Υπάρχει κάτι βαθύτερο που τρώει τα σωθικά αυτής της χώρας. Δεν προέρχεται από τον μέσο πολίτη, ούτε καν από αυτούς που είχαμε συνηθίσει να διαμαρτύρονται τα προηγούμενα χρόνια.
Προέρχεται από τους υποτιθέμενους στυλοβάτες της κοινωνίας. Με αφορμή την εκ νέου ανησυχητική αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ακούγονται πράγματα αδιανόητα. Τοξική κριτική, αντίστοιχη των χειρότερων ημερών της πολεμικής κατά των Μνημονίων, πριν καν δούμε αν η διεύρυνση του ελλείμματος θα είναι μόνιμη ή παροδική. Ποιος Τσίπρας, άλλοι έχουν πάρει τον ρόλο του. Αμφισβητούνται οι αλλαγές που έγιναν την προηγούμενη δεκαετία. «Δεν άλλαξε τίποτα», λένε και την ίδια στιγμή είναι πρόθυμοι να παράσχουν τις υπηρεσίες τους σε όποιον πράγματι δεν θέλει να αλλάξει τίποτα.
Είναι οι ίδιοι που ανησυχούν, γιατί οι «κυρ Παντελήδες» της διπλανής πόρτας, πήραν μια μικρή οικονομική ανάσα και βγήκαν να τη χαρούν, στα τριήμερα. Διαμαρτύρονται για την όξυνση των οικονομικών ανισοτήτων, αλλά αν δυσκολευτούν να βρουν τραπέζι να φάνε, καταγγέλλουν το παρασιτικό μοντέλο ανάπτυξης, που βασίζεται στην εστίαση.
Συμπεριφέρονται σαν να κατοικούν σε μια χώρα, που δεν πέρασε προβλήματα. Που δεν είχε διαρθρωτικές αδυναμίες. Κάποιες λύθηκαν, κάποιες άλλες συναντούν αντιστάσεις.
Ξεχνούν ότι μόλις πρόσφατα βγήκε η χώρα από την «εντατική» και αυτοί θέλουν κατευθείαν να βγει στον δρόμο και να τρέχει. Ασκούν κριτική στους πάντες, αλλά όχι στους έλληνες επιχειρηματίες. Λες και οι επενδύσεις διατάσσονται. Κανείς δεν αναρωτιέται γιατί συνεχίζεται η αποεπένδυση από Ελληνες στη χώρα. Ειδικά τώρα που οι αποτιμήσεις έχουν ανέβει, αυτοί είναι έτοιμοι να ρευστοποιήσουν τα πάντα. Την ίδια στιγμή καταγγέλλεται η μεταφορά σημαντικών ελληνικών assets σε «ξένα» χέρια. Τα δε χρήματα που εισπράττονται κατά κανόνα δεν επενδύονται ξανά στην Ελλάδα. Θεωρούν όσοι πωλούν, ότι δεν υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες… Σίγουρα όχι όπως αυτοί τις εννοούν, δηλαδή σε τιμές κοψοχρονιά. Πιθανότατα, σου λέει, αργά ή γρήγορα θα έρθει ξανά μια νέα κρίση, θα πέσουν οι αποτιμήσεις και θα ξαναγοράσουν Ελλάδα, σε προνομιακές τιμές…
Από αυτούς που εξακολουθούν να επενδύουν στη χώρα μας, ένα σημαντικό μέρος τους, περιμένουν να πάρουν μόνο κανένα «εργάκι» (πέριξ του Δημοσίου) και να «τσιμπήσουν» καμία επιδότηση (σίγουρα κρατική). Κι όμως όλοι αυτοί παραμένουν στο απυρόβλητο. Και αυτό το λέμε ελληνική επιχειρηματικότητα, πάνω στην οποία υποτίθεται ότι θα στηριχθεί η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας.
Είναι αυτό που κατάλαβε ο ευφυής γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, που επισκέφτηκε στη Θεσσαλονίκη τα γραφεία της Pfizer δίνοντας συγχαρητήρια στη διοίκηση και στους εκατοντάδες εργαζομένους της για τη δουλειά που κάνουν. Απένειμε τα εύσημα σε μια πολυεθνική που επενδύει συστηματικά στην Ελλάδα.
Με αυτά και με αυτά, μου έρχεται μόνιμα στο μυαλό μια ανάμνηση από το μακρινό φθινόπωρο του 2014. Σε μια δημοσιογραφική αποστολή στο Βερολίνο, θυμάμαι ακόμα το πάθος με το οποίο ο γενικός διευθυντής του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου τόνιζε στους έλληνες δημοσιογράφους ότι πρώτα θα δούμε σημαντικές επενδύσεις από τους δικούς σας επιχειρηματίες και μετά θα έρθουμε εμείς οι ξένοι… Τελικά διαψεύστηκε και αυτός. Πάλι οι ξένοι (επενδυτές) θα μας σώσουν
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.