Ο αριθμός των μεγάλων εταιρειών  ορυκτών καυσίμων και έχουν θέσει στόχο τις καθαρές μηδενικές εκπομπές ρύπων έχει αυξηθεί αισθητά τον περασμένο χρόνο, όμως οι περισσότερες εξ αυτών αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν βασικά σημεία, καθιστώντας τους στόχους αυτούς «σε μεγάλο βαθμό άνευ σημασίας». Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έκθεση η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα.

Επιδοτήσεις – μαμούθ για ορυκτά καύσιμα το 2022

Περίπου 75 από τις 112 μεγαλύτερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων στον κόσμο έχουν πλέον δεσμευτεί να φτάσουν στο καθαρό μηδέν -το σημείο στο οποίο οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αναιρούνται από τις βαθιές περικοπές στην παραγωγή και από μεθόδους απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ο αριθμός αυτός είναι αισθητά μεγαλύτερος από τις μόλις 51 εταιρείες πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την αξιολόγηση των δημοσίως διαθέσιμων δεδομένων από το Net Zero Tracker, το οποίο διευθύνεται εν μέρει από τη Μονάδα Πληροφοριών Ενέργειας και Κλίματος με έδρα τη Βρετανία και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ωστόσο, οι περισσότεροι στόχοι δεν καλύπτουν πλήρως ή στερούνται διαφάνειας σχετικά με τις εκπομπές του Πεδίου 3 (που περιλαμβάνουν τη χρήση προϊόντων μιας εταιρείας -τη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων-) ή δεν περιλαμβάνουν βραχυπρόθεσμα σχέδια για τη μείωση των εκπομπών, όπως τονίζεται στην έκθεση.

Έτσι οι στόχοι καθίστανται «σε μεγάλο βαθμό άνευ σημασίας». Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι καμία από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων δεν ανέλαβε τις απαραίτητες δεσμεύσεις για να απομακρυνθεί από την εξόρυξη ή την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

Επί του παρόντος, περίπου 4.000 χώρες, πολιτείες, περιφέρειες, πόλεις και εταιρείες ανά τον κόσμο έχουν πλέον δεσμευτεί για το «καθαρό μηδέν». Τον περασμένο Νοέμβριο, τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν έκθεση σχετικά με το πώς πρέπει να είναι μια «καλή» στρατηγική «καθαρού μηδέν» για να αποφευχθεί το λεγόμενο greenwashing.

«Δεν έχουμε δει ακόμη μια μεγάλης κλίμακας κίνηση από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων ή άλλες εταιρείες όσον αφορά την τήρηση αυτών των κατευθυντήριων γραμμών, επομένως υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο», δήλωσε ο Τόμας Χέιλ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εκ των συγγραφέων της έκθεσης.

Η Ντέισι Στρίφιλντ, διευθύντρια βιωσιμότητας στη Ninety One, αναφέρει ότι «τα αξιόπιστα σχέδια και η ουσιαστική εκτέλεση δεν πρόκειται να γίνουν εν μία νυκτί», με πολλές εταιρείες να κάνουν καλύτερη δουλειά από τις κυβερνήσεις των χωρών.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Science διαπίστωσε ότι περίπου το 90% των καθαρών μηδενικών στόχων των χωρών είναι απίθανο να επιτευχθούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα