
Οποιαδήποτε συμφωνία για το εμπόριο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες-μέλη της Mercosur (χώρες της Λατινικής Αμερικής) δεν πρέπει να κατευθύνεται από «δυσπιστία», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας χθες Δευτέρα, επικρίνοντας τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για το περιβάλλον.
Η Ουρουγουάη ανοίγει την πύλη του MERCOSUR για την Κίνα
«Μεταξύ στρατηγικών εταίρων πρέπει να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη, όχι δυσπιστία και κυρώσεις», συνόψισε ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η Mercosur, συμμαχία της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Παραγουάης και της Ουρουγουάης, κατέληξε σε συμφωνία με την Ε.Ε. το 2019, έπειτα από είκοσι και πλέον χρόνια διαπραγματεύσεων, όμως δεν έχει επικυρωθεί ακόμη, λόγω των ευρωπαϊκών ανησυχιών για την περιβαλλοντική πολιτική του προκατόχου του σημερινού βραζιλιάνου προέδρου, του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου (2019-2022).
Οι θέσεις άλλαξαν μετά την επιστροφή στην εξουσία του Λούλα για τρίτη θητεία στην ηγεσία της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής· όμως οι αξιώσεις της ευρωπαϊκής πλευράς για την περιβαλλοντική προστασία, που περιέχονται σε έγγραφο συμπληρωματικό της συμφωνίας, μείωσαν αισθητά τον ενθουσιασμό της νοτιοαμερικανικής συμμαχίας.
«Εξέθεσα στην πρόεδρο φον ντερ Λάιεν τις ανησυχίες της Βραζιλίας», είπε ο Λούλα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Πλανάλτου, το προεδρικό μέγαρο στην Μπραζίλια. Το συμπληρωματικό πρωτόκολλο «μεγεθύνει τις υποχρεώσεις της Βραζιλίας» και την εκθέτει σε «κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης», διευκρίνισε.
Ο βραζιλιάνος επέκρινε την ευρωπαϊκή νομοθεσία διότι «μεταβάλει την ισορροπία της συμφωνίας». Νόμος που υιοθετήθηκε τον Απρίλιο απαγορεύει για παράδειγμα την εξαγωγή προϊόντων όπως το κακάο, ο καφές, η ξυλεία και η σόγια από περιοχές όπου αποψιλώθηκαν δάση.
Πρόκειται για διατάξεις που εγείρουν «δυνητικούς περιορισμούς σε αγροτικές και βιομηχανικές εξαγωγές της Βραζιλίας», είπε ο πρόεδρος Λούλα.
Μολαταύτα η κυρία φον ντερ Λάιεν θέλησε να φανεί αισιόδοξη, δηλώνοντας πως η επικύρωση της συμφωνίας ανάμεσα στα δυο μπλοκ μπορεί να γίνει «ως το τέλος της χρονιάς το αργότερο».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άρχισε χθες Δευτέρα στην Μπραζίλια περιοδεία στη Λατινική Αμερική, στο πλαίσιο της οποίας θα πάει επίσης στην Αργεντινή, στη Χιλή και στο Μεξικό. Η σειρά των επισκέψεων καταγράφεται μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν πως θέλει να «ανανεώσει» τη σχέση της Ε.Ε. με τα κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην περιοχή αυτή.
Η κυρία φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε εξάλλου πως η Ε.Ε. έχει πρόθεση να συνεισφέρει πάνω από 20 εκατ. ευρώ στο Ταμείο για τον Αμαζόνιο, πρωτοβουλία του προέδρου Λούλα το 2008 με σκοπό την προστασία του βραζιλιάνικού τμήματος του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο.


Latest News

Πώς μια παλιά φυλακή μεταμορφώνεται σε συγκρότημα διαμερισμάτων
Ένα συγκρότημα φυλακών με ιστορική σημασία μετατράπηκε σε συγκρότημα κατοικιών με την συμβολή της Πολιτείας

«Αγοράστε τοπικά» - Πίσω από την προτροπή της Etsy
Η πλατφόρμα Etsy απέναντι στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ - Τι θα συμβεί εάν αλλάξει και πάλι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες;

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές των μεταχειρισμένων Tesla
Ολο και περισσότεροι ιδιοκτήτες Tesla θέλουν να αποστασιοποιηθούν από τη μάρκα και... τον ιδιοκτήτη της

Νέα επένδυση Chobani στη Νέα Υόρκη - 1,2 δισ. δολ. για νέο εργοστάσιο
Η νέα επένδυση της Chobani, έρχεται εναν μήνα μετά την ανακοίνωση επένδυσης στις εγκαταστάσεις της στο Αϊνταχο

JP Morgan: Η μάχη για τον έλεγχο της Fed - Ο Τραμπ δοκιμάζει τα όρια της νομισματικής ανεξαρτησίας
Η έκθεση της JP Morgan για τo πού φθάνουν τα όρια επιρροής του αμερικανού προέδρου - Γιατί είναι σημαντική η ανεξαρτησία της Fed

Κοντά σε προκαταρκτικές συμφωνίες για τους δασμούς με Ινδία και Ιαπωνία οι ΗΠΑ - Πρόοδρος με Κίνα
Αν και οι λεπτομέρειες μπορεί να πάρουν μήνες, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος με Ινδία και Κίνα

Τραμπ: Με τον Νετανιάχου «Έχουμε την ίδια γραμμή σε όλα τα θέματα»
Η τηλεφωνική επικοινωνία κάλυψε «πολλά θέματα, όπως το εμπόριο, το Ιράν κ.λπ.», έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση στο Truth Social

Η Raytheon (RTX) προειδοποιεί για πλήγμα 850 εκατ δολ. λόγω δασμών
Η Raytheon (RTX) ανέφερε έσοδα τριμήνου στα 20,3 δισ. δολάρια με κέρδη ανα μετοχή 1,47 δολ.

Bloomberg: Ο Μπέσεντ χαρακτήρισε «μη βιώσιμη» τη δασμολογική αντιπαράθεση με την Κίνα - Αναμένει αποκλιμάκωση
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έκανε αυτά τα σχόλια σε κλειστή συνάντηση με επενδυτές

Πώς αντιδρούν οι εταιρείες στους δασμούς Τραμπ
Αυξήσεις τιμών, αλλαγή προμηθευτών, μεταφορά παραγωγής και επενδύσεις είναι τα όπλα των εταιρειών απέναντι στους δασμούς Τραμπ