![Τεχνητή νοημοσύνη: To ChatGPT σχεδίασε το πρώτο του ρομπότ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/Low-Res_DSC07700.jpg)
Απαντά σε ερωτήσεις, γράφει δοκίμια, μουσική, ακόμα και προγράμματα υπολογιστή. Υπάρχει τελικά κάτι που δεν μπορεί να κάνει το ChatGPT;
Οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης ενέπνευσαν ερευνητική ομάδα στην Ευρώπη να συνεργαστεί με τη μηχανή για τον σχεδιασμό μιας άλλης μηχανής.
Και πράγματι, το δημοφιλές chatbot ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του σχεδιασμού ενός ρομπότ συγκομιδής ντομάτας, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Nature Machine Intelligence.
Πέντε τρόποι που χρησιμοποιείτε την τεχνητή νοημοσύνη χωρίς να το καταλαβαίνετε
«Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε το ChatGPT για να σχεδιάσουμε όχι ένα οποιοδήποτε ρομπότ αλλά ένα χρήσιμο ρομπότ» λέει ο Κόσιμο Ντέλλα Σαντίνα του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Ντελφτ στην Ολλανδία.
Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να πειραματιστούν στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων και, έπειτα από συζητήσεις με την τεχνητή νοημοσύνη της OpenAI, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα ρομπότ που μαζεύει ντομάτες στο χωράφι.
Οι ερευνητές «ακολούθησαν όλες τις σχεδιαστικές αποφάσεις του ChatGPT», αναφέρει το πανεπιστημιο σε ανακοίνωσή του.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2023/06/Low-Res_DSC07657-600x400.jpg)
Το ρομπότ συγκομιδής σε εργαστήριο του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Ντελφτ (TU Delft)
«Το ChatGPT επεκτείνει τις γνώσεις του σχεδιαστή σε άλλους εξειδικευμένους τομείς» αναφέρει ο Φρανσέσκο Στέλα, διδακτορικός φοιτητής του Ντέλλα Σαντίνα. «Για παράδειγμα, το chatbot μας ενημέρωσε ποια καλλιέργεια θα ήταν οικονομικά βιώσιμο να αυτοματοποιηθεί.
Πέρα από τον βασικό σχεδιασμό, όμως, το ChatGPT είχε να δώσει χρήσιμες συμβουλές και σε πρακτικά ζητήματα. Επέλεξε για παράδειγμα τις λαστιχένιες επενδύσεις του βραχίονα ώστε να μην λιώνουν οι ντομάτες, ακόμα και τον κατάλληλο ηλεκτροκινητήρα για το ρομπότ.
Η συνεργασία ήταν ικανοποιητική για τους ερευνητές, «αν και διαπιστώσαμε ότι ο ρόλος μας ως μηχανικών μετατοπίστηκε σε πιο τεχνικές εργασίες», ανάφερε ο Στέλα.
Στη δημοσίευσή τους οι ερευνητές εκτιμούν ότι ακόμα δεν έχει έρθει η εποχή που οι μηχανές θα σχεδιάζουν άλλες μηχανές και οι άνθρωποι απλά θα εκτελούν τις οδηγίες τους. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης συχνά δίνουν λανθασμένες ή παραπλανητικές απαντήσεις.
Μετά την επιτυχία της πρώτης δοκιμής, πάντως, οι ερευνητές στο Ντελφτ σχεδιάζουν να εξετάσουν αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σχεδιάσει ρομποτικά σώματα μέσα στα οποία θα μπορούσε να ενσαρκωθεί.
Πηγή: in.gr
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/Sam-Altman-1-600x400.jpg)
Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο
Ο Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιείται συχνότερα καθώς το κόστος της θα συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα.
![Τεχνητή νοημοσύνη: Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον Christie’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/AI-art-600x338.jpg)
Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον οίκο Christie's
Οι δημιουργικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιγράψει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα έργα τους
![Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/macron-600x400.jpg)
Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν για AI
Ο Γάλλος πρόεδρος μιλά πριν από τη σύνοδο κορυφής AI στο Παρίσι για το 109 δισ. ευρώ όραμα του
![InvestAI: Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_ai2-600x352.png)
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
![Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Xristos-Papadopoulos-WITSIDE_image-1-600x494.jpeg)
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
![NXP: Με 307 εκατ. δολ. αποκτά την Kinara, που αναπτύσσει τεχνολογία νευρωνικών μονάδων επεξεργασίας (NPUs)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Eindhoven-Netherlands-600x338.jpg)
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
![Μασκ: Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολάρια για την OpenAI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/mask-1-600x400.jpg)
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
![Εμανουέλ Μακρόν: Αγοράστε γαλλική και ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/MAKRO-600x400.jpeg)
Μακρόν: Αγοράστε γαλλική και ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη
Χρειάζεται «οικονομικός πατριωτισμός» κατά τον πρόεδρο της Γαλλίας, που θα επενδύσει 109 δισ. ευρώ στην ΑΙ
![Oumi: Οι Έλληνες που θέλουν να φτιάξουν το αντίπαλο δέος της DeepSeek](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_oumi_greek_team-600x352.png)
Οι Έλληνες που θέλουν να φτιάξουν το αντίπαλο δέος της DeepSeek - Τι είναι το OumiAI
H Oumi αποσκοπεί στο να γίνει η πρώτη πραγματικά ανοιχτή πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης - Τι λέει ο Έλληνας CEO στο Ot.gr
![Μασκ: Γιατί το δικό του AΙ τον θεωρεί κακό άνθρωπο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/Grok-600x364.png)
Πως κρίνει τον Ίλον Μασκ η ίδια του η δημιουργία
Το Grok AI που αναπτύχθηκε από την εταιρεία xAI του Ίλον Μασκ φαίνεται να έχει μερικά προβλήματα με τον δημιουργό του