Καθώς διαβάζω και ακούω την ίδια «ψυχοπονιάρικη» προεκλογική ρητορική των κομμάτων για τη φορολογία και τους φορολογουμένους, διερωτήθηκα αν διαβάζουν ή έχουν διαβάσει τα διαχρονικά στατιστικά στοιχεία για τη φορολογία στην Ελλάδα ή υποτιμούν τη νοημοσύνη των εργαζομένων βλέποντας μόνο την «έμπροσθεν πήραν» και ουχί και την «όπισθεν» των δικών τους «κατορθωμάτων» επί των δικών τους κυβερνητικών ημερών, όπως θα έλεγε ο Αίσωπος.
Διότι, πώς μπορεί να εξηγηθούν οι επισημάνσεις ότι σήμερα τα ελληνικά νοικοκυριά είναι περίπου στο τέλος του πίνακα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε αγοραστική δύναμη ή ότι οι έμμεσοι φόροι, που είναι πραγματικά «άδικοι», που «χτυπούν τους πιο ευάλωτους και τη μεσαία τάξη», υπερισχύουν των άμεσων φόρων, και άλλα ηχηρά παρόμοια, ενώ είναι δικά τους «επιτεύγματα»; Η μελαγχολική αυτή διαπίστωση επιβεβαιώνεται από τον παρατιθέμενο πίνακα και άλλα διαχρονικά στοιχεία που αφορούν «έργα και ημέρας» πολύχρωμων κυβερνήσεων ή διαφορετικών «ιδεολογιών» και αντίστοιχων προγραμμάτων («φιλελεύθερα», «σοσιαλιστικά», «αριστερά», «προοδευτικά», «δημοκρατικά», «ολιγαρχικά», «φιλολαϊκά», «πονόψυχα για τη μεσαία τάξη» κ.λπ.).
Συγκεκριμένα, αναφέρω μερικά στοιχεία:
Κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2022, κατά την οποία κυβέρνησαν όλα τα κόμματα που «μαλώνουν» για τη φορολογία, η συμμετοχή των μισθωτών και συνταξιούχων στο σύνολο των φόρων ανήλθε το 2019 (ΣΥΡΙΖΑ) στο 66,9%, που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών! Το προηγούμενο ρεκόρ (65,9%) σημειώθηκε το 1985 (ΠΑΣΟΚ). Σημειώνεται ακόμα ότι το ίδιο έτος η συμμετοχή μόνο των μισθωτών στον φόρο διαμορφώθηκε στο 48,2%, που αποτελεί ρεκόρ που ακόμα δεν έχει καταρριφθεί! Επίσης, ρεκόρ συμμετοχής στον φόρο σημείωσαν το 2013 (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) και τα «περήφανα γηρατειά» (27%), που εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο από το 1961 έως σήμερα!
Κατά την ίδια κρίσιμη περίοδο 2009-2022 η σχέση «άδικων» έμμεσων και άμεσων φόρων σημείωσε ρεκόρ το 2017 (ΣΥΡΙΖΑ) και ήταν 1,87 φορές. Αυτή η σχέση – ρεκόρ παραμένει, αφού η προηγούμενη σημειώθηκε το 1997 (ΠΑΣΟΚ, με 1,75 φορές).
Ενδιαφέρουσα για όσους βλέπουν μόνο την «έμπροσθεν πήραν» του Αισώπου είναι και η διαπίστωση για τον φορομπηχτισμό, όπως προκύπτει από τη δυσανάλογη μεταβολή του ονομαστικού ΑΕΠ και των φόρων ή ΦΠΑ (όταν η σχέση είναι πάνω από τη μονάδα). Η σχέση αυτή αποτελεί κόλαφο για όλες τις κυβερνήσεις από το 2009 έως και το 2016, όταν, ενώ η μεταβολή του ονομαστικού ΑΕΠ ήταν αρνητική, τα φορολογικά έσοδα και ο ΦΠΑ παρουσίαζαν αύξηση! Το 2010 (ΠΑΣΟΚ), ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά -3,9%, ο ΦΠΑ αυξήθηκε κατά… 4,8%!!! Επίσης, το 2016 (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,7%, ο ΦΠΑ αυξήθηκε κατά… 6,3%!!! Πάντως, και κατά την περίοδο της ανάπτυξης, το 2017 (ΣΥΡΙΖΑ) σημειώθηκε ρεκόρ φορομπηχτισμού (κατά 4,26 φορές), ενώ το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε το 1998 (ΠΑΣΟΚ) κατά 1,86 φορές και το 2022 (ΝΔ) κατά 1,85 φορές. Το προηγούμενο σημειώθηκε το 2006 (ΝΔ) με 1,86 φορές!!!
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στο σημερινό (68% με ΕΕ=100) χαμηλότερο (τρεις θέσεις από το τέλος) κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, ενώ γνώριζε ότι το 2009 η ΝΔ παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ τού «Λεφτά Υπάρχουν» ποσοστό 95%, το οποίο άρχισε να κατρακυλά στο 85% το 2010, στο 75% το 2011 και στο 71% το 2012, για να φτάσει το 2018 και το 2019 στο 66%, στο 62% το 2020 και σήμερα στο 68%.
Αλλά δεν έλειψε, όπως ο Μάρτης από τη Σαρακοστή, και η περιβόητη ως δρυς πεσούσα και συνεχώς ξυλευόμενη και χαρακτηριζόμενη ως «αδύναμη» και «ευάλωτη» μεσαία τάξη. Αλλά ποια είναι η «μεσαία τάξη»; Κατά τον ΟΟΣΑ, ως μεσαία τάξη χαρακτηρίζονται τα νοικοκυριά με ένα άτομο με εισόδημα από 6.294 έως 16.783 ευρώ, με δύο άτομα μεταξύ 8.901 και 23.735 ευρώ και με τρία άτομα μεταξύ 10.901 και 29.069 ευρώ, αλλά για οικονομίες που λειτουργούν ορθολογικά. Ομως, για την ελληνική οικονομία με υψηλή παραοικονομία και φοροδιαφυγή, τη «μεσαία τάξη» αποτελούν το… 91% των φορολογουμένων! Δηλαδή, μεγάλο μέρος και της ελληνικής μεσαίας τάξης δεν δηλώνει τα πραγματικά της εισοδήματα.
Latest News
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου
Ελλάδα 2025: Από την ανθεκτικότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη
Το 2025 αναμένεται να είναι έτος κρίσιμο για την αξιοποίηση των ευκαιριών και την εδραίωση της Ελλάδας ως κόμβου καινοτομίας και βιωσιμότητας