
Καθώς διαβάζω και ακούω την ίδια «ψυχοπονιάρικη» προεκλογική ρητορική των κομμάτων για τη φορολογία και τους φορολογουμένους, διερωτήθηκα αν διαβάζουν ή έχουν διαβάσει τα διαχρονικά στατιστικά στοιχεία για τη φορολογία στην Ελλάδα ή υποτιμούν τη νοημοσύνη των εργαζομένων βλέποντας μόνο την «έμπροσθεν πήραν» και ουχί και την «όπισθεν» των δικών τους «κατορθωμάτων» επί των δικών τους κυβερνητικών ημερών, όπως θα έλεγε ο Αίσωπος.
Διότι, πώς μπορεί να εξηγηθούν οι επισημάνσεις ότι σήμερα τα ελληνικά νοικοκυριά είναι περίπου στο τέλος του πίνακα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε αγοραστική δύναμη ή ότι οι έμμεσοι φόροι, που είναι πραγματικά «άδικοι», που «χτυπούν τους πιο ευάλωτους και τη μεσαία τάξη», υπερισχύουν των άμεσων φόρων, και άλλα ηχηρά παρόμοια, ενώ είναι δικά τους «επιτεύγματα»; Η μελαγχολική αυτή διαπίστωση επιβεβαιώνεται από τον παρατιθέμενο πίνακα και άλλα διαχρονικά στοιχεία που αφορούν «έργα και ημέρας» πολύχρωμων κυβερνήσεων ή διαφορετικών «ιδεολογιών» και αντίστοιχων προγραμμάτων («φιλελεύθερα», «σοσιαλιστικά», «αριστερά», «προοδευτικά», «δημοκρατικά», «ολιγαρχικά», «φιλολαϊκά», «πονόψυχα για τη μεσαία τάξη» κ.λπ.).
Συγκεκριμένα, αναφέρω μερικά στοιχεία:
Κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2022, κατά την οποία κυβέρνησαν όλα τα κόμματα που «μαλώνουν» για τη φορολογία, η συμμετοχή των μισθωτών και συνταξιούχων στο σύνολο των φόρων ανήλθε το 2019 (ΣΥΡΙΖΑ) στο 66,9%, που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών! Το προηγούμενο ρεκόρ (65,9%) σημειώθηκε το 1985 (ΠΑΣΟΚ). Σημειώνεται ακόμα ότι το ίδιο έτος η συμμετοχή μόνο των μισθωτών στον φόρο διαμορφώθηκε στο 48,2%, που αποτελεί ρεκόρ που ακόμα δεν έχει καταρριφθεί! Επίσης, ρεκόρ συμμετοχής στον φόρο σημείωσαν το 2013 (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) και τα «περήφανα γηρατειά» (27%), που εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο από το 1961 έως σήμερα!
Κατά την ίδια κρίσιμη περίοδο 2009-2022 η σχέση «άδικων» έμμεσων και άμεσων φόρων σημείωσε ρεκόρ το 2017 (ΣΥΡΙΖΑ) και ήταν 1,87 φορές. Αυτή η σχέση – ρεκόρ παραμένει, αφού η προηγούμενη σημειώθηκε το 1997 (ΠΑΣΟΚ, με 1,75 φορές).
Ενδιαφέρουσα για όσους βλέπουν μόνο την «έμπροσθεν πήραν» του Αισώπου είναι και η διαπίστωση για τον φορομπηχτισμό, όπως προκύπτει από τη δυσανάλογη μεταβολή του ονομαστικού ΑΕΠ και των φόρων ή ΦΠΑ (όταν η σχέση είναι πάνω από τη μονάδα). Η σχέση αυτή αποτελεί κόλαφο για όλες τις κυβερνήσεις από το 2009 έως και το 2016, όταν, ενώ η μεταβολή του ονομαστικού ΑΕΠ ήταν αρνητική, τα φορολογικά έσοδα και ο ΦΠΑ παρουσίαζαν αύξηση! Το 2010 (ΠΑΣΟΚ), ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά -3,9%, ο ΦΠΑ αυξήθηκε κατά… 4,8%!!! Επίσης, το 2016 (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,7%, ο ΦΠΑ αυξήθηκε κατά… 6,3%!!! Πάντως, και κατά την περίοδο της ανάπτυξης, το 2017 (ΣΥΡΙΖΑ) σημειώθηκε ρεκόρ φορομπηχτισμού (κατά 4,26 φορές), ενώ το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε το 1998 (ΠΑΣΟΚ) κατά 1,86 φορές και το 2022 (ΝΔ) κατά 1,85 φορές. Το προηγούμενο σημειώθηκε το 2006 (ΝΔ) με 1,86 φορές!!!
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στο σημερινό (68% με ΕΕ=100) χαμηλότερο (τρεις θέσεις από το τέλος) κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, ενώ γνώριζε ότι το 2009 η ΝΔ παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ τού «Λεφτά Υπάρχουν» ποσοστό 95%, το οποίο άρχισε να κατρακυλά στο 85% το 2010, στο 75% το 2011 και στο 71% το 2012, για να φτάσει το 2018 και το 2019 στο 66%, στο 62% το 2020 και σήμερα στο 68%.
Αλλά δεν έλειψε, όπως ο Μάρτης από τη Σαρακοστή, και η περιβόητη ως δρυς πεσούσα και συνεχώς ξυλευόμενη και χαρακτηριζόμενη ως «αδύναμη» και «ευάλωτη» μεσαία τάξη. Αλλά ποια είναι η «μεσαία τάξη»; Κατά τον ΟΟΣΑ, ως μεσαία τάξη χαρακτηρίζονται τα νοικοκυριά με ένα άτομο με εισόδημα από 6.294 έως 16.783 ευρώ, με δύο άτομα μεταξύ 8.901 και 23.735 ευρώ και με τρία άτομα μεταξύ 10.901 και 29.069 ευρώ, αλλά για οικονομίες που λειτουργούν ορθολογικά. Ομως, για την ελληνική οικονομία με υψηλή παραοικονομία και φοροδιαφυγή, τη «μεσαία τάξη» αποτελούν το… 91% των φορολογουμένων! Δηλαδή, μεγάλο μέρος και της ελληνικής μεσαίας τάξης δεν δηλώνει τα πραγματικά της εισοδήματα.


Latest News

Ριψοκίνδυνο χρέος
Τέτοιου είδους προσπάθειες να «κλέψουμε» στον καπιταλισμό τις έχουμε επιχειρήσει πρώτα εδώ εμείς στην Ελλάδα

Adam Posen: Η Ρωσία είναι υποτελής στην Κίνα
Ο επικεφαλής του διεθνούς κύρους Ινστιτούτου Πήτερσον για τη Διεθνή Οικονομία, αναλύει γιατί η Ρωσία του Πούτιν, παρά τις αμερικανικές προσπάθειες, δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει την Κίνα για την Αμερική.

Από τα τρολ των social media στις τριγωνικές συναλλαγές
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποθέτουν ότι πίσω από τα αμέτρητα συμβόλαια του ομίλου των κ.κ Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου κρύβονται άλλες σχέσεις, πιο σύνθετες και δηλωτικές πολιτικών και οικονομικών εξαρτήσεων

Αυξάνεται το κόστος των επιχειρήσεων
Οι λίγες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις θα δοκιμαστούν, θα αναθεωρήσουν επιχειρηματικά σχέδια αλλά θα προσαρμοστούν και θα τα καταφέρουν

Αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις υποκλοπές και τα bots δολοφονίας δικαίωσε τον Όργουελ
Η περιφρόνηση για τους θεσμούς, η απόπειρα ελέγχου της σκέψης, όπως έλεγε ο Όργουελ, μέσω προπαγάνδας και bots, η ηθική εξόντωση αντιπάλων με δολοφονίες χαρακτήρα, δεν μπορούν να θεωρηθούν «φιλελεύθερη πολιτική» αλλά μέθη της εξουσίας

Το… θαύμα του πρόχειρου φαγητού
Στην πρόσφατη έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία, υπάρχει ειδική αναφορά στο πρόχειρο φαγητό

Όταν το Μαξίμου και οι φίλοι του συντηρούν μηχανισμούς τρολ και παραπληροφόρησης
Οι αποκαλύψεις για το πώς χρηματοδοτείται η διαβόητη -αναβαθμισμένη επί Μητσοτάκη- «Ομάδα Αλήθειας» από την εταιρεία Blue Skies των Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου της V+O, είναι διαφωτιστικές για το πώς στήνονται μηχανισμοί παραπληροφόρησης και προπαγάνδας που βάλλουν τελικά κατά της ίδιας της Δημοκρατίας

Είναι το «ελεύθερο εμπόριο» αυταξία;
Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πάντα και σε κάθε περίπτωση το «ελεύθερο εμπόριο» είναι προς το συμφέρον των κοινωνιών;

Οποιος εξέχει, την πληρώνει
Βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου και όποιος «εξέχει» θα την πληρώνει ακόμα και αν αισθάνεται ασφαλής

Πρώτα οι επιχειρήσεις
Η συζήτηση γύρω από την οικονομία έχει αλλάξει μέσα σε λίγες μέρες