Σε χαμηλά τετραετίας έχει περιοριστεί η βιομηχανική ζήτηση για φυσικό αέριο στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, παρά την πτώση των τιμών, γεγονός στο οποίο αποτυπώνεται η μείωση της κατανάλωσης λόγω της οικονομική επιβράδυνσης και η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Φυσικό αέριο: Ποια στοιχεία προβληματίζουν την Ευρώπη
Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Commodity Insights που δημοσίευσε το Bloomberg, η ζήτηση στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία, στη Γαλλία, στην Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 9,7% τον Μάιο σε ετήσια βάση. Δηλαδή, η κατανάλωση είναι χαμηλότερη ακόμα και από τα επίπεδα της περιόδου κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έδινε τη μάχη της εξοικονόμησης φυσικού αερίου ενόψει το χειμώνα 2022-2023.
Αν και αυτή είναι η μικρότερη μηνιαία πτώση φέτος, αποτυπώνει την προσπάθεια της ευρωπαϊκής βιομηχανίας να ανακάμψει από την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η βιομηχανική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ συρρικνώνεται και υπάρχουν φόβοι ότι ένα μέρος της απώλειας της ζήτησης θα μπορούσε να είναι μόνιμη.
Η S&P εκτιμά ότι υπάρχουν επίσης συγκεκριμένοι παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση από ορισμένους από τους πιο δυναμικούς τομείς της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται στον κλάδο των χημικών, όπου η κατάρρευση της τιμής της αμμωνίας έχει δώσει ώθηση σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, ενώ η εποχική συντήρηση από τα διυλιστήρια μείωσε την κατανάλωση φυσικού αερίου τον Μάιο.
Η Γερμανία
Η πτώση της ζήτησης βιομηχανικού φυσικού αερίου τον Μάιο ήταν επίσης ιδιαίτερα έντονη στη Γερμανία που πλήττεται από την ύφεση, φτάνοντας το 15%.
Οι βασικοί καταναλωτές – από χημικές εταιρείες μέχρι χαλυβουργίες – είναι απρόθυμοι να αποκαταστήσουν τη ζήτηση μετά από μια άνοδο ρεκόρ στις τιμές της ενέργειας πέρυσι που τους ώθησε να περιορίσουν την παραγωγή. Αυτό συνέβαλε σε μια κατά 60% κατάρρευση των τιμών αναφοράς στην Ευρώπη του φυσικού αερίου φέτος.
Οι αγοραστές στρέφονται επίσης προς εναλλακτικές πηγές – όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια – για να τροφοδοτήσουν τα εργοστάσιά τους.
Τα κράτη της ΕΕ πέτυχαν εθελοντικούς στόχους για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Μαρτίου 2023, αλλά αυτό οφειλόταν εν μέρει στον ήπιο χειμώνα και στις υψηλότερες τιμές που μείωσαν τη ζήτηση.
Latest News
Τι παίζει με τα «πυρηνικά τσέπης»; - Ο Τραμπ, τα επιχειρηματικά deals και τα ελληνικά νησιά
Oι επιχειρηματικές κινήσεις διεθνώς για τα SMR, η στήριξη της COP29 και το νεύμα Μητσοτάκη στην πυρηνική ενέργεια
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία