
Το μεγαλύτερο μετεκλογικό στοίχημα της χώρας είναι η κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται η ελληνική οικονομία την ώρα που θα ξεκινά η μεγάλη διαπραγμάτευση στην Ευρώπη για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Από αυτές τις αποφάσεις εξαρτάται το άμεσο μέλλον μας και πρέπει να μας βρει πανέτοιμους. Αρχές φθινοπώρου θα ξεκινήσουν οι πρώτες επίσημες διαπραγματεύσεις. Αν είμαστε σε καλύτερη θέση κατά την έναρξή τους από αυτήν που έχουμε δηλώσει στην Ευρώπη, προφανώς το πλεονέκτημα θα βρίσκεται στη μεριά μας, μειώνοντας τις πιέσεις που αυτόματα προκαλεί το υψηλό δημόσιο χρέος. Αν αντίθετα η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά απόκλισης από τους στόχους, τότε θα σηκωθούν πολλά χέρια και θα δείχνουν προς τη μεριά μας για αυστηρότερο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων.
Για την ώρα, παρά τη μακρά προεκλογική περίοδο, τη συνήθη δημοσιοϋπαλληλική εκλογική παραλυσία, συν την υποχρεωτική συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης, αποκλίσεις σημαντικές δεν παρατηρούνται. Και αυτό από μόνο του είναι μια επιτυχία. Ωστόσο η επίδοση της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο μάλλον μας προσγείωσε σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις υπεραπόδοσης.
Το θέμα είναι πώς θα καταφέρουμε στον λίγο χρόνο μεταξύ της συγκρότησης κυβέρνησης μετά τις εκλογές και της έναρξης των διαπραγματεύσεων στην Ευρώπη να επιστρέψουμε σε μονοπάτι υπεραπόδοσης στην επίτευξη των στόχων.
Το τμήμα αναλύσεων της Εθνικής Τράπεζας σε χθεσινό του σημείωμα παρατηρούσε ότι η οικονομία παραμένει σε αναπτυξιακή τροχιά υψηλότερη των αναθεωρημένων εκτιμήσεων. Προβλέπει ότι μετά το ήπιο, αλλά πολύ καλύτερο της υπόλοιπης Ευρώπης, πρώτο τρίμηνο, θα ακολουθήσουν δύο πολύ καλύτερα τρίμηνα, το 2ο και το 3ο, κυρίως λόγω της σύγκρισης με τα αντίστοιχα περσινά τρίμηνα όταν και είχαν κορυφωθεί οι πιέσεις από το ενεργειακό κόστος. Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επενδυτική δαπάνη θα ενισχυθεί εν μέσω αυξανόμενης στήριξης των επενδυτικών σχεδίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το θέμα είναι ότι ήδη η ιδιωτική κατασκευαστική δραστηριότητα υπεραποδίδει. Στο πρώτο τρίμηνο μετρήθηκε σε επίπεδα προ Μνημονίων, στο 14,5%, με κινητήρια δύναμη τις κατασκευές κατοικιών που κινούνται με ετήσια άνοδο 48%. Περίπου τα δύο τρίτα της αύξησης των επενδύσεων οφείλονται στην κατασκευή νέων σπιτιών. Το υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται σε νέες επενδύσεις σε μεταφορικό εξοπλισμό. Φανταστείτε να μπει στο παιχνίδι και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Βαρόμετρο για την υπεραπόδοση των στόχων αναμένεται να αποτελέσει και πάλι το κομμάτι των εξαγωγών, το οποίο με μια πιο προσεκτική ανάλυση δείχνει να έχει πιο υγιή χαρακτηριστικά από αυτά που φαίνονται. Για παράδειγμα, οι εξαγωγές υπηρεσιών, δηλαδή ο τουρισμός, αυξάνονται με ρυθμό 6,2%. Οι εξαγωγές αγαθών κινούνται υψηλότερα με +10,6% και καταγράφουν ιστορικό υψηλό ύψους 10 δισ. ευρώ για το συγκεκριμένο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι της Εθνικής κόντρα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα καταστροφολογίας για το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας προβλέπουν, εξ αυτού του λόγου συν την επιβράδυνση των εισαγωγών που παρατηρείται, σημαντική μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για το σύνολο του 2023.
Τι μπορεί να μην πάει καλά; Να γυρίσει απότομα προς το τέλος της χρονιάς το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα επηρεασμένο από τα υψηλά επιτόκια και τυχόν νέα γεωπολιτική ανάφλεξη, αποδυναμώνοντας τις εξαγωγές.
Αν ωστόσο έχουμε τη μεγάλη εικόνα καλή, με επιδόσεις ανώτερες των στόχων και το ταμείο συνεχίζει να δείχνει πλεόνασμα, τότε ο νέος υπουργός Οικονομικών θα μπορέσει να αφοσιωθεί στα πρακτικά της διαπραγμάτευσης. Να αντιμετωπίσει δηλαδή ανενόχλητος τις άγριες διαθέσεις των Γερμανών και των συμμάχων τους.


Latest News
Οι «κρυφές» αμυντικές βιομηχανίες και τα οικονομικά οδοφράγματα
Ουδείς είχε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολλές βιομηχανίες παραγωγής αμυντικού υλικού κάθε είδους

Ζώντας με 743 ευρώ το μήνα
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παραβλέποντας ότι αυτός αποτυπώνει ακόμη μια πολύ δύσκολη συνθήκη.

Βάζουν πλάτη οι επιχειρήσεις
Η αύξηση της τάξεως του 6% του κατώτατου μισθού, που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι διόλου αμελητέα ως ποσοστό

Ο καθρέφτης του χρηματιστηρίου
Σημαντική αύξηση των συναλλαγών, επιχειρηματικές εξελίξεις, νέες συμφωνίες και μεγάλη κινητικότητα σε πολλούς κλάδους είναι ξεκάθαρο σημάδι μιας οικονομίας σε ανάπτυξη

Κλείνει υποθέσεις με το παρελθόν
Το επίσημο ελληνικό κράτος οφείλει να «ξεψαχνίσει» και να φέρει στα ταμεία και το παραμικρό από τα χρωστούμενα, πριν αποφασίσει να προχωρήσουμε ως χώρα

Από τα μπλοκάκια στις εταιρείες για να αποφύγουν την κλίμακα των μισθωτών
Η «μαύρη» εργασία σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκε με τη χρήση της κάρτας εργασίας, αλλά και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης εργαζομένων στην περίοδο που διαδέχτηκε τα μνημόνια

Ανισότητες: Μύθοι και πραγματικότητες
Σε αντίθεση με τις λαϊκές πεποιθήσεις τα στατικά στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια ανισότητα φθίνει και βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο των 220 τελευταίων ετών.

Επενδυτική τοξικότητα
Οι ευκαιρίες στην εποχή μας, που τα πάντα είναι ρευστά και απρόβλεπτα, είναι για αυτούς που διαθέτουν ισχυρά αντανακλαστικά και πολίτες ενημερωμένους

Μισθολογική στρέβλωση
Οι νέοι αυτοί μισθοί μαζί με όλες τις υποχρεώσεις που τους συνοδεύουν θα πρέπει να πληρωθούν από τις επιχειρήσεις

Ο Ερντογάν υπενθυμίζει ότι είναι κυρίαρχος
Ο Ερντογάν με τη σύλληψη Ιμάμογλου απλώς υπενθυμίζει το βάθος της κυριαρχίας του