Νομίζαμε ότι τελειώσαμε με τις μάσκες, αλλά όχι: οι Νεοϋορκέζοι τις φόρεσαν και πάλι την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον όσοι τόλμησαν να βγουν στους δρόμους, καθώς η πόλη ήταν καλυμμένη με πυκνούς καπνούς από τις πυρκαγιές του Καναδά που καίνε για περισσότερο από ένα μήνα.

Αυτό γράφουν σε εκτενές τους άρθρο οι Financial Times, υπογραμμίζοντας ότι οι  σχολικές και υπαίθριες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν και υπήρξε σύσταση στους κατοίκους να παραμείνουν μέσα, καθώς η ποιότητα του αέρα έφτασε στο χειρότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η Νέα Υόρκη έγινε, έστω και για λίγο, ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον πλανήτη για να αναπνεύσει κανείς.

Κλιματική καταστροφή: Tο μέλλον είναι τώρα

Απώλειες δισεκατομμυρίων

Οι πυρκαγιές μαίνονται τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη την Καλιφόρνια, τη νοτιοανατολική Αυστραλία, τον Καναδά και τμήματα της Μεσογείου, χάρη στις υψηλότερες θερμοκρασίες και τις μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας. Σύμφωνα με την αντασφαλιστική εταιρεία Munich Re, οι παγκόσμιες απώλειες από τις πυρκαγιές μεταξύ 2018 και 2022 έφτασαν τα 69 δισεκατομμύρια δολάρια, με τους ασφαλιστές να πληρώνουν 39 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις.

Τέσσερις από τις πέντε από τις πιο δαπανηρές από οικονομική άποψη δασικές πυρκαγιές την τελευταία δεκαετία σημειώθηκαν στην Καλιφόρνια.

Κι αυτός είναι -σύμφωνα με τους FT-  ένας από τους βασικούς λόγους που η State Farm, μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας, ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι θα σταματήσει να πουλάει κάλυψη σε ιδιοκτήτες κατοικιών στην Καλιφόρνια — όχι μόνο σε αυτούς που βρίσκονται σε ζώνες πυρκαγιάς αλλά παντού σε ολόκληρη την πολιτεία.

Η Allstate, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία ασφάλισης ακινήτων στην Καλιφόρνια, καθυστερεί επίσης να υπογράψει νέα συμβόλαια.

Ασφαλιστικές: Γιατί εγκαταλείπουν τη συμμαχία του ΟΗΕ για μηδενικές εκπομπές

«Ανασφάλιστες» πολιτείες

Μεταξύ των δασικών πυρκαγιών, της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και των προβλημάτων που δεν σχετίζονται με το κλίμα, όπως το υψηλό κόστος αντικατάστασης για τα σπίτια, η Καλιφόρνια έχει γίνει με ορισμένα μέτρα η πιο «ανασφάλιστη πολιτεία» στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, γράφει το δημοσίευμα, η Φλόριντα, το Τέξας, το Κολοράντο, η Λουιζιάνα και η Νέα Υόρκη δεν είναι πολύ πίσω, καθώς οι φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή καθιστούν πολύ πιο δύσκολη —σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και αδύνατη— την ασφάλιση κατοικιών και εμπορικών ακινήτων και εκεί. Στην επιρρεπή στους τυφώνες Φλόριντα, η οποία είναι επίσης διαβόητη για ασφαλιστικές απάτες, πολλοί μεγάλοι πάροχοι έχουν αποσυρθεί, αφήνοντας την αγορά σε μια χούφτα μικρότερων παικτών που αγωνίζονται να επιβιώσουν. Τα ασφάλιστρα για ιδιοκτήτες σπιτιού στην πολιτεία ήταν τριπλάσια από τον εθνικό μέσο όρο πέρυσι, σύμφωνα με το Insurance Information Institute. Αλλά παραδόξως, αυτό δεν εμπόδισε τους ανθρώπους να χτίσουν ή να μετακομίσουν στη Φλόριντα: ο πληθυσμός της πολιτείας αυξήθηκε κατά 15% τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια, ακόμα και σε μέρη όπως το Μαϊάμι, που  βυθίζεται ξεκάθαρα.

Πλούσιοι και φτωχοί

Στην φτωχότερη Λουιζιάνα, οι αρχές προσφέρουν εκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις για να προσελκύσουν ασφαλιστές πίσω στην αγορά, ενώ στο Κεντάκι η τιμή της ασφάλισης για πλημμύρες πρόκειται να τετραπλασιαστεί.

Όμως, δύσκολα μπορεί κανείς να κατηγορήσει τις ασφαλιστικές εταιρείες για την απροθυμία τους να βρίσκονται σε αυτές τις αγορές δεδομένης της αύξησης της συσσώρευσης κινδύνου σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε καταστροφές. Υπάρχει επίσης το συνολικό άλμα στο κόστος αντικατάστασης κτιρίων κατοικιών σε εθνικό επίπεδο, το οποίο έχει αυξηθεί περισσότερο από 55% από το 2019 χάρη στον πληθωρισμό εργασίας και υλικών.

Ασκοπες επιδοτήσεις κινδύνου

Πράγματι, υπάρχει ένα ισχυρό επιχείρημα ότι η Αμερική επιδοτεί άσκοπα τον κίνδυνο εδώ και δεκαετίες, μέσω προγραμμάτων όπως η ομοσπονδιακή ασφάλιση πλημμύρας, η οποία αργά αλλά σταθερά καταργείται σταδιακά από την κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, πολιτείες όπως η Καλιφόρνια έχουν κανόνες που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1980 που απαγορεύουν στις ασφαλιστικές εταιρείες να τιμολογούν τον κίνδυνο μελλοντικά με βάση νέα και βελτιωμένα κλιματικά μοντέλα ή ενσωματώνοντας το κόστος της αντασφάλισης (επίσης αυξάνεται). Καθώς οι τιμές αυξάνονται, σίγουρα θα δούμε κάποιες δημογραφικές μετατοπίσεις μακριά από ανασφάλιστα μέρη της Αμερικής.

Όσοι παραμένουν στη θέση τους είναι πιθανό να είναι αρκετά πλούσιοι ώστε να αντέξουν οικονομικά τα αυξανόμενα ασφάλιστρα ή να γίνουν πολύ πιο ευάλωτοι. Ο Λευκός Οίκος προσφέρει κάποια βοήθεια στο τελευταίο μέτωπο, με 24 δισεκατομμύρια δολάρια για την θωράκιση κοινοτήτων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Αλλά και ο ασφαλιστικός κλάδος πρέπει να γίνει πιο ενεργός, υπογραμμίζουν οι FT.

«Πρέπει να περάσουμε από μια ανίχνευση και σωστή νοοτροπία σε ένα μοντέλο επισκευής και πρόληψης», λέει ο διευθύνων σύμβουλος του Insure Information Institute, Sean Kevelighan. Pr;epei o κλάδος να συνεργαστεί πιο στενά με τις οικοδομές και τους κτηματομεσίτες για να δημοσιοποιήσει καλύτερα τους πιθανούς κινδύνους και το κόστος της ασφάλισης σε ευάλωτες περιοχές. Αυτή δεν είναι μια τάση που είναι πιθανό να περιοριστεί ούτε στις ΗΠΑ.

Μια πρόσφατη έκθεση thw Munich Re που εξετάζει τα ζητήματα των πυρκαγιών της Αμερικής σημειώνει ότι «παρόμοιες εξελίξεις μπορούν να παρατηρηθούν σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Ευρωπαϊκής Μεσογείου ή σε περιοχές της Αυστραλίας. Δεδομένων των υψηλών εκτεθειμένων τιμών σε αυτούς τους τομείς, η διαχείριση κινδύνων πρέπει να παρακολουθεί στενά αυτές τις εξελίξεις».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Πλημμύρες: Φαινόμενα ανάλογα της Βαλένθια θα εμφανίζονται πολύ συχνότερα – Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα
Green |

Τι προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια – Το μοτίβο που φοβίζει τους επιστήμονες στην Ελλάδα

Οι πλημμύρες όπως της Βαλένθια είναι εικόνα από το μέλλον προειδοποιούν οι επιστήμονες που επισημαίνουν ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή