
Σοβαρή λειψυδρία απειλεί τη Γερμανία για τους επόμενους μήνες, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, με τις αρχές να λαμβάνουν μέτρα και να εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο επιβολής δελτίου στη χρήση νερού.
Σε πολλές περιοχές της χώρας η στάθμη των υπόγειων υδάτων έχει υποχωρήσει σημαντικά και η κατάσταση βρίσκεται ήδη στο σημείο «έκτακτης ανάγκης». Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, η αυξημένη χρήση νερού «θα μπορούσε να ωθήσει στα όριά του το σύστημα διανομής ορισμένων εταιριών ύδρευσης», ειδικά κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Σε τοπικό επίπεδο λαμβάνονται ήδη αποφάσεις περιορισμού της χρήσης νερού και 30 περιφέρειες έχουν λάβει σχετικά μέτρα ήδη από το 2022. Σε αυτές τις περιοχές, όταν οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές, απαγορεύεται να ποτίσει κανείς τον κήπο του, να γεμίσει την ιδιωτική πισίνα ή να πλύνει το αυτοκίνητό του εντός των ορίων της οικίας του.
Κλιματική κρίση: Ξηρασία και λειψυδρία ταλαιπωρούν την Πορτογαλία
Απαγόρευση ποτίσματος
Σε κρατιδιακό επίπεδο, η Κάτω Σαξονία, όπου τα υπόγεια ύδατα έχουν περιοριστεί σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, επέβαλε απαγόρευση ποτίσματος κήπων και χωραφιών στην περιοχή Νίνμπουργκ/Βέζερ, όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 24 βαθμούς, ανεξαρτήτως του εάν το νερό προέρχεται από το δίκτυο ή από ιδιωτική γεώτρηση.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καλεί ταυτόχρονα τους πολίτες να αποφεύγουν τη σπατάλη νερού, μεταξύ άλλων να προτιμούν το ντους έναντι του μπάνιου, να χρησιμοποιούν τα πλυντήρια πιάτων μόνο γεμάτα και να ποτίζουν τις πρωινές ή τις βραδινές ώρες. Μεγάλη κατανάλωση νερού, προειδοποιεί, γίνεται και με τους ψεκαστήρες του γκαζόν, με το πότισμα να απαιτεί έως και 800 λίτρα νερού/ανά ώρα, για αυτό και σε έκτακτες περιπτώσεις, επιβάλλεται σχετική απαγόρευση. Οι αρμόδιες αρχές συνιστούν επίσης τη δημιουργία ιδιωτικής γεώτρησης, η οποία ωστόσο απαιτεί ειδική άδεια.
Όπως επισημαίνει η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων (VKU), από το 2018 έχει αυξηθεί και πάλι η κατανάλωση νερού στη Γερμανία. Συγκριτικά, το 1990 η κατανάλωση ήταν 147 λίτρα ανά άτομο, το 2013 121 λίτρα και το 2022 125. Οι ανάγκες των νοικοκυριών στο μέσο του καλοκαιριού αυξάνονται επίσης κατά 40-60%, εξηγεί ο Μάρτιν Βάιαντ, από την Ομοσπονδιακή Ένωση Βιομηχανιών Ενέργειας και Νερού (BDEW), ενώ ιδιαίτερη επιβάρυνση προκαλούν οι ιδιωτικές πισίνες. «Μια μέση υπέργεια πισίνα διαμέτρου 3,66 μέτρων έχει όγκο 6500 λίτρα. Αυτό αντιστοιχεί σε 52 φορές την ημερήσια κατανάλωση ενός ατόμου», αναφέρει.


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων