Άσφαιρες… μέχρι στιγμής τουλάχιστον αποδεικνύονται οι τοποθετήσεις των πρώην τραπεζιτών της Wall Street από τον Ερντογάν σε κρατικές θέσεις κλειδιά της τουρκικής οικονομίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο διορισμός του Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώην στελέχους της Merrill Lynch στο υπουργείο Οικονομικών και της Hafize Gaye Erkan, στην κεντρική τράπεζα δεν φαίνεται να ενθουσιάζει τις αγορές, οι οποίες περιμένουν να φανεί στην πράξη η στροφή στην οικονομική ορθοδοξία που επικαλείται ο Τούρκος πρόεδρος μετά την πρόσφατη επανεκλογή του.
Τουρκία: Oι δύο «σωματοφύλακες» του Ερντογάν
Οι επενδυτές έχουν «καεί στο παρελθόν», αφού ανάλογες προσδοκίες για τερματισμό των Erdoganomics υπήρξαν και το 2020, με τον διορισμό στην κεντρική τράπεζα του Naci Agbal, χωρίς ωστόσο να επαληθευθούν. O Agbal απολύθηκε και ο Ερντογάν προχώρησε σε μείωση επιτοκίών, παρότι ο πληθωρισμός έτρεχε με διψήφιους ρυθμούς.
«Έχουμε ξαναδεί αυτήν την ταινία», είπε ο Thys Louw, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο Ninety One. «Η απόδειξη θα είναι στην πουτίγκα και το ερώτημα είναι πόσο περιθώριο θα έχουν;»
Ο Louw έχει μια ουδέτερη στάθμιση στο τουρκικό χρέος και σχεδιάζει να το διατηρήσει έτσι μέχρι να υπάρξουν σαφή σημάδια αλλαγής. Πάνω απ’ όλα, αυτό εξαρτάται από το εάν ο Ερντογάν – ένας αυτοαποκαλούμενος εχθρός του υψηλού κόστους δανεισμού – επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να σφίξει την πολιτική. Παρά τον πληθωρισμό που κυμαίνεται στο 40% και τα εγχώρια δάνεια αυξάνονται πάνω από 50% ετησίως, τα τουρκικά επιτόκια βρίσκονται στο 8,5%, έχοντας μειωθεί κατά περισσότερες από 10 ποσοστιαίες μονάδες από το ανώτατο όριο.
Ο Louw θεωρεί τον διορισμό του Erkan ως λόγο για να είναι πιο αισιόδοξος, αλλά πρόσθεσε ότι «η κριτική εξακολουθεί να είναι ανοιχτή για το αν η δέσμευση θα είναι αρκετή για να γυρίσει το πλοίο, ειδικά όταν το πλοίο είναι τόσο κοντά στα βράχια».
Επιστροφή επενδυτών
Η επιστροφή των ξένων επενδύσεων είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία, η οποία είχε έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, ή 5,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Μάλιστα, το χάσμα αναμένεται να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο φέτος, προβλέπει η Barclays.
Οι άμεσες επενδύσεις πέρυσι, εξαιρουμένων των εισροών σε ακίνητα, διαμορφώθηκαν σε λιγότερο από το 40% της κορύφωσής τους το 2007, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής της Τουρκίας.
Το πρώτο τεστ θα γίνει με τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 22 Ιουνίου, με τις JPMorgan Chase & Co. και Barclays να βλέπουν αύξηση 16,5 ποσοστιαίων μονάδων. Μια κίνηση τέτοιας κλίμακας θα ήταν από τις μεγαλύτερες από την τουρκική κεντρική τράπεζα τουλάχιστον από το 2010.
Μια στροφή φαίνεται εμφανής τουλάχιστον στο νόμισμα, με την κεντρική τράπεζα να περιορίζει τις παρεμβάσεις που ήταν μέρος της εκστρατείας του Ερντογάν για σταθερότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών, αλλά εξάντλησαν τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας.
Αυτό οδήγησε τη λίρα σε χαμηλά ρεκόρ, σημειώνοντας πτώση 11% έναντι του δολαρίου αυτή την εβδομάδα, αν και οι αρχές εξακολουθούν να παρεμβαίνουν για να επιβραδύνουν τη διολίσθησή της.
Πολιτικά δυσάρεστο
Ο Σίμσεκ έχει δεσμευτεί για ένα «αξιόπιστο πρόγραμμα» για την ανοικοδόμηση της οικονομίας ύψους 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με «διαφάνεια, συνέπεια, υπευθυνότητα και προβλεψιμότητα» ως κατευθυντήριες αρχές του.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν δεν έχει άλλη επιλογή αυτή τη φορά από το να παραχωρήσει τον οικονομικό έλεγχο στους Σίμσεκ και Ερκάν, όσο δυσάρεστο κι αν τον βρίσκει. Οι παρεμβάσεις του στο συνάλλαγμα άφησαν τα ταμεία της κεντρικής τράπεζας με χρησιμοποιήσιμα αποθεματικά μόλις 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Bank of America, ή 62 δισεκατομμύρια δολάρια κάτω από αυτά που λέει ότι θα θεωρούνταν επαρκή.
Ωστόσο, μεμονωμένοι υπουργοί μπορεί σπάνια να είναι σε θέση να κάνουν τη διαφορά μακροπρόθεσμα, επειδή η κλίμακα προσαρμογής που απαιτείται για τη διόρθωση των οικονομικών ανισορροπιών δεν είναι πάντα πολιτικά ανεκτή από τον Ερντογάν, σύμφωνα με τον Peter Kinsella, επικεφαλής στρατηγικής νομίσματος στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων Union Bancaire Privee UBP SA. «Ο Ερντογάν», σημειώνει ή ίδια, «πρέπει να υιοθετήσει μια ορθόδοξη πολιτική στάση επειδή έχει ξεμείνει από επιλογές».
Latest News
Πρόσθετοι δασμοί της ΕΕ έως και 35% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα από την Κίνα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά λόμπι των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών προειδοποιεί για τον κίνδυνο «εμπορικού πολέμου».
Πώς επηρεάζεται η ευρωπαϊκή οικονομία από το δημογραφικό - Οι αναγκαίες προσαρμογές
Η Alpha Bank εξετάζει το δημογραφικό πρόβλημα και τις επιπτώσεις του στην ευρωπαϊκή οικονομία
«Πόλεμο» κατά της… πολυνομίας αρχίζει ο Ντίμον της JP Morgan
Ο Ντίμον επέκρινε αυτό που αποκάλεσε αλληλεπικαλυπτόμενους ή κακοσχεδιασμένους κανόνες σχετικά με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις
Πώς το ψηφιακό ευρώ πυροδότησε μια υπόγεια διαμαχή κυριαρχίας μεταξύ ΕΚΤ και ευρωπαϊκών κρατών
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico πολιτικοί και ΕΚΤ προσπαθούν να καθορίσουν τα όρια στο επερχόμενο ψηφιακό ευρώ
Ο περίεργος λόγος που η ΕΥ απολύει δεκάδες υπαλλήλους
Τα μέλη του προσωπικού κατηγορήθηκαν ότι είχαν ανοιχτές πολλαπλές συνεδρίες Zoom σε διαφορετικές οθόνες, κάτι που η Ernst & Young έκρινε ηθική «παραβίαση»
Τα τέσσερα σενάρια της S&P για την παγκόσμια οικονομία
Ακόμη και στα δύο χειρότερα σενάρια ο οίκος S&P εκτιμά πως οι τράπεζες φαίνονται ικανές να χειριστούν πιθανές εκροές κεφαλαίων
Γιατί η κρίση της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη είναι «Made in China» [γραφήματα]
Η άλλοτε πανίσχυρη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης δέχεται μεγάλα πλήγματα λόγω του ανταγωνισμού με τις κινέζικες εταιρείες
Χαμηλό 5ετίας στις τιμές των εμπορευμάτων προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα - Ο ρόλος του πετρελαίου
Από το 2024 έως το 2026, οι παγκόσμιες τιμές των βασικών εμπορευμάτων προβλέπεται να υποχωρήσουν σχεδόν κατά 10%, επισημαίνει σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα
H Ιταλία θα διαθέσει 8,2 δισ. δολ. για αγορά αρμάτων μάχης
Η κοινοπραξία των Leonardo (ιταλική) και Rheinmetall (γερμανική) αναμένεται να είναι ο βασικός βιομηχανικός εταίρος του έργου
Morgan Stanley: Οι μέρες του εύκολου χρήματος και των μηδενικών επιτοκίων ανήκουν στο παρελθόν
Το τέλος της οικονομικής καταστολής, των μηδενικών επιτοκίων και του μηδενικού πληθωρισμού, είναι μια εποχή που έχει τελειώσει, δήλωσε ο CEO της Morgan Stanley