Μετά από κάποιες ημέρες έντονων διακυμάνσεων στην αγορά, οι τιμές του φυσικού αερίου επανήλθαν στην πτωτική τους τροχιά, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να καταγράφουν πτώση για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Τρίτη.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς για τον επόμενο μήνα υποχώρησαν έως και 8,5%, καταδεικνύοντας ότι οι traders εξακολουθούν να βλέπουν υποτονική βιομηχανική ζήτηση και υψηλά επίπεδα αποθεμάτων τα οποία αντισταθμίζουν εν μέρει τους κινδύνους προσφοράς καθώς η περιοχή προετοιμάζεται για τον επερχόμενο χειμώνα.

Ειδικότερα, τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα TTF, το σημείο αναφοράς της Ευρώπης, διαμορφώθηκαν στα 28,84 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 7,6%.

Το «τρελό» σχέδιο για αποθήκες φυσικού αερίου στην Ουκρανία – Πώς η χώρα γίνεται το powerbank της Ευρώπης

Εντονες διακυμάνσεις

Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές του φυσικού αερίου κατέγραψαν έντονες διακυμάνσεις, εν μέσω μιας σειράς αντίρροπων δυνάμεων. Η αγορά ανησυχεί πλέον ότι για το γεγονός ότι,  ένας ασυνήθιστα ζεστός καιρός Ευρώπη και την Ασία, θα μπορούσε να αυξήσει τις ανάγκες ψύξης αλλά και τον ανταγωνισμό για εισαγωγές καυσίμων.

Τι κρύβει το ξαφνικό ράλι στο φυσικό αέριο – Αύξηση 35% στην εβδομάδα

Τα επίπεδα αποθήκευσης από την άλλη, είναι πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της συγκεκριμένης περιοχής, ξεπερνώντας πλέον το 70%, και εξακολουθούν να παρέχουν μια αίσθηση ασφάλειας καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για την επερχόμενη περίοδο θέρμανσης. Παρόλα αυτά οι traders φαίνεται να προετοιμάζονται για την πιθανότητα μιας πιο στενής αγοράς, με τιμές σχεδόν 25% υψηλότερες από ό,τι στην αρχή του μήνα.

Οι αναλυτές της Bernstein αναμένουν ότι η Ευρώπη θα εισέλθει στον επόμενο χειμώνα με τις αποθήκες φυσικού αερίου γεμάτες μέχρι το χείλος, αλλά θα πέσει στο 48% μέχρι το τέλος της σεζόν, κάπως κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν νωρίτερα φέτος. Οι αναλυτές της Citigroup Inc. – μεταξύ των πιο πτωτικών – δήλωσαν ότι αναμένουν ότι οι τιμές του τρίτου τριμήνου στην Ευρώπη και την Ασία θα είναι κατά μέσο όρο περίπου 50% κάτω από τα τρέχοντα επίπεδά τους.

Η οικονομική αδυναμία στην Κίνα έχει προσθέσει στην εικόνα της υποτονικής ζήτησης, με την κυβέρνηση να σταθμίζει ένα ευρύ πακέτο μέτρων τόνωσης καθώς αυξάνεται η πίεση για την τόνωση της δραστηριότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια