μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών (511 ευρώ).
Ακολούθησε σε μικρό χρονικό διάστημα, η κατάργηση της μετενέργειας με αποτέλεσμα την κατάρρευση της «πυραμίδας των συλλογικών συμβάσεων», πάνω στην οποία είχε οικοδομηθεί το σύστημα των αμοιβών.
Κατ΄ ουσίαν με την κατάργηση της μετενέργειας εισήλθε σε νέα εποχή το συλλογικό δίκαιο και το καθεστώς διαμόρφωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα στις περιπτώσεις κλάδους παραγωγής όπου έληξαν οι συμβάσεις και δεν ανανεώθηκαν με νέες κλαδικές συμβάσεις εργασίας.
Στις περιπτώσεις αυτές, όπου δηλαδή έληξε μετενέργεια των συμβάσεων, χωρίς να υπογραφεί νέα σύμβαση το σύνολο των αμοιβών πιέστηκε προς τα κάτω.
Ταυτοχρόνως, οι αμοιβές μειώθηκαν περαιτέρω μέσω των ατομικών συμβάσεων. Στην περίπτωση αυτή οι μειώσεις ήταν πολύ υψηλότερες, καθώς το μόνο όριο που τίθεται είναι τα κατώτατα όρια μισθών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.


Latest News

Το πρώτο τεστ για μειώσεις φόρων - Στο μικροσκόπιο των θεσμών οι αλλαγές
Συναντήσεις οικονομικού επιτελείου και κλιμακίων του ΕSM και της ΕΚΤ για τον υπολογισμό του δημοσιονομικού - Κλειδί η μείωση της φοροδιαφυγής και οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις

Αλμα 2,66 δισ. ευρώ στα έσοδα του ΦΠΑ το 2024
Διασύνδεση ταμειακών – POS εκτόξευσαν τις ηλεκτρονικές πληρωμές και τις εισπράξεις ΦΠΑ – Στα 19 δισ. ευρώ ο ΦΠΑ που βεβαιώθηκε πέρυσι - Οι κλάδοι με την μεγαλύτερη αύξηση ηλεκτρονικών πληρωμών

Από 1η Απριλίου οι δηλώσεις ΦΠΑ των νέων επιχειρήσεων ενημερώνει η ΑΑΔΕ
Σε τροποποίηση του χρόνου υποβολής προχωρά η ΑΑΔΕ τις για νεοσύστατες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας τους

Τέλος χρόνου για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ
Πώς γίνεται η εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ - Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Πάνω από 42.000 φορολογικές δηλώσεις την ημέρα – Ένας στους 4 με επιστροφή φόρου
Πάνω από τις προσδοκίες οι φορολογικές δηλώσεις – Τι ισχύει με μισθωτούς και έκπτωση φόρου – Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου

«Κούρεμα» προστίμων για 3 στους 10 φορολογούμενους με φορολογικές διαφορές
Πόσοι δικαιώθηκαν το 2024 από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών - Στα δικαστήρια καταλήγουν χιλιάδες υποθέσεις - Ποιοι και πώς κερδίζουν έκπτωση 50% στα πρόστιμα

Κίνητρα για την ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων – Το σχέδιο
Μεταβολές στο καθεστώς που διέπει τις κλαδικές συμβάσεις έως το τέλος του έτους μελετά το υπ. Εργασίας για να ενισχυθούν οι μέσοι μισθοί

Προσοχή στο... κενό μεταξύ χρεών - Τι συμβαίνει με την είσπραξη των οφειλών
Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τα χρέη στην εφορία συσσωρεύονται όταν αυξάνονται δυσανάλογα τα φορολογικά βάρη, σε σχέση με το εισόδημα

Αυξημένος ο ρυθμός υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων
Εκτιμάται πως μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει υποβληθεί το 30% των δηλώσεων

Η στενή σχέση επιδόματος ανεργίας και νέου κατώτατου μισθού - Τι είπε ο Πρωτοψάλτης
Ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» και για τα προγράμματα απασχόλησης και το νέο επίδομα ανεργίας