Καθώς διαβάζω και ακούω την ίδια «ψυχοπονιάρικη» προεκλογική ρητορική των κομμάτων για τη φορολογία και τους φορολογουμένους, διερωτήθηκα αν διαβάζουν ή έχουν διαβάσει τα διαχρονικά στατιστικά στοιχεία για τη φορολογία στην Ελλάδα ή υποτιμούν τη νοημοσύνη των εργαζομένων βλέποντας μόνο την «έμπροσθεν πήραν» και ουχί και την «όπισθεν» των δικών τους «κατορθωμάτων» επί των δικών τους κυβερνητικών ημερών, όπως θα έλεγε ο Αίσωπος.
Διότι, πώς μπορεί να εξηγηθούν οι επισημάνσεις ότι σήμερα τα ελληνικά νοικοκυριά είναι περίπου στο τέλος του πίνακα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε αγοραστική δύναμη ή ότι οι έμμεσοι φόροι, που είναι πραγματικά «άδικοι», που «χτυπούν τους πιο ευάλωτους και τη μεσαία τάξη», υπερισχύουν των άμεσων φόρων, και άλλα ηχηρά παρόμοια, ενώ είναι δικά τους «επιτεύγματα»; Η μελαγχολική αυτή διαπίστωση επιβεβαιώνεται από τον παρατιθέμενο πίνακα και άλλα διαχρονικά στοιχεία που αφορούν «έργα και ημέρας» πολύχρωμων κυβερνήσεων ή διαφορετικών «ιδεολογιών» και αντίστοιχων προγραμμάτων («φιλελεύθερα», «σοσιαλιστικά», «αριστερά», «προοδευτικά», «δημοκρατικά», «ολιγαρχικά», «φιλολαϊκά», «πονόψυχα για τη μεσαία τάξη» κ.λπ.).
Συγκεκριμένα, αναφέρω μερικά στοιχεία:
Κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2022, κατά την οποία κυβέρνησαν όλα τα κόμματα που «μαλώνουν» για τη φορολογία, η συμμετοχή των μισθωτών και συνταξιούχων στο σύνολο των φόρων ανήλθε το 2019 (ΣΥΡΙΖΑ) στο 66,9%, που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών! Το προηγούμενο ρεκόρ (65,9%) σημειώθηκε το 1985 (ΠΑΣΟΚ). Σημειώνεται ακόμα ότι το ίδιο έτος η συμμετοχή μόνο των μισθωτών στον φόρο διαμορφώθηκε στο 48,2%, που αποτελεί ρεκόρ που ακόμα δεν έχει καταρριφθεί! Επίσης, ρεκόρ συμμετοχής στον φόρο σημείωσαν το 2013 (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) και τα «περήφανα γηρατειά» (27%), που εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο από το 1961 έως σήμερα!
Κατά την ίδια κρίσιμη περίοδο 2009-2022 η σχέση «άδικων» έμμεσων και άμεσων φόρων σημείωσε ρεκόρ το 2017 (ΣΥΡΙΖΑ) και ήταν 1,87 φορές. Αυτή η σχέση – ρεκόρ παραμένει, αφού η προηγούμενη σημειώθηκε το 1997 (ΠΑΣΟΚ, με 1,75 φορές).
Ενδιαφέρουσα για όσους βλέπουν μόνο την «έμπροσθεν πήραν» του Αισώπου είναι και η διαπίστωση για τον φορομπηχτισμό, όπως προκύπτει από τη δυσανάλογη μεταβολή του ονομαστικού ΑΕΠ και των φόρων ή ΦΠΑ (όταν η σχέση είναι πάνω από τη μονάδα). Η σχέση αυτή αποτελεί κόλαφο για όλες τις κυβερνήσεις από το 2009 έως και το 2016, όταν, ενώ η μεταβολή του ονομαστικού ΑΕΠ ήταν αρνητική, τα φορολογικά έσοδα και ο ΦΠΑ παρουσίαζαν αύξηση! Το 2010 (ΠΑΣΟΚ), ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά -3,9%, ο ΦΠΑ αυξήθηκε κατά… 4,8%!!! Επίσης, το 2016 (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,7%, ο ΦΠΑ αυξήθηκε κατά… 6,3%!!! Πάντως, και κατά την περίοδο της ανάπτυξης, το 2017 (ΣΥΡΙΖΑ) σημειώθηκε ρεκόρ φορομπηχτισμού (κατά 4,26 φορές), ενώ το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε το 1998 (ΠΑΣΟΚ) κατά 1,86 φορές και το 2022 (ΝΔ) κατά 1,85 φορές. Το προηγούμενο σημειώθηκε το 2006 (ΝΔ) με 1,86 φορές!!!
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στο σημερινό (68% με ΕΕ=100) χαμηλότερο (τρεις θέσεις από το τέλος) κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, ενώ γνώριζε ότι το 2009 η ΝΔ παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ τού «Λεφτά Υπάρχουν» ποσοστό 95%, το οποίο άρχισε να κατρακυλά στο 85% το 2010, στο 75% το 2011 και στο 71% το 2012, για να φτάσει το 2018 και το 2019 στο 66%, στο 62% το 2020 και σήμερα στο 68%.
Αλλά δεν έλειψε, όπως ο Μάρτης από τη Σαρακοστή, και η περιβόητη ως δρυς πεσούσα και συνεχώς ξυλευόμενη και χαρακτηριζόμενη ως «αδύναμη» και «ευάλωτη» μεσαία τάξη. Αλλά ποια είναι η «μεσαία τάξη»; Κατά τον ΟΟΣΑ, ως μεσαία τάξη χαρακτηρίζονται τα νοικοκυριά με ένα άτομο με εισόδημα από 6.294 έως 16.783 ευρώ, με δύο άτομα μεταξύ 8.901 και 23.735 ευρώ και με τρία άτομα μεταξύ 10.901 και 29.069 ευρώ, αλλά για οικονομίες που λειτουργούν ορθολογικά. Ομως, για την ελληνική οικονομία με υψηλή παραοικονομία και φοροδιαφυγή, τη «μεσαία τάξη» αποτελούν το… 91% των φορολογουμένων! Δηλαδή, μεγάλο μέρος και της ελληνικής μεσαίας τάξης δεν δηλώνει τα πραγματικά της εισοδήματα.
Latest News
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση