Σε μείωση του βασικού βραχυπρόθεσμου επιτοκίου προχώρησε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας σε μια προφανή προσπάθεια να τονώσει την οικονομία μετά τα σωρευτικά τελευταία στοιχεία που δείχνουν ότι η δυναμική της ανάκαμψης μετά την πανδημία κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνει τις προσδοκίες.

Κίνα: Γεμίζει τα θησαυροφυλάκιά της με χρυσό

Η PBOC μείωσε το επταήμερο επιτόκιο αντίστροφης επαναγοράς (swaps) κατά 10 μονάδες βάσης από 2% σε 1,9%, όπως ανακοίνωσε, διοχετεύοντας ρευστότητα 2 δισ. γιουάν (279,97 εκατομμύρια δολάρια) μέσω των επταήμερων repos.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια κίνηση της κεντρικής τράπεζας από τον Αύγουστο, ακολουθώντας τις μεγάλες τράπεζες της χώρας που την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησαν σε μείωση των επιτοκίων καταθέσεων, στέλνοντας σήμα για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση.

Αυτή είναι η πρώτη τέτοια κίνηση της κεντρικής τράπεζας από τον Αύγουστο και ακολουθεί τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας που μείωσαν τα επιτόκια καταθέσεων την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτώντας ότι υπάρχει περαιτέρω νομισματική χαλάρωση.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας έρχεται ενόψει της απόφασης για το επιτόκιο διευκόλυνσης δανεισμού, που αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη, ενώ το βασικό επιτόκιο δανεισμού της τράπεζας έχει προγραμματιστεί να ισχύσει από τις 20 Ιουνίου.

«Τώρα θα δούμε ότι η κινεζική [νομισματική] πολιτική θα γίνει πιο υποστηρικτική», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της Atlantis, Yang Liu, στο CNBC.

«Βασικά αυτό που [αναμένεται] να κάνει η κινεζική κυβέρνηση είναι να προσπαθήσει πολύ σκληρά να στηρίξει την εγχώρια κατανάλωση, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε.

UBS: Θα χρειαστεί άφθονη ρευστότητα

Η UBS Global Wealth Management αναμένει επίσης περαιτέρω χαλάρωση της κινεζικής νομισματικής πολιτικής στο μέλλον, όπως αναφέρει στην έκθεσή της για την προοπτική της κινεζικής οικονομίας του Ιουνίου.

«Πιστεύουμε ότι η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στη διατήρηση άφθονης ρευστότητας και στη σταθερή πιστωτική ανάπτυξη», ανέφερε, προβλέποντας ότι η κεντρική τράπεζα θα πραγματοποιήσει μία έως δύο «μέτριες» περικοπές στον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών φέτος.

Αναμένει επίσης να δει μειώσεις στο επιτόκιο της μεσαίας διευκόλυνσης δανεισμού (MLF) κατά 5 έως 10 μονάδες βάσης το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ράλι ομολόγων, μετοχών ακινήτων

Μόλις δημοσιοποιήθηκε η απόφαση της κεντρικής τράπεζας, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της χώρας υποχώρησε περίπου 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,645%, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών.

Το γιουάν υποχώρησε 0,25% στα 7,1618 έναντι του δολαρίου λίγο μετά την ανακοίνωση, στη χαμηλότερη ισοτιμία του από τον Νοέμβριο.

Οι κινεζικές μετοχές ακινήτων στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ επίσης ανέβηκαν, καθώς οι επενδυτές προσδοκούν σε περαιτέρω κίνητρα και χαλάρωση της πολιτικής.

Societe Generale: Θα χρειαστούν και άλλα

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει το επταήμερο αντίστροφης επαναγοράς θωρείται μια «μεγάλη καθυστερημένη κίνηση» και υπονοεί περαιτέρω χαλάρωση, ανέφεραν  οικονομολόγοι της Societe Generale σε σημερινό τους σημείωμα.

Η απόφαση «πιθανώς δεν είναι αρκετή για να σταθεροποιήσει την επιβραδυνόμενη δυναμική της ανάπτυξης», εκτιμούν.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν ότι η νομισματική χαλάρωση μπορεί να μην είναι αρκετή για να στηρίξει την ασθενική ζήτηση που βρίσκεται στο επίκεντρο της ανησυχίας για την ανάπτυξη της Κίνας, αποδίδοντας τη φθίνουσα ζήτηση για ακίνητα σε «μόνιμη απώλεια εμπιστοσύνης».

«Αυτή η ζήτηση δεν θα καλυφθεί από οποιεσδήποτε μειώσεις επιτοκίων. Απαιτείται πολύ περισσότερη χαλάρωση, ιδιαίτερα δημοσιονομική που υποστηρίζεται από κεντρική [κυβερνητική] χρηματοδότηση», τονίζει η Societe Generale.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Διεθνή |

Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων

Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις