Η Σαουδική Αραβία θέλει να συνεργαστεί με την Κίνα και όχι να την ανταγωνιστεί, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Ενέργειας του βασιλείου, τονίζοντας ότι «αγνόησε» τις δυτικές υποψίες σχετικά με τους αυξανόμενους δεσμούς των δύο χωρών, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η διμερής σχέση της Σαουδικής Αραβίας με το Πεκίνο εδράζεται στους δεσμούς υδρογονανθράκων, καθώς η Σαουδική Αραβία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγέας πετρελαίου διεθνώς και η Κίνα, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας παγκοσμίως. Αλλά η συνεργασία μεταξύ του Ριάντ και του Πεκίνου έχει επίσης εμβαθύνει στον τομέα της ασφάλειας και της τεχνολογίας, εν μέσω της αναθέρμανσης των πολιτικών δεσμών, εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ.
BRICS: Σε ιστορικά υψηλά το εμπόριο με τη Σαουδική Αραβία
Ερωτηθείς σχετικά με τις επικρίσεις για τη διμερή σχέση κατά τη διάρκεια επιχειρηματικού συνεδρίου Αραβίας-Κίνας, ο πρίγκιπας Αμπτουλαζίζ Μπιν Σαλμαν απάντησε «Στην πραγματικότητα την αγνοώ επειδή … ως επιχειρηματίας … πηγαίνεις όπου σου παρουσιάζεται ευκαιρία. Δεν είναι θέμα επιλογής να διαλέξεις δηλαδή ανάμεσα σε μας ( η μια πλευρά ) η με τους άλλους.»
Κινέζοι επιχειρηματίες και επενδυτές έχουν ταξιδέψει στο Ριάντ για τη διάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.
Πετρελαϊκές συμφωνίες
Τον Μάρτιο, ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco ανακοίνωσε δύο μεγάλες συμφωνίες για να αυξήσει την επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα και να ενισχύσει την κατάταξή του ως ο κορυφαίος προμηθευτής αργού πετρελαίου στην Κίνα.
Ήταν οι μεγαλύτερες που ανακοινώθηκαν μετά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στη Σαουδική Αραβία τον Δεκέμβριο, όπου η αγορά πετρελαίου να γίνεται γουάν, μια κίνηση που θα αποδυνάμωνε την κυριαρχία του δολαρίου.
«Η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα εξακολουθεί να αυξάνεται, οπότε φυσικά πρέπει να συλλάβουμε μέρος αυτής της ζήτησης», είπε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ. «Αντί να ανταγωνιζόμαστε την Κίνα, να συνεργαζόμαστε με την Κίνα».
Η δυναμική των δύο εθνών έχει επίσης αυξήσει τις προοπτικές για επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Κίνας και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), στο οποίο κυριαρχεί η Σαουδική Αραβία και το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2004.
Ο υπουργός επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Khalid Al Falih είπε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να προστατεύει τις αναδυόμενες βιομηχανίες του Κόλπου, καθώς η περιοχή αρχίζει να διαφοροποιείται προς μη πετρελαϊκούς οικονομικούς τομείς. «Πρέπει να επιτρέψουμε και να ενδυναμώσουμε τις βιομηχανίες μας να εξάγουν, οπότε ελπίζουμε ότι όλες οι χώρες που διαπραγματεύονται μαζί μας για συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου γνωρίζουν ότι πρέπει να προστατεύσουμε τις νέες, αναδυόμενες βιομηχανίες μας», δήλωσε ο Falih, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία.
Latest News
Το διάστημα είναι το νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Οι συμμαχίες
Οι ΗΠΑ νικούν την Κίνα στον αγώνα για να κερδίσουν συμμάχους στην κούρσα για το διάστημα
Η Κίνα βάζει στο στόχαστρο πλούσιους και εταιρείες για να αυξήσει τα έσοδα
Οι αρχές στην Κίνα τους ζητούν να κάνουν «αυτοελέγχους» και να πληρώσουν τυχόν φορολογικές υποχρεώσεις που αμέλησαν
Τα υπερκέρδη της βιομηχανίας όπλων και οι θιασώτες της στήριξής τους
Οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες βγάζουν πολλά χρήματα — και αυτό είναι πρόβλημα, γράφει το Politico
Πώς ξόδεψαν οι καταναλωτές στο κινεζικό Black Friday
Το Singles Day είναι το αντίστοιχο Black Friday στην Κίνα και διαρκεί για βδομάδες
Η Gen Z είναι τελικά η γενιά που τα βρήκε πιο δύσκολα από τις προηγούμενες;
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιο δύσκολο από ποτέ για τους νέους να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, σε ένα τοπίο αυξανόμενης οικονομικής ανασφάλειας
Το κρυφό υπερόπλο των αλυσίδων φαστ φουντ - Πώς κρατούν πιστούς τους καταναλωτές
Οι αλυσίδες φαστ φουντ προσφέρουν αποκλειστικές υπηρεσίες σε πιστούς πελάτες και κερδίζουν μία σίγουρη πηγή εσόδων
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Η επόμενη μέρα για την οικονομία - Τα σενάρια μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ [γράφημα]
Τεράστια πρόκληση το μεγάλο έλλειμμα - Κλειδί οι ισορροπίες στο Κογκρέσο μετά τις εκλογές
Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν έπρεπε να συμβεί - Η ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητά μου, λέει ο Τζιτζικώστας
Ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είπε ότι « Ένα τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξανασυμβεί πουθενά στην Ευρώπη»
Μείωση ρεκόρ, 250 μονάδες βασης, στα επιτόκια απο την κεντρική τράπεζα του Πακιστάν
Μετα τη μείωση, το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας του Πακιστάν είναι στο 15%