Η Ισπανία βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να παράγει περισσότερο από το ήμισυ της ενέργειας της από ανανεώσιμες πηγές φέτος. Σε αυτή την περίπτωση, θα είναι η πρώτη από τις πέντε κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες σε ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας που θα επιτύχει αυτό το κατόρθωμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Rystad Energy.

Η χώρα της Ιβηρικής θα φτάσει σε αυτό το σημαντικό ορόσημο απαλλαγής από τα ορυκτά καύσιμα, με την παραγωγή AΠΕ να ξεπερνά κατά μέσο όρο το 50% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής το 2023, ξεπερνώντας τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ισπανία υπήρξε ένας από τους ηγέτες στον ευρωπαϊκό τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πραγματοποιώντας σημαντικές επενδύσεις σε ηλιακά και αιολικά πάρκα τα τελευταία 10 χρόνια.

Πόσο… «οικολογική» μπορεί να «βαφτιστεί» η πυρηνική ενέργεια;

Συγκεκριμένα, η χώρα υιοθέτησε νωρίς την χερσαία αιολική, τεχνολογία που αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από το 20% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Μεγάλες επενδύσεις

Σημαντικές επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια και φωτοβολταϊκά πάρκα έχουν επίσης αυξήσει την ισχύ και τη σχετική παραγωγή τα τελευταία χρόνια. Η υδροηλεκτρική ενέργεια, η οποία ήταν η μεγαλύτερη πηγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ισπανίας, αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής της σήμερα.

Τα επιτεύγματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ισπανίας δεν αποτελούν έκπληξη δεδομένης της ιστορίας των στρατηγικών επενδύσεων και της έγκαιρης υιοθέτησής της από τις αρχές της χώρας. Η πρόοδός της αποτελεί ένα σαφές σημείο αναφοράς για τους ομολόγους της στην ΕΕ και χρησιμεύει ως απόδειξη της δυνατότητας επίτευξης ενός καθαρότερου ενεργειακού μέλλοντος.

Με κίνητρο τον στόχο της μετάβασης προς καθαρότερες πηγές ενέργειας, η Ισπανία έχει κάνει σημαντικά βήματα στη μείωση της εξάρτησής της από τα ορυκτά καύσιμα. Μπορεί το φυσικό αέριο χρησιμεύει επί του παρόντος ως η κύρια πηγή παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα της χώρας, ωστόσο η χώρα έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα. Επιπλέον, οι πυρηνικοί σταθμοί της συνεχίζουν να παρέχουν σταθερό ηλεκτρικό φορτίο, με προγραμματισμένη σταδιακή κατάργησή τους στο 2035.

Στην ανάπτυξη της ηλιακής και αιολικής ισχύος, η Ισπανία ξεπέρασε τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, κατέχοντας τη δεύτερη θέση στα χερσαία αιολικά πάρκα και εγκαταστάσεις. Αν και η Γερμανία διατηρεί την κυριαρχία στην ηλιακή και στη χερσαία αιολική ενέργεια, η πορεία της Ισπανίας σε ηλιακή και αιολική ενέργεια παρουσιάζει αξιοσημείωτες προοπτικές ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Αυτά τα επιτεύγματα μπορούν να αποδοθούν στα υψηλότερα ποσοστά εγκατάστασης νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα, τα οποία έχουν διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Προκλήσεις

Ωστόσο, η Ισπανία αντιμετώπισε ορισμένες προκλήσεις στο δύσκολο ταξίδι της για αύξηση των εγκαταστάσεων ΑΠΕ. Πέρυσι σημειώθηκε αξιοσημείωτη αύξηση της παραγωγής με βάση τα ορυκτά καύσιμα, λόγω των μέτρων παρέμβασης στην αγορά και των σημαντικών διαφορών τιμών με τη Γαλλία.

Καθώς ο αντίκτυπος αυτών των μέτρων παρέμβασης στην αγορά μειώνεται, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας επιστρέφει σε κανονικά επίπεδα, με αποτέλεσμα τη μείωση τόσο των εξαγωγών όσο και της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2023. Η μείωση της παραγωγής με φυσικό αέριο θα ωθήσει στη γενικότερη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ενισχύοντας περαιτέρω τον ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα.

Ενώ τα επίσημα στοιχεία από τον ισπανικό διαχειριστή συστήματος μεταφοράς επιβεβαιώνουν πως περισσότερο από 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία θα μπορούσαν να διαταράξουν την περαιτέρω ανάπτυξη το 2023. Τα βασικά στοιχεία της αγοράς έχουν δημιουργήσει μια διαφορά μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας, προκαλώντας αύξηση των εξαγωγών από την ιβηρική χώρα προς τον βόρειο γείτονά της.

Εξαγωγέας ενέργειας

Η σταδιακή μετάβαση της Ισπανίας από έναν καθαρό εισαγωγέα σε έναν καθαρό εξαγωγέα ενέργειας όχι μόνο σηματοδοτεί την αυξανόμενη εξέχουσα θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο, αλλά υπογραμμίζει επίσης την πορεία της προς το να γίνει βασικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Το άμεσο αποτέλεσμα της επιτυχίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ισπανίας είναι οι χαμηλότερες τιμές καταναλωτή, ένα κρίσιμο επίτευγμα μετά τις υψηλές τιμές του 2022. Το αυξημένο μερίδιο των διακοπτόμενων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μείωσε τις τιμές spot κατά μέσο όρο, και παρόλο που η ικανότητα διασύνδεσης με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι περιορισμένη, οι τιμές της Ισπανίας ήταν σημαντικά χαμηλότερες από τις τιμές της Γαλλίας φέτος. Οι μέσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία ήταν κατά 34% υψηλότερες από αυτές στην Ισπανία, λόγω διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης της Ισπανίας από μια από τις ακριβότερες αγορές spot της Ευρώπης σε μια από τις χαμηλότερες. Ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις των μέτρων παρέμβασης στην αγορά το 2022, η διαφορά τιμών μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας παραμένει τεράστια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα