
Το ετήσιο οικονομικό φόρουμ του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη ήταν πόλος έλξης για παγκόσμιους πολιτικούς και επενδυτές μέχρι την εισβολή στην Ουκρανία. Τώρα έχει γίνει ένα μέτρο της βαθύτερης απομόνωσης στην οποία έχει βρεθεί η Ρωσία.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα για τη φετινή εκδήλωση που ξεκινά την Τετάρτη, οι διοργανωτές αγωνίστηκαν να προσελκύσουν σημαντικά πολιτικά πρόσωπα, καθώς ακόμη και ορισμένοι ηγέτες των πρώην σοβιετικών γειτόνων της Ρωσίας επέλεξαν να μείνουν μακριά.
Το «μετέωρο βήμα» των χωρών – δορυφόρων τoυ Πούτιν [Γραφήματα]
Όπως γράφει το Bloomberg, με ευρωπαίους και αμερικανούς επιχειρηματικούς ηγέτες να απουσιάζουν, το 26ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης προσελκύει κυρίως αξιωματούχους χαμηλότερου επιπέδου από χώρες που έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ουδέτερες στον πόλεμο, μεταξύ άλλων από τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και την Ασία. Η τετραήμερη εκδήλωση προσφέρει ένα στιγμιότυπο του τρόπου με τον οποίο η Ρωσία πρέπει να αναδιοργανώσει τις οικονομικές της σχέσεις υπό την πίεση των πρωτοφανών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
Ο Πούτιν θα μιλήσει στην ολομέλεια του φόρουμ ως συνήθως, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η Ρωσία δεν φεύγει από την παγκόσμια οικονομία, διαμηνύει ο Πούτιν
Χαμηλή εκπροσώπηση
Εκεί που ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και στη συνέχεια η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ήταν κάποτε μεταξύ των υψηλών προσκεκλημένων, ο πιο υψηλόβαθμος Ευρωπαίος επισκέπτης φέτος είναι ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto. Έχει προγραμματιστεί να μιλήσει σε πάνελ για την παγκόσμια ενέργεια με τον υπουργό Πετρελαίου της Βενεζουέλας Pedro Tellechea.
Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα απέρριψε την πρόσκληση να παραστεί στο φόρουμ. Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ επίσης δεν θα είναι εκεί, σύμφωνα με αξιωματούχους της χώρας της Κεντρικής Ασίας.
Ο Τοκάγιεφ προκάλεσε σάλο στην περσινή εκδήλωση, όταν διαφώνησε δημόσια με την εισβολή της Ρωσίας ενώ καθόταν δίπλα στον Πούτιν στην ολομέλεια.
Αλλά και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο τον περασμένο μήνα, δεν σκοπεύει να παραστεί, σύμφωνα με το γραφείο του.
Ο πρωθυπουργός της Κούβας Μανουέλ Μαρέρο Κρουζ πρόκειται να συμμετάσχει σε μια σύνοδο για τους δεσμούς Ρωσίας-Λατινικής Αμερικής. Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Μόσχα, Zhang Hanhui, και ο ηγέτης της Ένωσης Κινέζων Επιχειρηματιών στη Ρωσία είναι οι πρωταγωνιστές σε ένα πάνελ για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις. Ένα πάνελ για τις σχέσεις Ρωσίας-Ινδίας περιλαμβάνει μόνο δύο ινδούς επιχειρηματικούς εκπροσώπους από τους 12 ομιλητές που αναφέρονται.
Ισχυρή παρουσία από τη Μέση Ανατολή
Σύμφωνα με το Bloomberg, η μεγαλύτερη διεθνής παρουσία θα είναι από τη Μέση Ανατολή. Ο υπουργός Οικονομίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Abdulla Bin Touq Al Marri, ηγείται μιας ομάδας αξιωματούχων των ΗΑΕ που αναφέρονται ως συμμετέχοντες σε συνεδρίαση για τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία.
Παρόντες θα είναι και κάποιοι Ρώσοι μεγιστάνες, οι οποίοι βρίσκονται υπό διεθνείς κυρώσεις.
Οι δισεκατομμυριούχοι Oleg Deripaska, ο Alexey Mordashov της χαλυβουργίας Severstal, ο πρόεδρος της Novatek Leonid Mikhelson, ο Vladimir Evtushenkov της Sistema και ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας Vladimir Potanin πρόκειται να παραστούν. Ο δισεκατομμυριούχος Vadim Moshkovich, μέτοχος της RosAgro Plc και ιδρυτής της σχολής Letovo στη Μόσχα που κατέγραψε τα κορυφαία αποτελέσματα παγκοσμίως στον τίτλο International Baccalaureate πέρυσι, έχει προγραμματιστεί να συμμετάσχει σε μια συνάντηση για την εκπαίδευση μέσω σύνδεσης βίντεο.
Αλλαγή σκηνικού
Τα πολυτελή πάρτι με παγκόσμιες διασημότητες όπως ο Sting και ο Robbie Williams ήταν χαρακτηριστικό του SPIEF τα περασμένα χρόνια, καθώς μεγιστάνες και κρατικές εταιρείες διαγωνίζονταν για να φιλοξενήσουν τις πιο λαμπερές εκδηλώσεις. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει μπει βαθιά στον 16ο μήνα, λίγα πάρτι προγραμματίζονται αυτή τη φορά.
Ρώσοι αξιωματούχοι και ειδικοί αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των ομιλητών στο φόρουμ, αν και εκπρόσωποι από χώρες όπως η Σρι Λάνκα, το Λάος, το Βιετνάμ, η Τουρκία και η Ταϊλάνδη συμμετέχουν, σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Οι ηγέτες της Ένωσης Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων και του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Ρωσία πρόκειται επίσης να παραστούν παρά τις εντάσεις μεταξύ του Κρεμλίνου και των κυβερνήσεών τους. Αυτές οι εντάσεις ήταν εμφανείς στην απόφαση των διοργανωτών του φόρουμ να απαγορεύσουν όλους τους δημοσιογράφους των ΜΜΕ από «μη φιλικές» χώρες.
Οι διοργανωτές υπενθύμισαν επίσης στους ξένους επισκέπτες στον ιστότοπο του SPIEF να φέρουν μαζί τους δολάρια ή ευρώ στην Αγία Πετρούπολη, επειδή οι κυρώσεις σημαίνουν ότι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις τραπεζικές τους κάρτες στη Ρωσία.


Latest News

«Αποφασιστικά αντίμετρα» στους δασμούς Τραμπ προαναγγέλλει η Κίνα
Στο 54% φτάνουν συνολικά ιο δασμοί που θα επιβαρύνουν τα προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Κίνα στις 9 Απριλίου

ING: Ο χειρότερος οικονομικός εφιάλτης της Ευρώπης μόλις έγινε πραγματικότητα
Οι ανακοινώσεις δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να είναι η τελευταία υπενθύμιση για την Ευρώπη ότι η διατλαντική σχέση έχει αλλάξει για τα καλά, αναφέρει η ING

Αυτοί είναι οι επτά σωματοφύλακες του Ίλον Μασκ
Ο «υπερυπουργός» του Ντόναλντ Τραμπ αποκαλύπτει τους συνεργάτες του στο DOGE

Oύρσουλα φον Ντερ Λάιεν: Θα απαντήσουμε με αντίμετρα στους δασμούς Τραμπ
«Η ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν

Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ με δασμούς επί πάντων - Ανυπολόγιστο το πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία
Οι δασμοί Τραμπ που ανακοινώθηκαν είναι κοντά στο χειρότερο σενάριο που περίμενε η αγορά, προειδοποιούν οι αναλυτές - Σοβαρές επιπτώσεις και στις ΗΠΑ

Σκοντάφτει στους δασμούς του Τραμπ η Nike - Πλήγμα στην παραγωγή της
Για τη βιομηχανία αθλητικών παπουτσιών, όπου κυριαρχεί η Nike, ξημερώνει μια νέα ημέρα - Οι δασμοί πλήττουν την αλυσίδα εφοδιασμού κάθε μικρού και μεγάλου παίκτη

Ο χρυσός σπάει κάθε ρεκόρ - Πώς αντιδρούν οι αγορές στην επιβολή δασμών
Ισχυρό πλήγμα στις αγορές από τους δασμούς Τραμπ - Τι λένε οι αναλυτές

Η Κίνα εξέδωσε τις πρώτες άδειες για ιπτάμενα ταξί
Η Κίνα κερδίζει τον πρώτο «πόλεμο» των αεροταξί χορηγώντας ήδη τις πρώτες άδειες

«Eσβησε» η εμπιστοσύνη της Δύσης στην Αμερική λέει ο Ρίτσαρντ Μπράνσον
Οι ιστορικοί θα θυμούνται την τρέχουσα περίοδο γεωπολιτικής αναταραχής ως τη στιγμή που τα δυτικά έθνη έχασαν την εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, προειδοποίησε ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον

Η Κίνα περιορίζει τις επενδύσεις στις ΗΠΑ καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται
Σε αναστολή της εμπορικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ προχωρά η Κίνα - Αυξάνει τις πιέσεις όσο οξύνεται ο ανταγωνισμός