Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει ισχυρότερη συνεργασία με την Κίνα για τις εμπορικές επενδύσεις και τις ροές ενέργειας και όχι ανταγωνισμό, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν.

«Αναγνωρίσαμε τη σημερινή πραγματικότητα ότι η Κίνα έχει προβάδισμα και θα συνεχίσει να έχει αυτό το προβάδισμα. Δεν χρειάζεται να ανταγωνιστούμε την Κίνα, πρέπει να συνεργαστούμε με την Κίνα», είπε στο CNBC κατά τη διάρκεια της Αραβο-Κινεζικής Επιχειρηματικής Διάσκεψης την Κυριακή.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει αξία στη συνεργασία με την Κίνα, επειδή έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο στην απόκτηση των «σωστών κατασκευαστών» ειδικά στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Δεν θα πάμε ποτέ ξανά σε αυτό το παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος».

Όταν ρωτήθηκε γιατί ο βασιλιάς του ΟΠΕΚ έχει τα μάτια του στην Κίνα, ο Αμπντουλαζίζ είπε ότι πιστεύει ότι η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας εξακολουθεί να αυξάνεται και είναι μια πίτα που η Σαουδική Αραβία επιθυμεί να κατακτήσει.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο και οι Σαουδάραβες αναδείχθηκαν ως ο κορυφαίος προμηθευτής του εμπορεύματος στην Κίνα τον Απρίλιο, παρά το φθηνό πετρέλαιο που προσφέρεται από τη Ρωσία.

Τον Μάρτιο, η κρατική Saudi Aramco ανακοίνωσε δύο μεγάλες συμφωνίες για διυλιστήρια , προμηθεύοντας 690.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα στις Rongsheng Petrochemical και Zhejiang Petrochemical. Οι συμφωνίες ήρθαν μετά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στο βασίλειο τον περασμένο Δεκέμβριο.

Νέες συνεργασίες

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με άλλους», είπε επίσης ο υπουργός την Κυριακή, αναφέροντας την Ευρώπη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική μεταξύ των μερών με τα οποία η χώρα έχει εμπορικές σχέσεις.

Η διάσκεψη στο Ριάντ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των αυξανόμενων οικονομικών και διπλωματικών δεσμών της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και οι δύο κινούνται σε όλο και πιο τεταμένες σχέσεις με τη Δύση.

Το υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας ενέκρινε τον Μάρτιο μια απόφαση για ένταξη στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης , ένα μπλοκ ασφαλείας υπό την ηγεσία της Κίνας που απαριθμεί τη Ρωσία, την Ινδία, το Πακιστάν και τέσσερα άλλα κράτη της Κεντρικής Ασίας ως πλήρη μέλη.

Όταν ρωτήθηκε για τους σκεπτικιστές που επικρίνουν τους αυξανόμενους δεσμούς Σαουδικής Αραβίας και Κίνας, ο Αμπντουλαζίζ απάντησε: «Το αγνοώ εντελώς».

Παρομοίασε τις επιχειρηματικές συναλλαγές με ένα δοχείο που δεν χρειαζόταν να μοιράζεται μεταξύ των χωρών, λέγοντας ότι η Σαουδική Αραβία «θα πάει εκεί όπου έρχονται ευκαιρίες [της]». «Δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό σε αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα στρατηγικό σε αυτό».

«Είμαστε μια Σαουδική Αραβία, δεν χρειάζεται να εμπλακούμε σε αυτό που το αποκαλώ παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τόσες πολλές παγκόσμιες ευκαιρίες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή