![Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Θετικό κλίμα στη σκιά των κεντρικών τραπεζών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/markets.jpeg)
Ανοδικά αρχίζουν οι ευρωπαϊκές αγορές την εβδομάδα, η οποία θα στιγματιστεί από τις συνεδριάσεις τριών μεγάλων κεντρικών τραπεζών, της Federal Reserve, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Bank of Japan, οι οποίες θα επιβεβαιώσουν εάν οι πληθωριστικές πιέσεις οδηγούνται σε περαιτέρω αποκλιμάκωση.
UBS: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Credit Suisse
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,5%, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 0,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,44% στις 7.595 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,70% στις 16.060 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,72% στις 7.263 μονάδες.
Η UBS στο επίκεντρο
Σε επίπεδο τίτλων, η ελβετική UBS βρίσκεται στο επίκεντρο, σημειώνοντας άνοδο 0,7%, μετά την ανακοίνωση ότι ολοκλήρωσε την εξαγορά της προβληματικής πρώην αντιπάλου της Credit Suisse, η οποία θα σταματήσει να διαπραγματεύεται. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι μέτοχοι της Credit Suisse λαμβάνουν μία μετοχή της UBS για κάθε 22,48 μετοχές που κατέχουν.
Ο διευρυμένος όμιλος UBS έχει ισολογισμό 1,6 τρισ. δολαρίων και 120.000 εργαζόμενους, αν και ο διευθύνων σύμβουλος Sergio Ermotti προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν «επώδυνες» περικοπές θέσεων εργασίας.
Οι κεντρικές τράπεζες
Καθώς δεν υπάρχουν πολλά σημαντικά οικονομικά στοιχεία που μπορούν να δώσουν τον τόνο στις αγορές, οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον τις νομισματικές αποφάσεις τριών μεγάλων κεντρικών τραπεζών – της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ιαπωνίας.
Η Fed αναμένεται γενικά να διακόψει τον κύκλο σύσφιξης της πολιτικής της, ενώ υπάρχει μεγαλύτερη βεβαιότητα με τις άλλες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών. Η ΕΚΤ έχει σηματοδοτήσει ότι μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων έρχεται την Πέμπτη, ενώ η BOJ αναμένεται ευρέως να επιμείνει στην εξαιρετικά χαλαρή νομισματική της πολιτική στο τέλος της εβδομάδας.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Wall Street: Μικτά πρόσημα και έντονη μεταβλητότητα – Άνοδος για Apple και Coca Cola](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/ot_wallstreet_market3-768x606-1-1-600x473.png)
Μικτά πρόσημα και έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street - Άνοδος για Apple και Coca Cola
Από τους δείκτηες της Wall Street Dow Jones και S&P 500 σημείωσαν κέρδη, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε
![Χρυσός: Οι δασμοί οδηγούν το ράλι προς τα 3.000 δολάρια [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_gold_lires_agglias24-600x352.png)
Οι δασμοί οδηγούν το ράλι του χρυσού - Καρφί... για τα 3.000 δολάρια [γράφημα]
Ο χρυσός λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ - Οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων - Στα ύψη οι τιμές της χρυσής λίρας Αγγλίας
![Πετρέλαιο: Σε υψηλό δύο εβδομάδων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_oil_world3-1024x600-1-600x352.png)
Σε υψηλό δύο εβδομάδες οι τιμές του μαύρου χρυσού
Ενισχύονται οι ανησυχίες σχετικά με τις προμήθειες πετρελαίου της Ρωσίας και του Ιράν
![Αμερικανικά Ομόλογα: Ανοδικά «δια χειρός» Πάουελ οι αποδόσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/ot_USA_bonds_powell-600x352.png)
Ανοδικά «δια χειρός» Πάουελ οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων
Ο Πάουελ είπε στην καθιερωμένη κατάθεση στη Γερουσία ότι η Fed δε βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια
![Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: «Θεατές» στο εμπορικό μπρα ντε φερ οι ευρωαγορές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/08/agores-600x385.jpg)
«Θεατές» στο εμπορικό μπρα ντε φερ οι ευρωαγορές
Σε επίπεδο τίτλων, στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή της UniCredit, η οποία χάνει πάνω από 3% - Άλμα 6% σημείωσε η Kering
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχη για τις 1.550 μονάδες – Βουτιά για τον Τιτάνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/11_02_ot_neoXA25-600x352.png)
Μάχη για τις 1.550 μονάδες έδωσε το ΧΑ - Bουτιά για τον Τιτάνα
Αν και δε λείπει η επιφυλακτικότητα το ΧΑ έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από τις 1.550 μονάδες
![Wall Street: Ήπιες πιέσεις – Στηρίζει η Coca Cola](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/wall-street-and-broad-street-signs-2021-08-26-22-4-3-scaled-1-2048x1536-1-768x576-1-600x450.jpg)
Ήπιες πιέσεις στη Wall Street - Στηρίζει η Coca Cola
Οι επενδυτές να αναμένουν τις καταθέσεις του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, στο Κογκρέσο
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχες πάνω στις 1.550 μονάδες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/xrimat-768x510-1-600x398.jpg)
Μάχες πάνω στις 1.550 μονάδες δίνει το ΧΑ
Η αγορά δεν μπορεί να ξεφύγει από τη ζώνη των 1.550 μονάδων, καθώς φαίνεται ότι πρέπει να περάσει από τον σκόπελο της αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων
![Κεφαλαιαγορά: Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται – Τι είπε ο Χατζηδάκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-11_13-12-55-600x400.jpg)
Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά