Κλασικός νάρκισσος ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ξεσήκωνε έντονα συναισθήματα εντός και εκτός Ιταλίας.
Όσο πολλοί ήταν οι θαυμαστές του πολιτικού, που έμελλε να γίνει πρωθυπουργός σε τέσσερις κυβερνήσεις και να αποτελέσει σημαντικό εταίρο της τελευταίας υπό τον Τζόρτζια Μελόνι, άλλοι τόσοι ήταν και οι πολέμιοι του.
Ωστόσο, αυτό για το οποίο θα μνημονεύεται δεκαετίες αργότερα είναι ότι με τον άνοδο του στην εξουσία της γειτονικής χώρας το 1994 προκάλεσε έναν πολιτικό σεισμό, οι μετασεισμοί του οποίου καταγράφονται μέχρι σήμερα με μεγάλο ενδιαφέρον και περίσσιο φόβο.
Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Από μουσικός, ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ιταλία
Εκείνη την εποχή φαινόταν σχεδόν επαναστατικό να αναλάβει το τιμόνι της Ιταλίας, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ένας μεγιστάνας των επιχειρήσεων, πρώην τραγουδιστής σε κρουαζιερόπλοια, ο οποίος ολοφάνερα δεν είχε καμιά ιδέα από πολιτική, γράφει το BBC.
«Πρώτα η Ιταλία»
Γι’ αυτό, τι κι αν τη δεκαετία του 1990 επιχειρούνταν η εμβάθυνση του ευρωπαϊκού επιχειρήματος, ο Μπερλουσκόνι επέλεξε ένα περισσότερο εθνικιστικό αφήγημα, το «Πρώτα η Ιταλία».
Φήμες, μάλιστα, τον θέλουν σε ευρωπαϊκές συνόδους να παραπονιέται ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα έπρεπε να μιλούν περισσότερο για γυναίκες και ποδόσφαιρο και λιγότερο για την περιβόητη ενοποίηση.
Στο εσωτερικό της Ιταλίας ο Μπερλουσκόνι συμμάχησε χωρίς δεύτερη σκέψη στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης συνασπισμού με τη μεταφασιστική ακροδεξιά –μέχρι τότε ταμπού για τη χώρα μετά τον πόλεμο- καθιστώντας την περισσότερο αποδεκτή από την κοινωνία της γειτονικής χώρας.
Του άρεσε εξάλλου να δηλώνει πολιτικά ανορθόδοξος, λέγοντας πυκνά συχνά ότι μιλά τη γλώσσα των απλών ανθρώπων.
Tο πολιτικό «ημερολόγιο»
Ποτέ του δεν απολογήθηκε επίσης για την εκμετάλλευση της μιντιακής αυτοκρατορίας του ως συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στους πολιτικούς αντιπάλους του, ενώ εξίσου απαξιωτικός ήταν προς το δικαστικό σύστημα, που προσπάθησε ουκ ολίγες φορές να αλλάξει για να γλιτώσει ο ίδιος τη δίωξη.
Το δίχως άλλο, το πολιτικό του «ημερολόγιο» φαίνεται ότι διαβάστηκε από πολλούς, που υιοθέτησαν πιστά αρκετές από τις κατευθυντήριες γραμμές του, γι’ αυτό και δεν είναι λάθος να θεωρηθεί ο Καβαλιέρε ο πατέρας του μοντέρνου λαϊκίστικού εθνικισμού στην Ευρώπη.
Συστατικά του πολιτικού του κοκτέιλ έχουν χρησιμοποιήσει τόσο ο Βίκτορ Ορμπάν όσο η Μαρίν Λεπέν, αλλά και ο Ντόναλντ Τραμπ, που τύγχανε της μεγάλης συμπάθειας του.
Ο Μπερλουσκόνι είχε μια αδυναμία στους απολυταρχικούς ηγέτες, όπως ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος, αν και καλύτερος του φίλος στην παγκόσμια πολιτική σκηνή θεωρείτο ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το αποτύπωμα του Μπερλουσκόνι
Φήμες θέλουν ένα από τα δώρα του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού στον Ρώσο πρόεδρο να είναι ένα κουβερλί, που είχε πάνω τα πρόσωπα τους. Όταν ο Πούτιν πληροφορήθηκε τον θάνατο του Μπερλουσκόνι επιβεβαίωσε τη βαθιά φιλία, τους μιλώντας για ένα «αγαπητό πρόσωπο, έναν πραγματικό φίλο».
Ανάλογα αισθήματα συμπάθειας δεν κατάφερε να αναπτύξει ποτέ με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, με αποτέλεσμα αυτή του η αγάπη προς τη Ρωσία να προκαλεί συχνά πονοκεφάλους στην ΕΕ, εσχάτως με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού ήταν και πάλι στην κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.
Στις Βρυξέλλες ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός γινόταν πάντα δεκτός με αμηχανία, γράφει το BBC, εκτιμώντας ότι ως πολιτικός δεν κατάφερε πολλά πράγματα –απόδειξη η συσσώρευση του ιταλικού χρέους- πέρα από το να σαγηνεύσει με την σκαμπρόζικη προσωπικότητα του τον λαό της Ιταλίας
Είχε όμως ένα πολιτικό αποτύπωμα, που θα συζητιέται για πολλά χρόνια ακόμα, στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, αφού επηρέασε και έθρεψε μια νέα γενιά φιλόδοξων πολιτικών χωρίς ακροδεξιούς… φραγμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Latest News
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κλιμακώνει τη σύρραξη στην Ουκρανία, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και ότι ο εκεί πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
ΜΜΕ από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία βλέπουν την Κίνα πίσω από τη νέα υπόθεση δολιοφθοράς στο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική. Σε εξέλιξη οι έρευνες.
Ο νέος πολιτικός «χάρτης» στη Βουλή - Ο νέος «δικομματισμός» αι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Τι φέρνει το σημερινό διαζύγιο της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης
Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου για Νετανιάχου και Γκάλαντ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και για τον Μοχάμεντ Ντέιφ της Χαμάς - Η απόφαση
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Αλλαγές με βαριά πρόστιμα φέρνει ο ΚΟΚ για τα ηλεκτρικά πατίνια
Αυστηρές είναι πλέον οι ποινές του ΚΟΚ για όσους έχουν ηλεκτρικά πατίνια και καταφεύγουν σε παραβάσεις
Πέθανε ο Μανούσος Μανουσάκης
Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης
Τον πιστό συνεργάτη του, Μάθιου Γουίτακερ, διόρισε ο Τραμπ πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ότι δεν θα εγγυάται την προστασία των χωρών μελών που δεν αφιερώνουν επαρκείς πόρους στον αμυντικό προϋπολογισμό τους