Ήπια θετικά κινούνται και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά και τη νέα μείωση του βραχυπρόθεσμου κόστους δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, αλλά και εν αναμονή των ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,47%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,21% στις 7.586 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,66% στις 16.202 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,62% στις 7.295 μονάδες.

Στο επίκεντρο η Fed

Πέραν των στοιχείων για τον πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι αυτή που θα βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, καθώς ξεκινά τη διήμερη συνεδρίαση πολιτικής. Η Fed αναμένεται ευρέως να διακόψει τον κύκλο σύσφιξης, καθώς οι αξιωματούχοι αξιολογούν τον αντίκτυπο της ανόδου των επιτοκίων σε υψηλό 16 ετών, αλλά η ανακοίνωση των τελευταίων στοιχείων για τον πληθωρισμό θα μπορούσε να αλλάξει τις προσδοκίες.

Ευρωπαϊκά

Στα μάκρο της ημέρας, οι γερμανικές τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,1% τον Μάιο, με τον ετήσιο δείκτη να ανεβαίνει κατά 6,1%, έναντι αύξησης 7,2% τον προηγούμενο μήνα.

Αυτή η ένδειξη σταθεροποίησης των τιμών στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα είναι ευπρόσδεκτη είδηση για τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ακόμη και αν έχουν ήδη δεσμευτεί σε μεγάλο βαθμό για μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων την Πέμπτη.

Την ίδια ώρα, οι μισθοί στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κατά μέσο όρο 7,2% υψηλότεροι σε ετήσια βάση από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, σηματοδοτώντας την πρώτη περίοδο που περιλαμβάνει τον νέο κατώτατο μισθό των 10,42 λιρών την ώρα. Μια δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων προέβλεπε αύξηση 6,8%.

Ο Samuel Tombs, επικεφαλής οικονομολόγος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Pantheon Macroeconomics, δήλωσε ότι η αύξηση των μισθών έχει “πάρα πολύ μεγάλη δυναμική” για να σταματήσει ακόμη η Τράπεζα της Αγγλίας τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Το ποσοστό απασχόλησης αυξήθηκε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες την ίδια περίοδο, καθώς ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ. Η ανεργία διαμορφώθηκε επίσης κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα, στο 3,8%, λόγω της μείωσης του αριθμού των ατόμων που κατατάσσονται στην κατηγορία των “οικονομικά μη ενεργών” – δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές