
Πιο κοντά σε νέες αυξήσεις επιτοκίων φέρνουν την Τράπεζα της Αγγλίας τα νέα στοιχεία για τις αυξήσεις μισθών και την απασχόληση στα οποία αποτυπώνεται μια ακμάζουσα αγορά εργασίας που δεν συνάδει με τον στόχο μείωσης των πληθωριστικών πιέσεων.
Βρετανία: Αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. από την Τράπεζα της Αγγλίας
Μισθοί
Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, ONS, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 7,2% το τρίμηνο Φεβρουαρίου – Απριλίου σε ετήσια βάση, έναντι 6,8% το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου.
Εκτός της πανδημίας της Covid-19, όταν τα στατιστικά στοιχεία για τους μισθούς επηρεάζονταν από τις άδειες, η σημερινή είναι η υψηλότερη ένδειξη που έχει καταγραφεί. Μάλιστα, ήταν υψηλότερη και από τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων του Reuters για 6,9%.
Τα νέα δεδομένα έδωσαν ώθηση στη στερλίνα και πυροδότησαν νέα πτώση στις τιμές των κρατικών ομολόγων.
Όλα συναινούν στο συμπέρασμα ότι η βρετανική οικονομία παραμένει σε ανεπιθύμητα «θερμό» έδαφος, με τη χώρα να αντιμετωπίζει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού μεταξύ των μεγάλων προηγμένων οικονομιών.
«Για την Τράπεζα της Αγγλίας, η αύξηση των μισθών είναι ένα μεγάλο πρόβλημα – είναι απλώς σε πολύ υψηλό επίπεδο για να επιτρέψει στον πληθωρισμό να φτάσει τον στόχο του 2%», δήλωσε στο Reuters ο Hussain Mehdi, μακροοικονομικός και επενδυτικός στρατηγικός στην HSBC Asset Management.
Συμπεριλαμβανομένων των μπόνους, η αύξηση των μισθών εκτινάχθηκε στο 6,5% από 6,1% προηγουμένως, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται του 8,1% του πληθωρισμού του Απριλίου, πράγμα που σημαίνει ότι τα βρετανικά νοικοκυριά υφίστανται τις συνέπειες της μείωσης των εισοδημάτων τους σε πραγματικούς όρους.
Απασχόληση
Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 250.000 το τρίμηνο Φεβρουαρίου – Απριλίου, πολύ πιο πάνω από την πρόβλεψη της δημοσκόπησης του Reuters για αύξηση 162.000.
«Με την πιθανότητα υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μια ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται αναπόφευκτη, καθώς η αυστηρή νομισματική πολιτική διοχετεύεται στην πραγματική οικονομία – συμπεριλαμβανομένης της αγοράς κατοικίας», δήλωσε ο ίδιος αναλυτής.
Οι αγορές την Τρίτη αξιολόγησαν σε ποσοστό 33% πιθανή μια νέα αύξηση επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, έναν αντίστοιχου ποσοστού 17% χθες Δευτέρα, πριν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από την ONSέθεσαν την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 33%, από 17% πιθανότητα τη Δευτέρα, και δίνουν 65% πιθανότητες τα επιτόκια να φτάσουν στο 5,75% μέχρι το τέλος του έτους.
Το ποσοστό ανεργίας, το οποίο αναμενόταν να αυξηθεί στο 4%, μειώθηκε στο 3,8% το τρίμηνο το εξεταζόμενο τρίμηνο, έναντι 3,9% του α΄ τριμήνου του έτους.
Τα στοιχεία του Απριλίου είναι τα πρώτα που περιλαμβάνουν τον αντίκτυπο της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 9,7% και θα αναλυθούν προσεκτικά από την Τράπεζα της Αγγλίας καθώς προσπαθεί να κρίνει την έκταση του αντίκτυπου από την πρόσφατη περίοδο διψήφιου πληθωρισμού στη Βρετανία.
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να λάβουν υπόψη ότι τα βασικά στοιχεία για την απασχόληση και τους μισθούς ήταν πάνω από όλες τις προβλέψεις, ενώ το ποσοστό ανεργίας υπολειπόταν των προβλέψεων.


Latest News

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές

Εκτός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι λομπίστες της Huawei
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί ένα κύμα αναζητήσεων και συλλήψεων στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, απο τις βελγικές δικαστικές αρχές

Deutsche Bank: Πρώην κορυφαίο στέλεχος ζητά αποζημίωση 152 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Monte Paschi
Η υπόθεση αφορά την Banca Monte dei Paschi di Siena, μια από τις παλιότερες τράπεζες του κόσμου

Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η G7 αν δεν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός
Ο Ρούμπιο ενώνει τη φωνή του με άλλους υπουργούς Εξωτερικών στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την πίεση στον Πούτιν

Η ιταλική Terna θα επενδύσει 23 δισ. ευρώ για τη αναβάθμιση δικτύων
Η Terna ανέφερε ότι η δυναμικότητα ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των αγορών θα φτάσει τα 39 GW από τα σημερινά 16 GW

Σε υψηλό 32 ετών οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία έρχονται λίγες μέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve για τα επιτόκια

Εξαίρεση του καφέ απο τους δασμούς ζητά η βιομηχανία απο τον Τραμπ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής καφέ στον κόσμο