
Εκεί όπου όλα τα στοιχεία έδειχναν ομαλοποίηση και νηνεμία μετά τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία και τα lockdown, μια νέα «καταιγίδα» φαίνεται πως απειλεί τις ναυτιλιακές εταιρείες και το θαλάσσιο εμπόριο. Αυτή τη φορά οι κινητοποιήσεις εργαζομένων στα λιμάνια της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ οδηγούν σε νέα συμφόρηση και απειλούν την ευρύτερη εφοδιαστική αλυσίδα.
Πήρε φόρα… ο Ερντογάν – Ακόμη πιο ακριβή η διέλευση από τον Βόσπορο
Οι ενέργειες της International Longshore and Warehouse Union, ουσιαστικά έχουν παραλύσει τις μεταφορές σε λιμάνια όπως το Λος Αντζελες, το Λονγκ Μπιτς και το Σιάτλ, ενώ οι συνέπειες έχουν μεταπηδήσει και στους εμπορικούς σιδηρόδρομους.
Οπως τονίζουν αναλυτές, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ρευστή κατά μήκος της ακτογραμμής και τα δεδομένα αλλάζουν κάθε ώρα. Το Σάββατο ένας σημαντικός αριθμός πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σχημάτιζε ουρές στο πολυσύχναστο Οκλαντ, ενώ τα λιμάνια του Σιάτλ και της Τακόμα φαίνεται πως είναι έτοιμα να μπλοκάρουν.
Λίγο πιο νότια, η κατάσταση είναι ελαφρώς πιο «χαλαρή» στους τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων στο Λος Αντζελες και στο Λονγκ Μπιτς, ωστόσο τα σύννεφα της αβεβαιότητας πυκνώνουν στο Σαν Πέδρο, καθώς πολλά δεξαμενόπλοια κατευθύνονται προς τη νότια Καλιφόρνια.
Οι συνέπειες των κινητοποιήσεων δεν είναι πλήρως ορατές, την ώρα που συμπληρώνεται μια εβδομάδα από τότε που τα μέλη του συνδικάτου αποφάσισαν να απεργήσουν σε πολλούς τερματικούς σταθμούς σε όλη τη δυτική ακτή των ΗΠΑ μετά τις πολύμηνες και αδιέξοδες διαπραγματεύσεις για τους μισθούς των εργαζομένων.
Η κατάσταση, μάλιστα, ενδέχεται να επιδεινωθεί εάν γίνει πραγματικότητα η προαναγγελθείσα απόφαση για 72ωρη απεργία στα λιμάνια του Βανκούβερ και του Πρινς Ρούπερτ.
Ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Λιανικής, Jonathan Gold, εκφράζει την ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες διακοπές στα λιμάνια, επισημαίνοντας πως «εάν οι εργαζόμενοι και η διοίκηση δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία και να λειτουργήσουν ομαλά και αποτελεσματικά, οι λιανέμποροι δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίζουν να μεταφέρουν το φορτίο τους στην ανατολική ακτή και στον Κόλπο του Μεξικού».
Οι σιδηρόδρομοι
Την ίδια ώρα, η Ενωση Αμερικανικών Σιδηροδρόμων (AAR) δημοσίευσε τα τελευταία στοιχεία από τη σιδηροδρομική κίνηση στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που έληξε το περασμένο Σάββατο. «Τα προβλήματα ξεκίνησαν στο λιμάνι του Οκλαντ, το οποίο έκλεισε πλήρως. Χωρίς μια συγκεκριμένη λύση ενόψει, έλλειψη αξιόπιστης επικοινωνίας από οποιοδήποτε μέρος, οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, καθώς η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή», επισημαίνει η (AAR).
Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Jefferies, πολλές εταιρείες συζητούν όλο και περισσότερο για υψηλότερες επιβαρύνσεις στα φορτία που προορίζονται για τη δυτική ακτή, ειδικά καθώς η επαναδρομολόγηση προς τα ανατολικά μέσω της Διώρυγας του Παναμά ή της Διώρυγας του Σουέζ αυξάνει την υλικοτεχνική πολυπλοκότητα.
Οποιαδήποτε συμφόρηση στη δυτική ακτή των ΗΠΑ θα έχει σημαντικό αντίκτυπο σε τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, εξηγεί από την πλευρά του ο Andy Lane, συνεργάτης της συμβουλευτικής CTI Consultancy. «Τότε είναι πιθανό να δείτε απότομη αύξηση των ναύλων, καθώς τα πλοία δεν θα μπορούν να επιστρέψουν εγκαίρως στην Ασία», σημειώνει.
Τέλος, καθώς οι επαγγελματικές ενώσεις εμπόρων ζητούν την άμεση παρέμβαση της διοίκησης Μπάιντεν, μια έκθεση από την αμερικανική εταιρεία logistics ASF, αναφέρει πως «δυστυχώς, η αλυσίδα εφοδιασμού είναι ακατάστατη», λέγοντας στους πελάτες της να εξετάσουν όλες τις εναλλακτικές δρομολογήσεις, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ


Latest News

Αναπτυξιακό σχέδιο για το λιμάνι του Βόλου - Τι μελετά η κυβέρνηση
Εκσυγχρονισμός με «μοντέλο Αλεξανδρούπολης» μετά την απόφαση να ακυρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης του 67% των μετοχών

«Ολική επαναφορά» για τον ΣΕΠ - Αύξηση στη διακίνηση containers μετά από 4 αρνητικά τρίμηνα
Το πρώτο θετικό τρίμηνο στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων για τον ΣΕΠ μετά από τέσσερα αρνητικά τρίμηνα

Ποιοι τομείς έδωσαν τα νέα ρεκόρ εσόδων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ το 2024
Για πρώτη φορά το αντάλλαγμα από τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά ήταν μειωμένο

ΟΛΠ Α.Ε.: Το λιμάνι του Πειραιά σε ετοιμότητα για την αυξημένη πασχαλινή κίνηση με νέα έργα και παρεμβάσεις
Ήδη έχουν ολοκληρωθεί σειρά αναβαθμίσεων στις υποδομές του λιμένα Πειραιά

Κικίλιας: Η μείωση των λιμενικών τελών από 1η Μαΐου θα περάσει απευθείας στα εισιτήρια
Για συγκράτηση ή και μείωση των τιμών έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, από το λιμάνι του Πειραιά

Αύξηση κερδών κατά 37% το 2024 για τον ΟΛΘ - Προτείνει μέρισμα 2 ευρώ/μετοχη
Το προτεινόμενο μέρισμα θα είναι στα € 2 ανά μετοχή, αυξημένο κατά 54% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (1,3 ευρώ ανά μετοχή)