
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στη διαμόρφωση ενός λεπτομερούς σχεδίου σχετικά με τον τρόπο χρήσης των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την πληρωμή της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο CNBC.
Η ΕΕ επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ και ξεχωριστά 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία σε ολόκληρο το μπλοκ που ανήκουν στη ρωσική κεντρική τράπεζα και σε Ρώσους ιδιώτες, αντίστοιχα. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία «πάγωσαν» από τις ευρωπαϊκές αρχές στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Είχαμε αρκετά μακροχρόνιες συζητήσεις για το [πώς να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να πληρώσουμε για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας]», δήλωσε στο CNBC ο Σουηδός Anders Ahnlid, ο οποίος προεδρεύει των συζητήσεων μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ για αυτό το θέμα.
Μπορεί η Δύση να χρησιμοποιήσει «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την ανοικοδόμηση;
«Και είμαστε τώρα, ελπίζω, σε θέση να προωθήσουμε σύντομα ιδέες για το πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία», είπε ο Ahnlid.
Το θέμα είναι εξαιρετικά τεχνικό, νομικά περίπλοκο και πολιτικά προκλητικό.
Οι πρώτες προτάσεις
Η ΕΕ θεωρεί ότι η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει για τη ζημιά και τον πόνο που προκαλεί στην Ουκρανία. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε στο CNBC τον Φεβρουάριο ότι θα ήταν «αδιανόητο» να μην συμβεί κάτι τέτοιο.
Μιλώντας τον Νοέμβριο, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια δομή για τη διαχείριση των παγωμένων κεφαλαίων, να τα επενδύσει και στη συνέχεια να δοθούν τα έσοδα στην Ουκρανία.
Πρόσθεσε τότε ότι αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει επίσης να διατεθούν για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης, μόλις τελειώσει ο πόλεμος και αρθούν οι κυρώσεις από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία.
Προς το παρόν, οι αξιωματούχοι επικεντρώνονται στο πρώτο βήμα – χρησιμοποιώντας τα έσοδα από περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας – καθώς πιστεύουν ότι αυτός θα ήταν ο ευκολότερος τρόπος για να αποφευχθούν νομικά ζητήματα. Δεν είναι σαφές ωστόσο, πόσα χρήματα θα δώσει στην Ουκρανία και πόσο γρήγορα θα τα λάβει το Κίεβο.
«Νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι επιβεβαιώνεται ότι [υπάρχουν] περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και στη συνέχεια πρέπει να γνωρίσουμε πόσα από αυτά είναι σε μετρητά, πόσα είναι σε άλλους τύπους περιουσιακών στοιχείων και στη συνέχεια φυσικά, σε τι [πόσο] μπορούμε να βασιστούμε», είπε ο Ahnlid.
Νομικά ζητήματα
Οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι υπάρχει πιθανότητα η ΕΕ να καταφέρει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας με νόμιμο τρόπο, αλλά υπάρχουν ευρύτερες ανησυχίες για το πόσο αυτό θα συνεισφέρει πραγματικά στην Ουκρανία.
«Αυτό μπορεί να λειτουργήσει νομικά, αν και [δεν] θα αλλάξει το παιχνίδι οικονομικά» δήλωσε επίσης στο CNBC ο Jacob Kirkegaard, ανώτερος συνεργάτης του Peterson Institute for International Economics.
Η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Ηνωμένα Έθνη και η ουκρανική κυβέρνηση τον Μάρτιο δήλωσαν ότι το συνολικό κόστος της ανοικοδόμησης στην Ουκρανία ανέρχεται στα 441 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται και οι συνεχείς απώλειες ζωών και υποδομών αυξάνουν συνεχώς το λογαριασμό. Ένα παράδειγμα είναι η πρόσφατη καταστροφή του φράγματος Nova Kakhovka, η οποία έχει προκαλέσει περαιτέρω περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές βλάβες. Η Παγκόσμια Τράπεζα εξακολουθεί να αξιολογεί το πλήρες κόστος.
«Εάν πρέπει να γίνει οποιαδήποτε ενέργεια αυτού του είδους, θα πρέπει να ληφθεί παράλληλα με εταίρους όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Ελβετία και άλλες χώρες», είπε ο Ahnlid.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν τον Μάιο τη μεταφορά στην Ουκρανία κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων από έναν Ρώσο ολιγάρχη που πλήττεται από κυρώσεις. Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Merrick Garland είπε τότε ότι ήταν η πρώτη μεταφορά κατασχεμένων ρωσικών κεφαλαίων, αλλά «δεν θα είναι η τελευταία», σύμφωνα με το Reuters.


Latest News

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να απαντήσει στους δασμούς Τραμπ, δηλώνει ο Σολτς
Οι εμπορικοί πόλεμοι πληγώνουν όλες τις πλευρές
![Τουρκία: Μεγάλες βλέψεις για παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_turkish_autos-600x352.png)
Τουρκικές βλέψεις για παραγωγή EV [γράφημα]
Η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση προσπαθώντας να γίνει πύλη αυτοκινητοβιομηχανιών, εκτός ΕΕ κυρίως, προς την ευρωπαϊκή αγορά

«Καρότο και μαστίγιο» Τραμπ σε Ρωσία - Οργισμένος με τον Πούτιν, απειλεί με νέες κυρώσεις στο πετρέλαιο
Ο Τραμπ είπε ότι ήταν «θυμωμένος» για τα πρόσφατα σχόλια του Πούτιν που προτείνει τρόπους εγκατάστασης νέας ηγεσίας στην Ουκρανία

Δασμοί Τραμπ: Το πλήγμα στο ΑΕΠ της ευρωζώνης – Οι εκτιμήσεις της S&P Global
Η Κομισιόν έχει αρχίσει να επεξεργάζεται ένα «δελτίο όρων» για μια πιθανή συμφωνία

Βουτιά στα κέρδη της Αυστραλίας από εξαγωγές πρώτων υλών και ενέργειας - Ο ρόλος του ασθενούς δολαρίου
Το σιδηρομετάλλευμα θα παραμείνει ο βασικός άξονας των εξαγωγών εμπορευμάτων για την Αυστραλία

Κίνα: Κεφάλαια 69 δισ. δολαρίων προς τέσσερις μεγάλες κρατικές τράπεζες
Το Πεκίνο θέλει να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια των μεγάλων τραπεζών για να δώσουν περισσότερα δάνεια και να τονώσουν την οικονομία

Τι πιστεύουν οι ιδιοκτήτες Tesla στην Ευρώπη για τον Μασκ
Ρεπορτάζ του Guardian αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα οι ιδιοκτήτες Tesla στην Ευρώπη βιώνουν «έναν ηθικό πόνο, ένα δίλημμα και κάποιες φορές... ντροπή»

Οι πρώτες ρωγμές στην «ειδική σχέση» Ηνωμένου Βασιλείου - Αμερικής εξαιτίας των δασμών;
Ωστόσο, και μέχρι αυτή τη στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να πετύχει την εξαίρεσή του, σύμφωνα με πηγές της Ντάουνιγκ Στριτ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συμβάλλει στην ανάπτυξη της βιομηχανικής ζώνης της Ρωσίας
Στη Ρωσία, οι λιανοπωλητές σπεύδουν να επεκταθούν στη βιομηχανική ζώνη της χώρας, που τροφοδοτείται από την πολεμική μηχανή

Αποφασίζομεν και διατάσσομεν... Οι γαλλικές εταιρείες, οι ΗΠΑ και το DEI
Οι ΗΠΑ θέλουν να επεκταθεί η ισχύς του εκτελεστικού διατάγματος κατά της διαφορετικότητας και εκτός της χώρας, διατάζοντας τις γαλλικές εταιρείες να συμμορφωθούν