
Στα 1,6 τρισ. δολ. θα ανέλθει η αξία των νέων παραγγελιών πλοίων την επόμενη δεκαετία σύμφωνα με μελέτη των Clarksons, λόγω περιβαλλοντικών απαιτήσεων. Η ρότα προς την «πράσινη μετάβαση» που έχει χαράξει η παγκόσμια ναυτιλία απαιτεί τη ναυπήγηση δεκάδων χιλιάδων πλοίων που θα εκπέμπουν έως και μηδενικούς αέριους ρύπους του θερμοκηπίου. Η μελέτη αναφέρει ότι ήδη τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια θετική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλίας, με τη μείωση των εκπομπών αλλά και τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων.
Οπως υπολογίζει ο ναυλομεσιτικός οίκος το 5,5% της παγκόσμιας χωρητικότητας του στόλου σήμερα χρησιμοποιεί εναλλακτικά καύσιμα, από 2,3% το 2017 και αναμένεται να φθάσει το 6,5% έως το 2025. Επίσης το 48% της συνολικής χωρητικότητας του βιβλίου παραγγελιών είναι τώρα πλοία εναλλακτικών καυσίμων, έναντι 11% το 2017. Το βιβλίο παραγγελιών διαθέτει επίσης πολλές επιλογές όπως 371 παραγγελίες πλοίων «έτοιμα» να χρησιμοποιούν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG ready) ενώ 191 πλοία είναι «ammonia ready», τα 130 πλοία «methanol ready» και 9 πλοία «hydrogen ready».
Περισσότερα containeships και bulker για διάλυση
Επίσης όπως σημειώνει η Clarksons ένα βασικό στοιχείο στη ζωτικής σημασίας πορεία της ναυτιλίας για την απαλλαγή της από τον άνθρακα (σήμερα ναυτιλία εκπέμπει το 2,1% του παγκόσμιου CO2) θα είναι η μετάβαση σε έναν «πιο πράσινο» στόλο. Πολλοί πλοιοκτήτες προωθούν καινοτόμες λύσεις επενδύοντας σε τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας (EST), λύσεις εναλλακτικών καυσίμων και λογισμικό βελτιστοποίησης δρομολόγησης.
Οσον αφορά τις τεχνολογίες EST, ο ναυλομεσιτικός οίκος εκτιμά ότι έχουν ήδη τοποθετηθεί σε πάνω από 6.250 πλοία, που αντιστοιχούν στο 27,3% της συνολικής χωρητικότητας του στόλου. ΟΙ τεχνολογίες αυτές αφορούν την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων στις προπέλες (propeller ducts), που είναι τοποθετημένα σε περισσότερα από 2.000 πλοία, βολβούς πηδαλίου (σε περισσότερα από 1.600 πλοία), ρότορες Flettner (σε πάνω από 20 πλοία), συστήματα πρόωσης με τη συμβολή του ανέμου (12 πλοία), συστήματα λίπανσης αέρα (350 πλοία) και άλλα.
Επίσης τα συστήματα καθαρισμού καυσαερίων και κυρίως οξειδίων του θείου (scrubbers) έχουν τοποθετηθεί σε πάνω από 5.050 πλοία του παγκοσμίου στόλου, που αντιστοιχεί στο 25% της συνολικής χωρητικότητας. Η δραστηριότητα μετασκευής παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα αλλά οι παραγγελίες για νεότευκτα πλοία έχουν αυξηθεί οριακά το 2023, με τις αναφερόμενες παραγγελίες να ξεπερνούν το σύνολο του περασμένου έτους. Επίσης τα πλοία «eco» αποτελούν ένα αυξανόμενο μερίδιο του στόλου καθώς αποτελούν σήμερα το 30,4% του παγκοσμίου στόλου από 14,6% στις αρχές του 2018.
Σύμφωνα με τον βρετανικό ναυλομεσιτικό οίκο όλες αυτές οι εξελίξεις προς την «πράσινη μετάβαση» θα επιφέρει αλλαγές στα περιθώρια κέρδους των ναυτιλιακών εταιρειών στο ενεργητικό τους αλλά και τις αγορές ναύλων.
Τα ναυπηγεία
Επίσης και για τα ναυπηγεία, υπάρχει η ευκαιρία αφού οι απαιτήσεις για ανανέωση του στόλου είναι πολύ μεγάλες. Ο ναυλομεσιτικός οίκος Clarksons εκτιμά ότι οι παραγγελίες νέων πλοίων ανέρχονται σε 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, για τα επόμενα δέκα χρόνια, αν και οι επενδύσεις μπορεί να υποστούν αλλαγές καθώς η τεχνολογία, οι κανονισμοί και η χωρητικότητα των ναυπηγείων θα μεταβάλλονται.
Ωστόσο αυτός ο τομέας που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι ένας εξαιρετικά συναρπαστικός τομέας που αναμένουμε να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση λέει ο Clarksons. Οπως εκτιμά σήμερα το 0,4% της παγκόσμιας ενέργειας παράγεται από την υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, ένα ποσοστό όμως που θα μπορούσε να αυξηθεί σε 7% έως 9% μέχρι το 2050.
Τα θαλάσσια αιολικά πάρκα ανέρχονται παγκοσμίως σε 280 και αποτελούνται σήμερα από 12.000 ανεμογεννήτριες, με συνολική παραγωγή 60 GW . Υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να φτάσουν σύμφωνα με τους Clarksons στις30.000 ανεμογεννήτριες σε 740 πάρκα που θα παράγουν 250 GW μέχρι το 2030
Για την ανάπτυξη αυτή απαιτείται η ενίσχυση ενός εξειδικευμένου στόλου πλοίων υποστήριξης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ


Latest News

«Ολική επαναφορά» για τον ΣΕΠ - Αύξηση στη διακίνηση containers μετά από 4 αρνητικά τρίμηνα
Το πρώτο θετικό τρίμηνο στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων για τον ΣΕΠ μετά από τέσσερα αρνητικά τρίμηνα

Πλήγματα στο παγκόσμιο διά θαλάσσης εμπόριο
Ο πόλεμος δασμών μεταβάλλει και τις θαλάσσιες διαδρομές και τις υποδομές logistics που έχουν στηθεί αλλά και τις στρατηγικές αποφάσεις ανάπτυξης των στόλων από τους πλοιοκτήτες

Εμπορικός Πόλεμος: Οι ακυρώσεις κινεζικών φορτηγών πλοίων μόλις άρχισαν
Ο αριθμός των ακυρωμένων δρομολογίων φορτηγών πλοίων από την Κίνα αυξάνεται, καθώς οι θαλάσσιοι μεταφορείς προσπαθούν να διαχειριστούν την υποχώρηση των παραγγελιών λόγω του εμπορικού πολέμου και των δασμών

Ποιοι τομείς έδωσαν τα νέα ρεκόρ εσόδων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ το 2024
Για πρώτη φορά το αντάλλαγμα από τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά ήταν μειωμένο

ΟΛΠ Α.Ε.: Το λιμάνι του Πειραιά σε ετοιμότητα για την αυξημένη πασχαλινή κίνηση με νέα έργα και παρεμβάσεις
Ήδη έχουν ολοκληρωθεί σειρά αναβαθμίσεων στις υποδομές του λιμένα Πειραιά

Εσπασε το φράγμα των 900 πλοίων η MSC - H σύγκριση με την Maersk
Η MSC ανακοίνωσε ότι ο στόλος της έχει συνολική χωρητικότητα 6,47 εκατ. teu, σχεδόν 1 εκατ. περισσότερα από τη δεύτερη στην κατάταξη AP Moller-Maersk

Κικίλιας: Η μείωση των λιμενικών τελών από 1η Μαΐου θα περάσει απευθείας στα εισιτήρια
Για συγκράτηση ή και μείωση των τιμών έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, από το λιμάνι του Πειραιά

Η μεταβλητότητα παραμένει το κυρίαρχο στοιχείο για τα δεξαμενόπλοια
Η πτώση για τα δεξαμενόπλοι μπορεί να μην είναι άμεση - Οι ανισορροπίες στην προσφορά και στη ζήτηση πετρελαίου θα παραμένουν παράλληλα με τις ευκαιρίες

Capital Clean Energy Carriers: Καθέλκυση του μεγαλύτερου στην ιστορία πλοίου μεταφοράς υγρού διοξειδίου του άνθρακα
Κατασκευάζεται από τα Κορεάτικα ναυπηγεία HD Hyundai Mipo και διαθέτει χωρητικότητα 22.000 κ.μ.

Αύξηση κερδών κατά 37% το 2024 για τον ΟΛΘ - Προτείνει μέρισμα 2 ευρώ/μετοχη
Το προτεινόμενο μέρισμα θα είναι στα € 2 ανά μετοχή, αυξημένο κατά 54% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (1,3 ευρώ ανά μετοχή)