Στην τρίτη μέσα σε ένα εξάμηνο αναθεώρηση προς τα κάτω της εκτίμησή της για την τιμή του πετρελαίου μέχρι τον Δεκέμβριο προχώρησε η Goldman Sachs, με καταλύτη τη ρωσική παραγωγή και την πρόβλεψη για επιβράδυνση της ζήτησης, παρά την πρόσφατη ανακοίνωση της ηγετικής δύναμης Σαουδικής Αραβίας να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή της κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Ιούλιο.
Πετρέλαιο: Δεύτερη σερί πτωτική εβδομάδα αντίθετα στις προβλέψεις [Γράφημα]
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε αργά την Κυριακή, όπως αναφέρει το CNBC, η επενδυτική τράπεζα μείωσε τις προοπτικές της για το Brent στα 86 δολάρια το βαρέλι, από 95 δολάρια το βαρέλι και για το αμερικανικό αργό WTI στα 81 δολάρια από 89 δολάρια το βαρέλι.
«Οι σημαντικοί ρυθμοί προσφοράς από το Ιράν και τη Ρωσία οδήγησαν την κερδοσκοπική θέση σχεδόν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ», αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας στην έκθεση της οποίας ηγείται με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Επικεφαλής Έρευνας Εμπορευμάτων, Τζέφρι Κάρι.
Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας παρέμεινε ανθεκτική ακόμη και με τις δυτικές κυρώσεις, με τον υφυπουργό Ενέργειας Πάβελ Σορόκιν τον Απρίλιο να διαβεβαιώνει ότι η παραγωγή πετρελαίου της Μόσχας θα παραμείνει σταθερή μέχρι το 2025, σύμφωνα με το περιοδικό Neftegazovaya Vertikal.
«Μετά από μια αρχική κάθετη πτώση 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, η ρωσική προσφορά έχει ανακάμψει σχεδόν πλήρως παρά την απόφαση πολλών εταιρειών να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο», επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της Goldman.
Ακόμη, η τράπεζα προχώρησε σε ανοδικές αναθεωρήσεις όσον αφορά τις προβλέψεις της για την προσφορά πετρελαίου από χώρες που αντιμετωπίζουν κυρώσεις, με «αναβαθμίσεις του 2024 για τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βενεζουέλα 0,4/0,35/0,05 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αντίστοιχα».
Όσον αφορά την παράμετρο Ιράν, σε σχέση με την επιδιωκόμενη συμφωνία για τα πυρηνικά και τον τρόπο που θα επηρέαζε την παραγωγή αργού, οι παρατηρητές της αγοράς έχουν εκτιμήσει ότι μια επιτυχημένη συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξαγωγές αργού τουλάχιστον ενός επιπλέον εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα.
Όμως, «η ελπίδα για μια συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν εντός των ορίων είναι ένα πράγμα. Αλλά η εγγύηση για ένα γρήγορο και απρόσκοπτο πέρασμα μιας τόσο περίπλοκης, πολυεπίπεδης συμφωνίας είναι κάτι άλλο», δήλωσε ο Vishnu Varathan του Mizuho σε σημείωμά του. ένα καθημερινό σημείωμα έρευνας.
Η Goldman εκφράζει την άποψη ότι οι πρόσθετες περικοπές από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας είναι απίθανο να οδηγήσουν σε άνοδο των τιμών.
Το πρωί της Δευτέρας, τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent διαπραγματεύθηκαν στα 73,99 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 1,07%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate διαμορφώθηκαν στα 69,43 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 1,05%.
«Μια τρύπα στο νερό» ο σαουδαραβικός αιφνιδιασμός;
Την προηγούμενη εβδομάδα η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε έναν νέο αιφνιδιασμό των αγορών γνωστοποιώντας ότι προχωρά μονομερώς σε νέα περικοπή της ημερήσιας παραγωγής της κατά 1 ακόμη εκατομμύριο βαρέλια, σε μια προφανή προσπάθεια να στηρίξει την τιμή. Μετά από αυτό δεν θα απαιτούνταν ιδιαίτερη εμπειρία για να επριμένει κανείς ότι η τιμή του αργού θα ανακάμψει. Ωστόσο, την προηγούμενη Παρασκευή ήρθε η έκπληξη με τις τιμές να σημειώνουν πτώση για δεύτερη εβδομάδα.
Η αισιοδοξία γύρω από την κίνηση του Ριάντ αντικαταστάθηκε γρήγορα από μια επιδείνωση της προοπτικής για την κατανάλωση, όπως αναφέρει το Μοneyweb. Τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της Κίνας παρέμεινε κοντά στο μηδέν τον Μάιο, δίνοντας νέα στοιχεία ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπαίνει στην «κατάψυξη». Εν μέσω αυτών των οικονομικών δεδομένων, τα αποθέματα αργού της Κίνας έφθασαν σε υψηλό δύο ετών τον Μάιο, καθώς η ζήτηση υπολείπεται των προσδοκιών.
Πτώση 15% μέσα σε δυο μήνες
Ο δείκτης αναφοράς του αμερικανικού πετρελαίου έχει υποχωρήσει περίπου 15% από το ανώτατο όριο στα μέσα Απριλίου, καθώς οι ενδείξεις ότι η ανάκαμψη της Κίνας καθυστερεί και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό έχουν διαδραματίσει αρνητικό ρόλο. Επιπλέον, οι εξαγωγές αργού της Ρωσίας ήταν επίσης πιο ανθεκτικές από ό,τι αναμενόταν, αυξάνοντας την παγκόσμια προσφορά.
Latest News
Ανοδικά το πετρέλαιο - Οι γεωπολιτικές εντάσεις υπερκαλύπτουν τα αποθέματα των ΗΠΑ
H προσοχή της αγοράς στο πετρέλαιο είναι τώρα στραμμένη στην Ουκρανία, που ξεκίνησε τις εκτοξεύσεις βρετανικών πυραύλων κρουζ
Τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση με κέρδη για τον χρυσό
Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο καθώς κλιμακώνεται η ένταση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας
«Ταύρος» για τον χρυσό η UBS: Το ράλι δεν έχει τελειώσει
Ο χρυσός ευνοείται από το δολάριο αλλά και από τις αγορές στις οποίες προχωρούν οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο
Σε πολεμικό momentum o χρυσός - Κέρδη για τρίτη ημέρα
Ο χρυσός ευνοείται από την κλιμάκωση του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας αλλά και την πτώση που καταγράφει το δολάριο
Στη «γυάλινη σφαίρα» της UBS - Τι φέρνει η δεύτερη φορά Τραμπ σε ΕΕ και αγορές [πίνακες]
Φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές αλλά και άνοδο του πληθωρισμού λόγω δασμών αναμένει η UBS - Μεγάλος χαμένος η Κίνα
Ανεβαίνει το πετρέλαιο στη σκιά της κλιμάκωσης της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 47 σεντς, ή 0,7%, στα 71,51 δολάρια το βαρέλι
Ανακάμπτει μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις ο χρύσος - Οι συστάσεις της UBS
H UBS διατηρεί την ανοδική της άποψη για τον χρυσό - Τι προτείνει για ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο με βάση το δολάριο ΗΠΑ
Καμπανάκι Schroders - Πώς οι διακυμάνσεις στον «μαύρο χρυσό» επηρεάζουν τις αγορές
Μια άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα μπορούσε να επηρεάσει τον πληθωρισμό και να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια, προειδοποιεί η Schroders.
Αγοράστε χρυσό - Η σύσταση έκπληξη από τη Goldman Sachs
«Σπεύσατε για χρυσό», έγραψαν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Goldman Sachs, επαναλαμβάνοντας τον στόχο των 3.000 δολαρίων ανά ουγγιά έως τον Δεκέμβριο του 2025
Αγορές: H Nvidia μονοπωλεί το ενδιαφέρον της Wall Street – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;
Η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο οδήγησε την άνοδο της Wall Street φέτος, έχει μεγάλη επιρροή στους δείκτες S&P 500 και Nasdaq 100 και ανακοινώνει τα αποτελέσματα τριμήνου