Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο μελέτησαν τις αναταράξεις που προκαλούνται συχνά κατά τη διάρκεια αεροπορικών πτήσεων και οι οποίες είναι πιο δύσκολο για τους πιλότους να τις αποφύγουν.
Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι οι έντονες αναταράξεις είχαν αυξηθεί κατά 55% μεταξύ 1979 και 2020 σε μια τυπικά πολυσύχναστη διαδρομή στον Βόρειο Ατλαντικό.
Υπολόγισαν την αύξηση στις αλλαγές στην ταχύτητα του ανέμου σε μεγάλα υψόμετρα λόγω του θερμότερου αέρα εξαιτίας των εκπομπών άνθρακα.
«Μετά από μια δεκαετία έρευνας που δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τις αναταράξεις και τα “κενά αέρος” στο μέλλον, έχουμε τώρα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η αύξηση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει», δήλωσε ο καθηγητής Πολ Ουίλιαμς, επιστήμονας της ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ που συνέγραψε η μελέτη.
Κλιματική καταστροφή: Tο μέλλον είναι τώρα
«Θα πρέπει να επενδύσουμε σε βελτιωμένα συστήματα πρόβλεψης και ανίχνευσης αναταράξεων, για να αποτρέψουμε την προοπτική να έχουμε πιο ανώμαλες πτήσεις τις επόμενες δεκαετίες».
Τα δρομολόγια πτήσεων στις ΗΠΑ και τον Βόρειο Ατλαντικό σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και ο Νότιος Ατλαντικός παρουσίασαν επίσης σημαντικές αυξήσεις στις αναταράξεις.
Jet Stream
Ο καθηγητής Ουίλιαμς είπε ότι οι αυξημένες αναταράξεις οφείλονταν στη μεγαλύτερη διάτμηση του ανέμου -ή διαφορές στην ταχύτητα του ανέμου- στον αεροχείμαρρο Jet Stream, ένα ισχυρό σύστημα ανέμου που πνέει από τα δυτικά προς τα ανατολικά, περίπου πέντε έως επτά μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης. Υπάρχει σε μεγάλο βαθμό λόγω μιας διαφοράς στη θερμοκρασία μεταξύ του ισημερινού και των πόλων της Γης.
Μπορεί οι δορυφόροι να μην μπορούν να «δουν» τις αναταράξεις, ωστόσο μπορούν να καταγράψουν τη δομή και το σχήμα του αεροχείμαρρου, επιτρέποντας την ανάλυσή του.
Το ραντάρ μπορεί να ανιχνεύσει αναταράξεις από καταιγίδες, αλλά οι αναταράξεις σε κενό αέριος είναι σχεδόν αόρατες και δύσκολο να εντοπιστούν.
Οι ταραγμένες πτήσεις δεν είναι μόνο άβολες, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν τραυματισμούς σε όσους βρίσκονται στην πτήση. Οι έντονες αναταράξεις είναι πολύ σπάνιες, αλλά οι αναταράξεις σε κενό αέρος μπορεί να καταστούν απρόσμενα επικίνδυνες όταν οι επιβάτες δεν είναι δεμένοι με ζώνη.
«Κανείς δεν πρέπει να σταματήσει να πετάει επειδή φοβάται τις αναταράξεις, αλλά είναι λογικό να κρατάτε τη ζώνη σας δεμένη όλη την ώρα, εκτός κι αν κινείστε, κάτι που κάνουν οι πιλότοι», είπε ο καθηγητής Ουίλιαμς. «Αυτό είναι σχεδόν μια εγγύηση ότι θα είστε ασφαλείς ακόμα και στις χειρότερες αναταράξεις».
Οικονομικές συνέπειες
Υπάρχουν και οικονομικές συνέπειες. Η αεροπορική βιομηχανία χάνει μεταξύ 150 και 500 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο στις ΗΠΑ ετησίως λόγω των επιπτώσεων των αναταράξεων, συμπεριλαμβανομένης της φθοράς στα αεροσκάφη, είπαν οι ερευνητές. Έχει επίσης περιβαλλοντικό κόστος, καθώς οι πιλότοι καίνε καύσιμα αποφεύγοντάς το.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters.
Latest News
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Πώς η Νορβηγία πρωτοστατεί στην ηλεκτροκίνηση
Μέχρι το τέλος του 2025 θα πωλούνται στη Νορβηγία μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τι διδάγματα μπορεί να πάρει η Ευρώπη από το success-story της χώρας στην ηλεκτροκίνηση;
Αλλαγές σε ΚΤΕΟ, ηλεκτροφόρτιση και μεταχειρισμένα - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο
Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Ο κόσμος ξεπέρασε το όριο του 1,5°C ως προς την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας το 2024
Η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και ο στόχος για τη συγκράτηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας έμειναν μόνο στα χαρτιά
Πάνω από 320 δισ. δολ. ο «λογαριασμός» των φυσικών καταστροφών το 2024
Σύμφωνα με τον αντασφαλιστικό κολοσσό Munich Re το μεγαλύτερο ποσοστό των απωλειών είναι «ανασφάλιστες»