![Πακιστάν: Για πρώτη φορά πλήρωσε ρωσικό πετρέλαιο σε γουάν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/pakistan-cargo-oil.jpg)
Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι πλήρωσε για πρώτη φορά σε κινεζικό νόμισμα εισαγόμενο ρωσικό αργό πετρέλαιο, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Πετρελαίου της ασιατικής χώρας.
Η στροφή αυτή όσον αφορά στο νόμισμα που χρησιμοποίησε το Πακιστάν για την πληρωμή του εισαγόμενου ρωσικού πετρελαίου αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική εξαγωγικών πληρωμών όπου κυριαρχεί το δολάριο ΗΠΑ.
Ρωσία: Στέλνει πετρέλαιο σε Κίνα και Ινδία μέσω Αρκτικής
Το πρώτο φορτίο ρωσικού αργού πετρελαίου με έκπτωση, το οποίο διευθετήθηκε στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας που συνήφθη μεταξύ του Ισλαμαμπάντ και της Μόσχας, έφτασε στο Καράτσι την Κυριακή. Αυτή τη στιγμή εκφορτώνεται στο λιμάνι.
Ο υπουργός Πετρελαίου Musadik Malik, μιλώντας στο Reuters, δεν αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της εμπορικής συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησης ή της έκπτωσης που έλαβε το Πακιστάν.
«Έχουμε κάνει επαναλήψεις διαφόρων μειγμάτων προϊόντων και σε κανένα σενάριο η διύλιση αυτού του αργού δεν κατέγραφε ζημιά», είπε ο Malik.
«Είμαστε πολύ σίγουροι ότι θα είναι εμπορικά βιώσιμο».
Αύξηση χρήσης του γουάν
Να σημειωθεί ότι και η ίδια η Κίνα έχει αυξήσει τη χρήση του γουάν στο 23%, από 4%, για την αγορά ρωσικών εμπορευμάτων κατά το τελευταίο έτος, με σχεδόν όλες τις αγορές πετρελαίου, άνθρακα και ορισμένων μετάλλων από τη γείτονα να διακανονίζονται πλέον στο κινεζικό νόμισμα αντί για δολάρια, δήλωσαν στο Reuters πολλά στελέχη του εμπορίου με άμεση γνώση του θέματος.
Η μετάβαση σε γουάν για την πληρωμή μεγάλου μέρους εμπορευμάτων ύψους περίπου 88 δισ. δολαρίων, στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, επιταχύνει τις προσπάθειες της Κίνας να διεθνοποιήσει το νόμισμά της, εις βάρος του δολαρίου, αν και οι αυστηροί έλεγχοι κεφαλαίων αναμένεται να περιορίσουν τον παγκόσμιο ρόλο του στο εγγύς μέλλον.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δασμούς Τραμπ: Θα απαντήσουμε με αντίμετρα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/2024-07-18T130711Z_147724729_RC2PX8A4VN9I_RTRMADP_5_EU-VONDERLEYEN-PARLIAMENT-600x400.jpg)
«Σκληραίνει» τη στάση της η ΕΕ για τους δασμούς - Έρχονται αντίμετρα
Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε: «Οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι» για να σημειώσει με νόημα ότι «θα προκαλέσουν αποφασιστικά και αναλογικά αντίμετρα»
![Novartis: Εξαγοράζει την Anthos Therapeutics έναντι 3,1 δισ. δολ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/novartis-600x364.jpg)
Στη Novartis για 3,1 δισ. δολ. η Anthos Therapeutics
Νέο deal στην Υγεία - Τι αναφέρει η Novartis
![Ίλον Μασκ: Κάτω από τα 400 δισ. δολάρια η καθαρή περιουσία του – Για πρώτη φορά το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/Elon-Musk-1024x682-1-600x400.jpg)
Η περιουσία του Μασκ κατρακυλά... έπεσε κάτω από τα 400 δισ. δολάρια
Η περιουσία του Μασκ μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό των 486 δισεκατομμυρίων δολαρίων - Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει 27% από τότε που κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο
![Τραμπ: Δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump-2-600x410.jpg)
O Τράμπ τράβηξε τη σκανδάλη - Δασμούς 25% σε αλουμίνιο και χάλυβα, χωρίς εξαιρέσεις
Σε νέα φάση πέρασε ο εμπορικός πόλεμος που είχε προαναγγείλει ότι θα εξαπέλυε ο Τραμπ
![Shein: Πώς σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/shein-600x400.jpg)
Πώς η Shein σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ
Η στρατηγική της Shein στοχεύει να αποφύγει την τιμωρητική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για τα αγαθά που προέρχονται από την Κίνα
![Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Marks-and-Spencer-600x422.jpg)
Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων
Το αφεντικό της Marks & Spencer αντιτίθεται στην πρόθεση του βρετανικού υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει σειρά νέων φόρων
![Αμερικανικά Ομόλογα: Ποιοι κατέχουν και πόσα – Τι ψάχνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_trump_agores-1024x600-1-600x300.png)
Ποιοι κατέχουν το αμερικανικό χρέος και τι ψάχνει ο Τραμπ στα ομόλογα
To αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 36 τρισ. δολάρια
![Ισπανία: Πώς έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/spain-flag-600x400.jpg)
Πώς η Ισπανία έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης
Η Ισπανία ως χώρα προσέλκυσης επενδύσεων σε τουρισμό και νέες τεχνολογίες
![Τραμπ 2.0: Γιατί αναθεωρούν οι οικονομολόγοι – Καμπανάκι για την ανάπτυξη το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump3-scaled-1-600x396.jpg)
Ο fast and furious ρυθμός του Trump 2.0 - Τι προβληματίζει τους οικονομολόγους
Η προτίμηση των εμπορικών πολέμων και των απελάσεων έναντι των φορολογικών ελαφρύνσεων δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία το 2025.