
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στη διαμόρφωση ενός λεπτομερούς σχεδίου σχετικά με τον τρόπο χρήσης των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την πληρωμή της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο CNBC.
Η ΕΕ επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ και ξεχωριστά 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία σε ολόκληρο το μπλοκ που ανήκουν στη ρωσική κεντρική τράπεζα και σε Ρώσους ιδιώτες, αντίστοιχα. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία «πάγωσαν» από τις ευρωπαϊκές αρχές στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Είχαμε αρκετά μακροχρόνιες συζητήσεις για το [πώς να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να πληρώσουμε για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας]», δήλωσε στο CNBC ο Σουηδός Anders Ahnlid, ο οποίος προεδρεύει των συζητήσεων μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ για αυτό το θέμα.
Μπορεί η Δύση να χρησιμοποιήσει «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την ανοικοδόμηση;
«Και είμαστε τώρα, ελπίζω, σε θέση να προωθήσουμε σύντομα ιδέες για το πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία», είπε ο Ahnlid.
Το θέμα είναι εξαιρετικά τεχνικό, νομικά περίπλοκο και πολιτικά προκλητικό.
Οι πρώτες προτάσεις
Η ΕΕ θεωρεί ότι η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει για τη ζημιά και τον πόνο που προκαλεί στην Ουκρανία. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε στο CNBC τον Φεβρουάριο ότι θα ήταν «αδιανόητο» να μην συμβεί κάτι τέτοιο.
Μιλώντας τον Νοέμβριο, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια δομή για τη διαχείριση των παγωμένων κεφαλαίων, να τα επενδύσει και στη συνέχεια να δοθούν τα έσοδα στην Ουκρανία.
Πρόσθεσε τότε ότι αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει επίσης να διατεθούν για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης, μόλις τελειώσει ο πόλεμος και αρθούν οι κυρώσεις από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία.
Προς το παρόν, οι αξιωματούχοι επικεντρώνονται στο πρώτο βήμα – χρησιμοποιώντας τα έσοδα από περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας – καθώς πιστεύουν ότι αυτός θα ήταν ο ευκολότερος τρόπος για να αποφευχθούν νομικά ζητήματα. Δεν είναι σαφές ωστόσο, πόσα χρήματα θα δώσει στην Ουκρανία και πόσο γρήγορα θα τα λάβει το Κίεβο.
«Νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι επιβεβαιώνεται ότι [υπάρχουν] περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και στη συνέχεια πρέπει να γνωρίσουμε πόσα από αυτά είναι σε μετρητά, πόσα είναι σε άλλους τύπους περιουσιακών στοιχείων και στη συνέχεια φυσικά, σε τι [πόσο] μπορούμε να βασιστούμε», είπε ο Ahnlid.
Νομικά ζητήματα
Οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι υπάρχει πιθανότητα η ΕΕ να καταφέρει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας με νόμιμο τρόπο, αλλά υπάρχουν ευρύτερες ανησυχίες για το πόσο αυτό θα συνεισφέρει πραγματικά στην Ουκρανία.
«Αυτό μπορεί να λειτουργήσει νομικά, αν και [δεν] θα αλλάξει το παιχνίδι οικονομικά» δήλωσε επίσης στο CNBC ο Jacob Kirkegaard, ανώτερος συνεργάτης του Peterson Institute for International Economics.
Η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Ηνωμένα Έθνη και η ουκρανική κυβέρνηση τον Μάρτιο δήλωσαν ότι το συνολικό κόστος της ανοικοδόμησης στην Ουκρανία ανέρχεται στα 441 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται και οι συνεχείς απώλειες ζωών και υποδομών αυξάνουν συνεχώς το λογαριασμό. Ένα παράδειγμα είναι η πρόσφατη καταστροφή του φράγματος Nova Kakhovka, η οποία έχει προκαλέσει περαιτέρω περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές βλάβες. Η Παγκόσμια Τράπεζα εξακολουθεί να αξιολογεί το πλήρες κόστος.
«Εάν πρέπει να γίνει οποιαδήποτε ενέργεια αυτού του είδους, θα πρέπει να ληφθεί παράλληλα με εταίρους όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Ελβετία και άλλες χώρες», είπε ο Ahnlid.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν τον Μάιο τη μεταφορά στην Ουκρανία κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων από έναν Ρώσο ολιγάρχη που πλήττεται από κυρώσεις. Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Merrick Garland είπε τότε ότι ήταν η πρώτη μεταφορά κατασχεμένων ρωσικών κεφαλαίων, αλλά «δεν θα είναι η τελευταία», σύμφωνα με το Reuters.


Latest News

Μπιλ Άκμαν: Γιατί βλέπει σύμπραξη Uber και Hertz
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν αποκάλυψε ότι κατέχει σχεδόν το 20% των μετοχών της Hertz

Ο Πούτιν επαινεί τον Μασκ συγκρίνοντάς τον με σοβιετικό πρωτοπόρο πυραύλων
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαίνεσε τον Ίλον Μασκ για τα επιτεύγματά του στα διαστημικά ταξίδια και τον θεωρεί τολμηρό οραματιστή αντάξιο των σοβιετικών πρωτοπόρων του διοαστήματος

«Τσουνάμι» απολύσεων στις γερμανικές επιχειρήσεις - 1 στις 3 σχεδιάζει περικοπές το 2025
Οι προοπτικές για το 2025 παραμένουν ζοφερές στη Γερμανία και τον επιχειρηματικό της κόσμο, σύμφωνα με έρευνα

Έτοιμη για τη μεγάλη στροφή η Ευρώπη - Πώς επιδρούν οι δασμοί στο μοντέλο της
Η Citi προβλέπει μεγάλη στροφή στο οικονομικό μοντέλο της Γηραιάς Ηπείρου - Οι επιπτώσεις στο εμπόριο από τους δασμούς Τραμπ

Πάουελ: Το μεγάλο διακύβευμα της απόλυσής του – Ποιοι τον υπερασπίζονται
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβασε τους τόνους εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη με το Λευκό Οίκο να εξετάζει την απόλυσή του

Γιατί η Apple εγκλωβίστηκε στους δασμούς Τραμπ
Η Apple πωλεί περισσότερα από 220 εκατομμύρια iPhone ετησίως και σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, εννέα στα δέκα κατασκευάζονται στην Κίνα

Ο γιoς δισεκατομμυριούχου κληρόνομου της Chanel αποκαλύπτει τις δικές του επενδύσεις
Ο 38χρονος Ντέιβιντ Βερτχάιμερ προσέλαβε τον Ντέιβιντ Αν για να ηγηθεί των επενδύσεών στην εταιρεία του 1686 Partners

Γιατί ο ακροδεξιός Φάρατζ θέλει τα... χλωριωμένα κοτόπουλα των ΗΠΑ στη Βρετανία
Ο Φάρατζ δήλωσε ότι οι Βρετανοί καταναλωτές αγοράζουν ήδη κοτόπουλα από μέρη όπως η Ταϊλάνδη που εκτρέφονται σε κακές συνθήκες

Καμπανάκι επικεφαλής Fed Σικάγο για ανάγκη ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας
Οι κεντρικές τράπεζες όπως η Fed που μπορούν να ασκούν νομισματική πολιτική χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις έχουν καλύτερα αποτελέσματα για τις οικονομίες τους

Μπέσεντ: Σχοινοβάτης σε ένα εύθραυστο σχοινί
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα σε ένα απρόβλεπτο Τραμπ και στο να διατηρήσει την εμπιστοσύνη στα αμερικανικά ομόλογα και στο δολάριο